E-mail: pet4you@pet4you.hu

1 éves cica

1 éves cica

Ahogy az emberek idősödnek, már nem ugyanazok, mint fiatalkorban voltak. A gyermekkori személyiségjegyek felnőttkorban is megmaradnak, csak éppen kevésbé nyilvánvaló módon. A macskáknál is hasonlóképpen zajlik.

A cica fejlődése során nem csak fizikálisan, de mentálisan is érik, a gazdák sokszor észlelnek náluk kismacskára jellemző vonásokat. Amikor a fiatal állat kevesebbet játszik és többet alszik, azt jelenti, hogy a kiscica felnőtt macskává vált. Ugyanakkor a kapcsolat a gazda és az állat között nem változik.

Egészség

Amikor a cica eléri az egyéves kort, nagy a valószínűsége, hogy hamarosan időszerűvé válik az emlékeztető oltás. Amit korábban kapott oltást, egy éves védettséget ad. A későbbiekben az orvos tanácsa alapján háromévente kell ismételni az oltásokat az éves periodicitás helyett.

Még ha nem is évente kap oltást a macska, az éves állatorvosi ellenőrzés elengedhetetlen, nagyon fontos az általános jó állapot megőrzéséhez. Az éves vizsgálat során az orvos megvizsgálja a macska fogazatát, szívét, belső szerveit áttapintja. Ez jó alkalom az étrend megvitatására, a kérdések feltevésére, de célszerű elvégeztetni a parazita ellenőrzést és megvitatni az esetleges viselkedési problémákat is.

Nevelés

Amennyiben egyéves vagy idősebb macskát fogadott örökbe, vagy cicája most érte el az egyéves kort, de még nem kapott megfelelő nevelést, van egy pár dolog, amit a házi vagy ház körüli élettel kapcsolatban meg kell tanulnia. Az egyéves cica gyorsan tanul, úgyhogy csak a megfelelő módszereket kell használnia.

Szerencsére ebben a korban már nem kell a cicát az alomtál használatára okítani, csak azt kell tudnia, hol találja azt. A macskamenta spray használata a játékokon és a kaparófákon megmutatja az állatnak, hol találja a használható tárgyakat, míg a távoltartó spray megtanítja neki, melyek a számára tilos tárgyak.  Használja ezt a terméket akkor, ha a cica a bútorokon élesíti karmait.

Etetés

Vegyen a kezébe egy keveset az állat ételéből – érezni fogja, hogy érintése olajos. Az olaj növeli az eledel ízletességét, ráadásul jó zsírforrás, mely szükséges az étrendhez. A nem megfelelő tárolás esetén ezek az olajok kiszáradnak, így az étel kevésbé lesz ízletes, ráadásul csökken tápanyagtartalma.

A legjobb megoldás az étel tárolására a lezárható műanyag edény vagy egy hermetikusan záró csipesz a zsák nyílására. Megfelelő tárolás mellett az étel ízletes és tápláló marad, ráadásul távol tartja az éhes rágcsálókat és bogarakat is, melyek imádják az állateledeleket. Nem elhanyagolható részlet, hogy az elzárt táphoz a macska sem tud hozzáférni, amikor éhes, így nem tudja degeszre enni magát étkezési időn kívül.

Macska, Növendék, Nevelés