16 hetes cica

Nagyjából 16 hetesen a cicák elveszítik tejfogaikat, a maradandó fogak elkezdik áttörni a fogínyt. Ez a folyamat akár pár hónapig is eltarthat - gazda számára ez úgy válik nyilvánvalóvá, hogy az állat elkezd kemény tárgyakat vagy játékait rágni.

Segíthet a cicának ebben az időszakban azzal, hogy elegendő kemény rágójátékot biztosít a számára, valamint kifejezetten macskáknak gyártott, kemény rágófalatokat. Általában az étkezéssel nem szokott probléma lenni a fogzás alatt, de némely esetben, ha nem megfelelően nő a fog, fájdalom jelentkezhet. Amint azt veszi észre, hogy problémák vannak a cica étkezésével, esetleg megtagadja az ételt, azonnal vigye el állatorvoshoz.

Egészség

A 16 hetes cica már elég idős ahhoz, hogy megkapja utolsó oltását. Ahogy az első két alkalommal is, most is egy olyan oltást kap, mely egyszerre véd macska panleukopenia, herpeszvírus és calicivírus ellen. Ez a három vakcina az, amelyre minden macskának szüksége van.

Az alapvető oltások mellett minden állatnak szüksége van macska leukémia elleni védőoltásra is, függetlenül attól, hogy benti vagy kinti cica lesz-e. A betegség elleni védelemhez két oltásra van szükség, 3-4 hét eltéréssel. Az első oltást 12 hetesen kapta az állat, tehát itt az ideje a második, egyben utolsót is beadatni.

Az aktuális törvényi szabályozástól függően kell vagy ajánlott a cicát veszettség ellen is oltatni, ha ez 12 hetes korban nem történt meg, akkor most van itt az ideje.

Nevelés

A vizeletspriccelés –bizonyos területeken vagy adott felületeken – normális macskaviselkedés, melynek oka, hogy az állat meg akarja jelölni saját területét. Azonban sajnos ez eléggé kellemetlen a gazdák számára.

A jel, amiből észreveszi, hogy a cica elkezdett jelölgetni, hogy vizelet csöpög le valamilyen függőleges dologról. Ha rajtakapja a cselekményen, a cica gyorsan visszamászik és farkát csavargatva újabb cseppeket helyez el.

Ha a macska elkezd jelölgetni, célszerű ivartalaníttatni mielőbb, mert a nemi hormonok csak fokozzák a jelölgetés iránti vágyat. Amennyiben nem marad abba a jelölgetés, még mindig van néhány lehetséges megoldás a késztetés csökkentésére:

Győződjön meg arról, elegendő kaparófa áll a cica rendelkezésére, ahol jeleket tud hagyni mancsával ahelyett, hogy ezt a vizeletével tenné meg. (A macskák talpában szagmirigyek vannak.)

  • Akadályozza meg, hogy átlásson a szomszéd macskákhoz, akár egy, az ablakra ragasztott papírral.
  • Feltétlenül ellenőrizze az alom higiéniai állapotát.
  • Ha minden kísérlet csődöt mondott, vegye fel a kapcsolatot az állatorvossal és beszélje meg vele a viselkedési problémákat.

Etetés

Elképzelhető, hogy asztali vagy konyhai maradékot szeretne kínálni a cicának, napi étrendje kiegészítéseként, vagy akár csak jutalomként. Azonban a fiatal kölykök hajlamosak lehetnek az emésztési zavarokra, ha hirtelen ismerkednek új eledellel, legyen az akár konyhai maradék. Az ebédből visszamaradt ételek olyan összetevőket tartalmaznak – fűszerek, szószok, olajok -, amelyek felborítják a cica kényes emésztőrendszerének egyensúlyát.

Amennyiben mégis szeretne változatosságot vinni az állat étrendjébe, vagy csak néha valami extra falattal kedveskedni neki, kínáljon kis darab húsokat – csirkét vagy halat, vagy vásároljon kifejezetten cicáknak gyártott falatkákat. Először a maradandó metszőfogak bújnak ki, ezt követi sorban a többi.

Ajánlott cikkek