11 hónapos cica

Nos, rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy az állatoknak vannak érzelmeik. Bár a macskákat igen sztoikus állatoknak tartják, mégis, a köztük és gazdájuk között kialakuló erős kötődés a bizonyíték arra, hogy vannak érzelmeik.

Továbbá cicák és macskák esetében is ismeretesek olyan esetek, amikor az állat megmentette gazdája életét, akár saját élete kockáztatásával is, tűz, gázmérgezés vagy tornádó esetén.

Egészség

Egy tizenegy hónapos cica sokban hasonlít a kamaszokra – jó úton vannak a felnőtté válás felé, de az útból még áll előttük egy szakasz. Ítélőképessége még nem a legfejlettebb, nincsenek tapasztalatai és bizony ügyessége sem közelíti meg a felnőtt macskákét. Mindennek eredménye pedig a sérülések rizikójának nagy mértéke. A leggyakoribb sérülések macskák esetében az izomhúzódások, rándulások és a csaták során szerzett sebek.

A kamasz cica izmai könnyen sérülnek, mert ítélőképessége és fizikai fejlettsége még nem tökéletes. A teste még nem alkalmas egyes „manőverekre”, amivel próbálkozik. Ahogy idősebb és erősebb lesz, fejlődik egyensúlyozó és időzítő képessége is, de addig bizony előfordulhat néhány rándulás, dudor vagy zúzódás.

A tapasztalatlan kamasz könnyen harcba bocsátkozik idősebb és öregebb macskákkal. Az időben elvégzett ivartalanítás csökkenti a harcra való hajlamot és ezáltal a sérülések esélyét.

Nevelés

A kutyák és a macskák igen különböző teremtmények. A legtöbbjük megtanulja tolerálni a másik társaságát, sőt, sokszor igen jó barátságba is kerülnek.  Egy tizenegy hónapos cica ideális esetben már találkozott legalább egy barátságos kutyával. Ezzel együtt minden esetben a két faj egymásnak való bemutatása lassan, fokozatosan történjen.

Tervezzen meg mindent előre, hogy megfelelően tudja felügyelni és irányítani az ismerkedést. Először tegye a kutyát egy külön szobába, hogy a cica a kutya szagával és hangjával ismerkedhessen. Mikor egy helyiségbe engedi a két állatot, vegye a kutyát pórázra és ültesse le maga mellé. Lassan, mindig csak rövid ideig engedje az ismerkedést, hagyja, hogy az állatok a számukra megfelelő ütemben folytassák egymás felfedezését. Lehet, hogy mindez jó pár napig eltart. (Ne feledje, hogy azt a kutyát, amelyik a macskákra agresszíven reagál, mindenképp távol kell tartani a cicáktól.) A megfelelő viselkedést minden esetben jutalmazza mind a két állatnál: adjon nekik egy-egy jutalomfalatot. A cicának mindig legyen egy biztonságos területe, lehetősége a mászásra és ugrásra, ugyanígy vízre és ételre is, lehetőleg szintén biztonságos helyen. A türelem a kulcsa a kutyák és macskák közötti egészséges, barátságos viszonynak.

Etetés

Ivartalanítás után az állat anyagcseréje lassul, ami azt jelenti, hogy a cicának kevesebb kalóriára van szüksége.

Amennyiben még nem tette meg, igencsak itt az ideje a kölyöktápot felnőtt macskatápra cserélni. A váltás lassan menjen végbe, lehetőleg néhány hét leforgása alatt, elkerülendő az emésztési problémákat. Kezdetnek keverjen egy evőkanál felnőtt tápot a megszokott eledelhez és fokozatosan növelje a felnőtt táp adagját, párhuzamosan csökkentve a kölyöktápét, míg el nem éri a 100 %-os arányt.

Mindig olvassa el a csomagoláson található adagolási útmutatót, figyelje az állat kondícióját és ennek megfelelően határozza meg a napi adagokat, hogy megelőzze az elhízást.

A cicát napi két-három alkalommal kell etetni. A háromszori etetéssel megelőzhető, hogy az állat éhesnek érezze magát. Van előnye a kétszeri (reggeli, vacsora) etetésnek is. Amennyiben nem érzi jól magát az állat, könnyen észreveszi, mert sokkal kevesebbet fogyaszt, mint szokásosan. Ha gyógyszerbeadásra van szükség, egy éhes állattal sokkal könnyebb azt lenyeletni, hiszen könnyebben fogad el egy jutalomfalatot, amibe tabletta van rejtve.

Gondolja át, mi a legmegfelelőbb az ön életformájához és az állat igényeihez. Ha felmerülnek még önben kérdések az etetést illetően, bizalommal keresse meg állatorvosát.

Ajánlott cikkek