E-mail: pet4you@pet4you.hu

20 hetes cica

20 hetes cica

A macska karmainak műtéti eltávolítása igencsak vitatott téma. Sok ember egyszerűen nem fogja fel, hogy ez nem más, mint minden egyes lábujj első csontjának eltávolítása.  Egyenértékű azzal, mintha az ember ujjainak első percét távolítanák el. Vannak állatorvosok, akik azt gondolják, ez nem okoz maradandó traumát az állatnál, sem pedig fájdalommal nem jár, míg mások vitatják ezt.

A gazdák azért szoktak a műtét mellett dönteni, mert az állat kaparja a bútorokat, de fel sem merül bennük, hogy megfelelő neveléssel a legtöbb macska megtanítható, hogy ne a bútort, hanem a kaparófát kaparja. Alternatív megoldás lehet a karom eltávolítása helyett a feromon spray, mely csökkenti a kaparás iránti vágyat, esetleg az állat távoltartása víz spriccelésével, netalán egy műanyag karomvédő sapka-garnitúra beszerzése.

Amennyiben mégis úgy dönt, hogy eltávolíttatja a cica karmait, célszerű akkor elvégeztetni a műtétet, amikor még fiatal. Ne feledje, hogy ebben az esetben az állat egész életében benti cica kell, hogy legyen.

Vannak macskák, melyeknél a műtét után viselkedési problémák alakulnak ki. Mindenképp beszélje meg állatorvossal a döntését, de ne feledje, hogy a legtöbb orvos nem végzi el a beavatkozást, elsősorban a hosszú távú hatások miatti bizonytalanság és a fájdalom miatt.

Egészség

Emésztési problémák

20 hetes korban a macska emésztőrendszere még eléggé kényes, sok minden okozhat emésztési problémákat.  Az emésztési probléma tünetei lehetnek periodikus hányás, hasmenés, székrekedés, fokozott szomjúság és rossz általános kondíció. A fiatal állatoknál előfordulhatnak rendszertelen emésztési gondok, de az állandósult emésztési gond egyáltalán nem normális.

A legáltalánosabb okok a stressz, a parazita fertőzöttség, az étrend megváltozása és az ételallergia lehetnek.  Kevésbé gyakori ok a bél gyulladásos megbetegedése és az emésztőrendszer bakteriális fertőzöttsége, pl.  Helicobacter Pylori fertőzés.

A hosszú távú emésztési probléma következménye lehet a tápanyagok nem megfelelő felszívódása, de befolyásolhatja a növekedést is, különösen fiatal állatoknál.  Amennyiben azt tapasztalja, hogy a kiscica emésztése nincs rendben, célszerű mielőbb megvizsgáltatni az állatorvossal.

Kennelköhögés (bordetella)

A bordetella olyan baktérium, mely a felső légutakat támadja meg. Ez a kennelköhögés elsődleges okozója, de ritkán fertőzi meg a macskákat.

A felső légúti megbetegedések elsődleges tünetei az orrfolyás, szemfolyás, kötőhártya-gyulladás (a szem körüli terület kivörösödése), tüsszögés. Amennyiben e tünetek bármelyikét is észleli, keresse fel az állatorvost. A macskáknál előforduló felső légúti problémák 90 %-áért a macska herpeszvírus és a calicivírus felelős, így a bordetella fertőzöttség igen ritkának tekinthető. Ezzel együtt a gyanús jelek esetén elkerülhetetlen az állatorvosi vizit.

A kutyákat általában rutinszerűen oltják kennelköhögés ellen, különösen, ha nagy csoportban, tenyészetben élnek. A macskák számára is létezik oltóanyag, de nem ajánlott, ha csak a körülmények nem indokolják. Minden esetben szükséges az állatorvos tanácsát kérni.

Nevelés

A szocializáció a macskák esetében is egy életen át tartó tanulási folyamat, de az első hat hónap különösen fontos abból a szempontból, hogy az állat hogyan fog a jövőben viszonyulni a szocializációs kérdésekhez és a kapcsolati sémákhoz.

Húszhetesen a cica a tanulás kritikus korszakában van, amennyiben eddigre nem lett összeismertetve más állatokkal és emberekkel, a későbbiekben problémái lehetnek a kapcsolatokkal.

Mostanra már megtanulta a viselkedési és szocializációs alapvető tudnivalókat, elsősorban anyjától és alomtestvéreitől. Amennyiben olyan helyre kerül a kiscica, ahol más állatok is vannak, akkor a tanulás kiterjedt a más állatokkal való szocializációra is. Mostanra a kamasz cica és gazdája között a kötelék szorosabb lett.  Ezzel együtt szükséges a folyamatos kapcsolat emberekkel és állatokkal is a szocializációs folyamat megerősítése miatt.

Macska, Növendék, Nevelés