E-mail: pet4you@pet4you.hu

17 hetes cica

17 hetes cica

17 hetes korára a cica fizikai és értelmi fejlődésének több mérföldkövét elérte már. Ebben a korban a mentális érettség jeleit kezdi mutatni. Megfigyelheti, hogy kevésbé érdekli már a játék, sokkal inkább a dédelgetés, simogatás vonzza, és sok kisállat tulajdonossal egyetértésben azt érzi, hogy a kettejük közötti kötelék erősebb lett.

A cica értelmi szintje fokozott mértékben nő ebben a korban, ahogy a kis állat elkezd asszimilálni minden, korábban tanult információt.  Ez az a pont, ahol a kiscicából lassan macska lesz. Elképzelhető, hogy az állat többet alszik, mint korábban és több érdeklődést mutat nem csak az emberek, de más macskák és egyéb állatok iránt is.

Egészség

A fogak ápolása kritikusan fontos a macska egészségének és általános jólétének megőrzésében. A rutinszerű fogászati ellenőrzés nem csak csökkenti a betegségek kialakulásának lehetőségét, de az állat és az ember közötti kötődést is erősíti. Ha korán, még kölyökkorban elkezdi a fogászati higiénia kialakítását és a rendszeres ellenőrzést, az állatnak hosszú és boldog életet biztosít.

Az alábbi pontok segítséget nyújtanak:

  • Válassza ki a nap egy nyugodt időszakát, esetleg lefekvés előtt, így az állat sokkal nyugodtabb.
  • Szoktassa ahhoz, hogy finoman az állához, az ajkaihoz és a szájához ér.
  • Fokozatosan dolgozzon, amíg el nem éri, hogy meg tudja masszírozni az ínyét és a fogait a mutatóujjával. Ha gondolja, tekerjen az ujjára egy puha, vékony rongydarabot vagy egy darabka gézt és nyomjon rá egy kis adag, macskáknak gyártott fogkrémet. (Ne felejtse el, hogy a humán fogkrém mérgező a macskák számára, ha lenyelik azt.)
  • Helyettesítse az ujját a fogkefével.

    Ha rutinszerűen végrehajtja a gyakorlatokat, a cica értékelni fogja a figyelmet és sokkal türelmesebben adja át magát a fogápolásnak.

Nevelés

Ahogy fokozódik a mentális érettség, viselkedési problémák is megjelennek – ilyen a féltékenység is.

Ebben a korban a cica hirtelen a gazda idejének és figyelmének egyedüli birtokosává akar válni. Emiatt elkezd versengeni más állatokkal vagy akár emberekkel is, ha azt gondolja, azok szintén a gazda figyelmét és szeretetét igénylik, mindezt pedig fizikálisan is demonstrálja – sziszeg, morog és berreg. Gyakori, hogy a cica féltékeny lesz más állatokra a családban, melyekkel korábban szoros volt a kapcsolata.

Tud neki segíteni, hogy hamar túljusson ezen a korszakon – nyugtassa meg, hogy nem fogja elveszíteni sem a gazda szeretetét, sem pedig figyelmét. Miközben valamelyik másik állattal törődik, egyidejűleg simogassa a cicát is. Ha fizikai agressziót mutat a macska a féltékenységi harc során, tegye le és hagyja figyelmen kívül.

Etetés

17 hetesen a cica izomzata és csontrendszere fejlődésének köszönhetően vékony és karcsú formát ölt.  Bár megjelenésre vékonyabbnak tűnhet ebben a korban valójában nem veszít a súlyából. Az, hogy a gazda mégis úgy érzékeli, mintha fogyott volna a cica, nem más, mint a csontok és izmok fizikai érésének következménye. Ha az állat mégis fogy ebben a korban, az a nem megfelelő étrend, rossz egészségi állapot, pl. parazitafertőzöttség eredménye lehet.

Úgy tudja megállapítani, megfelelő-e a cica súlya, ha jó a kondíciója. Lefelé nézve az állatra látnia kell a derék vonalát és tapintással éreznie, de nem látnia a bordákat. Ha mégis aggódik a súlyvesztés lehetősége miatt, vizsgáltassa meg állatorvossal a cicát.

Macska, Növendék, Nevelés