E-mail: pet4you@pet4you.hu

18 hetes cica

18 hetes cica

A 18 hetes cicát már korántsem izgatják annyira a játékok, mint korábban, de még mindig igényli a játékot mentális fejlődése szempontjából. Tehát itt az ideje a játékos doboz felfrissítésének, mégpedig olyan játékokkal, melyeket a kamaszodó cica élvezni fog.

Az egyik játéktevékenység, amit a macska sose un meg, a mászás. Egy cicavár vagy torony tökéletes játék a kis kamasznak, de még hosszú évek múlva is értékelni fogja. Azok a játékok, amelyek a vadászat érzését nyújtják, szintén kiemelt érdeklődésre tarthatnak számot. Keressen egérre, patkányra, nagy bogárra hasonlító játékokat és rejtse el szerte a lakásban. Időszakosan cserélgesse a játékokat újakra, a régieket tegye el későbbre, és a móka fokozása érdekében spriccelje le a holmikat macskamentával.

Egészség

Annak ellenére, hogy esetleg a cica még soha nem tette ki a lábát a lakásból, a bolhák és kullancsok ugyanúgy veszélyeztetik. Miért? Az emberek cipőjükön, nadrágszárukon könnyen beviszik a lakásba ezeket az élősködőket. A bolhák férgeket közvetítenek, a vakarózás által pedig kellemetlen, viszkető allergiás reakciókat.  A kullancsok sok komoly betegséget okozhatnak, közülük több az emberre is veszélyes.

Célszerű egész évben alkalmazni a paraziták elleni védekezést szolgáló szereket, mivel a bolhák képesek a telet tökéletesen átvészelni akár a garázsban, de még a meleg otthonban is.  A legtöbb ajánlott termék már biztonsággal alkalmazható 8-9 hetes kortól.  Mindig kérje ki használat előtt az orvos tanácsát és soha ne vásároljon lejárt szavatosságú terméket. Ezek legtöbbje vagy mérgező, vagy biztonságos ugyan, de hatástalan.

Nevelés

Sok gazda szeret együtt aludni kiscicájával, ám van néhány árnyoldala, ha meg akarja osztani ágyát egy kamaszodó cicával vagy egy macskával.

Ha az állat kényelmesnek találja az ön ágyát, nem egyszerűen csak alvóalkalmatosságként azonosítja azt.  Az ágy egyúttal kiváló játszótérré is avanzsál, ennek következtében pedig a gazdi hamarosan temérdek macskajátékkal és cicaszőrrel telítve leli pihenőhelyét.

Ha azt akarja, hogy a cica a saját helyén aludjon, 18 hetesen igencsak ideje elkezdeni a szoktatást. A macskák a nap és az éjszaka nagy részében szunyókálnak, lehetőleg a lakás legkülönfélébb pontjain, de általában mindig van egy kedvenc hely.  Segítsen a kis állatnak megtalálni a kedvenc helyét azzal, hogy biztosít neki egy kényelmes macskaágyat, lehetőleg egy csendes és nyugodt pontján a lakásnak, ahol zavartalanul tud pihenni és lustálkodni.

Etetés

18 hetesen a macska szexuális érése első stádiumába lép. Ilyenkor időszakosan elveszítheti étvágyát a hormonális változásoknak köszönhetően, amennyiben még nem lett ivartalanítva. Azonban egyáltalán nem normális, ha a macska több napra is étvágytalan lesz, vagy egyáltalán nem eszik.

Ha az étvágyvesztés több mint két napig tart vagy teljesen megtagadja az ételt, feltétlenül vigye el állatorvoshoz. Az étvágy csökkenésének több oka lehet, akár fogzás, parazitafertőzöttség, de emésztőszervi megbetegedés is. Fontos, hogy az okokra minél előbb fény derüljön, így megelőzhető, hogy az állat állapota súlyosbodjon, és akár a máj zsírosodásához vezessen, akár hosszú távú anorexia alakuljon ki.

Macska, Növendék, Nevelés