E-mail: pet4you@pet4you.hu

9 hetes cica

9 hetes cica

Kilenc hetes korában a kiscica elkezd nyúlni, a gazdának már kialakul az elképzelése, mekkora is lesz felnőttként. Ebben a korban imádnak játszani, mókázni, tüneményesek, ahogy kergetik a farkukat – ám mindennek a sok őrültségnek komoly oka van.

Ez a kor a kölyökmacska legaktívabb életszakasza, mely elősegíti a motoros készségek fejlődését és segít a gyorsan növő test fizikális koordinációjának kialakításában. A kilenchetes kismacska imádja a macskajátékokat, célszerűen válasszon biztonságos, kifejezetten kölyökmacskának gyártottakat. Ne lepődjön meg, ha a cica pofozgatja, nyalogatja, rágcsálja, dobálja vagy mancsolja – ezek mind kiváló gyakorlatok a felnőtt macskaéletre.

Figyelje meg közelebbről a cica szemének íriszét. A színe a bébikre jellemző kékről, mely minden kölyökmacskánál megfigyelhető, a végleges színre változik.  Ez lehet halványzöld, arany vagy igazi mélykék. Ezek a szemek élénken és érdeklődve figyelnek mindent a környezetükben, ahogy a cica megtanulja a szociális iránymutatásokat anyjától, alomtestvéreitől és kétlábú családtagjaitól.

Egészség

Rhinotracheitis

Ez a betegség igen gyakori a kölyök és a felnőtt macskáknál. Elképzelhető, hogy mire a kölyök önhöz kerül, már átesett rajta. A betegség maga a megfázás macska-megfelelője, felső légúti megbetegedés. Közismert nevén macska herpeszvírus.

A macska herpeszvírus a calicivírussal együtt a macskanátha előfordulások 90 %-áért felelős. A fertőzött állat tüsszög, orra és szeme váladékozik. A vírus gyakran élethosszig tartó fertőzöttséget okoz, mely általában lappang, ám stresszhelyzetben erős tünetekkel jelentkezik. Ilyen lehet akár az étrend változása, ha a gazda nyaralni megy, egy új állat kerül a házhoz, stb.

Maga a betegség önkorlátozó, azaz a cica magától is jobban lehet, mindennemű segítség és beavatkozás nélkül. Néha az orvos antibiotikumot javasol, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a vírus mellett baktériumok is megjelentek a szervezetben.

Elérhető és ajánlott oltóanyag is létezik, ez egyike az ajánlott védőoltásoknak. Maga az oltás egy több betegség ellen védő kombináció, mely egyúttal a panleukopenia és a calicivírus ellen is védettséget ad. A kismacska 8-9 hetes korától 3-4 hetes intervallumokban célszerű ismételni az oltást, egészen a 16 hetes kor eléréséig.

Nevelés


Ismerkedés más háziállatokkal

A sikeres ismerkedés kulcsa a türelem. Ha a cicának más állatokkal kell együtt élnie, nem szabad siettetni a dolgokat. Ideálisan 3-4 hét kell a cél eléréséhez, itt az ideje tehát elkezdeni a megismertetést.

Eleinte tartsa a kiscicát teljesen különzárva. A többi állat tudni fogja, hogy ott van, hiszen érzik a szagát és hallják a hangját is. Tartsa a kicsit legalább egy hétig külön. A terv a kíváncsiság fokozása, mely legyőzi a szorongást és az agresszivitást is. Mikor eljön a megismertetés ideje, nyissa ki az ajtót és tegyen egy kaput az ajtónyílásba. Ez lehet bébikapu vagy egy rács. Hagyja, hogy az állatok megszimatolják egymást, egészen addig, míg egyikük el nem kezd morogni vagy nyávogni, esetleg fújni.   Ne büntesse ezt, egyszerűen csak csukja be az ajtót és másnap ismét próbálkozzon. Lehet, hogy beletelik pár napba, hogy mindenféle fenyegető hang kiadása nélkül folyjon le a szimatolás.

Amint eljut idáig, megpróbálhatja összeengedni őket. Mindenképp zárja le az ismerkedést, amint bármilyen negatív visszajelzést észlel valamelyik állat részéről, majd kezdje újra a következő nap. Figyelje meg, 3-4 hét múltán az állatok képesek lesznek békében élni egymás mellett.

Etetés

Mit válasszon a kiscica etetésére: konzerv eledelt vagy száraztápot?

A száraz táp jobb a kölyökfogaknak, mivel a kemény szemek ropogtatása hasonló hatást gyakorol a fogakra, mint a fogmosás. Ugyanakkor a konzerv táp egészségesebb a hólyag és a vese számára a víztartalom miatt.

A konzervtáp hasznos az esetleges vese- és hólyagkristályok és kövesedés kialakulásának megelőzésében. A konzerv eledelben található extra nedvességtartalom segít a vizelet hígításában, ezáltal pedig megakadályozza a kristályosodást.

A kövesedés következményei komolyak lehetnek, akár teljes elzáródást is okozhatnak, de kialakulhat az ürítéssel kapcsolatos viselkedési probléma is (például nem az alomtálba ürít a cica). Emiatt a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy elsődlegesen konzerv eledelt kapjon a macska és naponta csak kis mennyiségű száraz táp kiegészítést a fogak tisztán tartása érdekében.

A kölyökmacskák számára az ideális napi érkezési rend a több alkalommal (reggel, délután és este) kínált kiváló minőségű eledelből áll, kiegészítve egy kevéske száraztáppal. Ez utóbbi legyen szabad választás, célszerűen akár egész nap elérhető a cica számára. Ha lehetne, a macskák egész nap csak ennének, így gyorsan hatalmasra és erősre nőnének.

Macska, Növendék, Nevelés