11 hetes cica

Bizonyosan észrevette, hogy a 11 hetes kiscica pofaszőre részben eltűnt. Ne aggódjon, vissza fog nőni. Ebben a korban a cicák könnyen elveszítik szakállukat a durva játék során, különösen, ha ez a játék más cicákkal zajlik. Ilyenkor a szakáll szőre a tövénél letörik vagy egyszerűen a másik macska lerágja.

Ezen túlmenően a szakáll periodikus vesztése természetes jelenség, ahogy a szőrzet elhal és az új lassabban nő vissza. 11 hetesen jön el az ideje, hogy az elöregedett szakállszőrök kihulljanak.

Ha azt veszi észre, a cica a teljes szakállát elveszítette, feltehetőleg természetes volt a folyamat. Sokkal inkább a tépett és töredezett, csomókba álló szakáll „köszönhető” az intenzív játéknak.

Egészség

Calicivírus

A calicivírus egyike a macskanátha okozóinak. Kevésbé gyakori, mint a macska herpeszvírus, ez a két kórokozó együttesen a macskanátha előfordulások 90 %-áért felelős.

A calicivírus jellegzetes felső légúti megbetegedéseket okoz, például tüsszögést, a szemek és az orr váladékozását.  Mindazonáltal a calicivírus fertőzöttség leggyakoribb jele az orr, a nyelv vagy a szájüreg felmaródása vagy fekélyesedése. Ezek a fekélyek fájdalmasak és az étvágy csökkenését okozzák. Amennyiben e tüneteket észleli, azonnal keresse fel az állatorvost.

A herpeszvírus és a macska  panleukopenia  elleni oltással egyidőben e vírus ellen is kap oltást a cica. A három betegség ellen egyszerre, egy kombinált oltással adják a védettséget, a beadatás minden macska számára ajánlott. Mint az a nyolchetes cicánál olvasta, az oltásokat 3-4 hetente ismételni kell a kölyök 8-9 hetes korától egészen 16 hetes korig.

Nevelés

Teljesen normális, hogy a cicák minden vízszintes és függőleges tárgyat kaparnak. Ez nem más, mint egyik módja a terület megjelölésének, mégpedig a mancsokban található szagmirigyek segítségével.  Ezen túlmenően persze karmaikat is élesítik. Könnyen redukálható a bútorok kaparása és ezáltal kopása, ha meghatározott helyeket biztosít a kiscicának kaparó ösztöne kiélésére.

A legjobb, ha különféle magasságokba, eltérő anyagú kaparófákat helyez el.  Például egy ilyen kaparó a fő élettérben legyen magas, lehetőleg kenderből és vastag szőnyeganyagból készült.  Egy kisebb fa és szőnyeg kombináció kerüljön egy másik szobába, ahol a cica szintén sok időt tölt. Végezetül egy harmadik legyen egy teljesen filléres kartonból készült hullámpapír.

Amint elhelyezte az új kaparófát a megfelelő helyen, tegye rá a cicát és kínálja meg egy jutalomfalattal vagy adjon neki egy nagyon különleges, vágyott játékot. A legtöbb cica gyorsan megérti a kaparófa lényegét és célját. Amennyiben továbbra is hajlamos a bútorokat kaparni, minden alkalommal gyengéden, de határozottan tegye a kaparófára, majd dicsérje meg.

Etetés

A 11 hetes cica már igencsak ismeri a jutalomfalatok előnyeit. A gazda legjobban jutalomként használhatja, ha az állat hívásra jön, vagy egyéb olyan esetekben, amikor szükség van a rendszeres étrend „tuningolására”.  A jutalomfalatok mennyiségét szabályozni kell és ügyelni kell arra is, hogy az adott falat mindig egészséges és tápláló legyen.

A választott jutalomfalat lehet kereskedelmi forgalomban kapható, cicának való jutalom vagy akár egy kis darabka friss hal vagy csirke.  Lehet, hogy nagy kísértést érez gyakorta jutalmazni a cicát, próbálja azért szabályozni a mennyiséget legfeljebb három falatkára vagy nem több mint két teáskanálnyi halra vagy csirkére naponta.

Ajánlott cikkek