14 hetes cica

Biztos megfigyelte, hogy a cicák temérdek tónusban és a legkülönfélébb körülmények között tudnak dorombolni. Nem csak akkor dorombolnak, amikor boldogok és van rá okuk, de akkor is, amikor félnek, megsérültek vagy szomorúak. A dorombolás egyrészt a kommunikáció egyik formája, másrészt stresszes helyzetben egy önnyugtató tevékenység.

Élete első napjaiban a kiscica, akárcsak anyja, a szoptatás közben dorombol. Ez esetben ez az anya és kölyke közötti kommunikáció, mely elégedettséget, jó közérzetet jelez és megnyugtató.

Amint az állat növekszik, és már nem igényli az anyai gondoskodást, a dorombolás temérdek egyéb szituációban jelentkezik. Dorombol, amikor az ember megsimogatja vagy kozmetikázza. Alázatos dorombolást hallat, amikor más macskák vannak a közelben, mintegy jelezve, hogy ő nem jelent fenyegetést a számukra. És bármilyen meglepő, dorombol. olyan stresszes helyzetekben is, mint egy állatorvosi vizit, vagy ha fáj valamije, beteg vagy akár haldoklik.

Általánosan elfogadott vélemény, hogy az alacsony frekvenciájú dorombolás nyugtató hatású. Mindezek tükrében figyeljen arra, mit akar mondani önnek macskája a dorombolás által.

Egészség

Chlamydophila Felis

A chlamydophila felis (más nevén Chlamydia psittaci) egy bakteriális fertőzés, mely az állat felső légútjait támadja meg. Általában duzzadt, puffadt szemben, orrfolyásban, tüsszögésben és a szem váladékozásában nyilvánul meg a betegség. Amennyiben a cicánál ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal vigye el orvoshoz. A betegség antibiotikumokkal könnyen kezelhető, ellentétben a macskák vírusos felső légúti megbetegedéseivel.

A felső légúti megbetegedések 90 %-áért a macskák esetében a herpeszvírus és a calicivírus a felelős, ami azt jelenti, hogy csak alig 10 % okozója a chlamydophila. Ritka előfordulása miatt tehát a védőoltás nem ajánlott, kivéve szélsőséges körülmények esetében. Mindenképp beszélje meg az állatorvossal, mennyire van rizikónak kitéve az állat.

Nevelés

A szobanövények ellenállhatatlanok a cica számára! Először azt fogja észrevenni, hogy kissé érdekesen néznek ki a virágok és zöld növények – nos, nagy az esélye, hogy a kis 14 hetes felfedezte, levadászta és megkóstolta őket.  Nos, a legbiztonságosabb, amit tehet a macska és a növények érdekében is, hogy mindet eltávolítja az állat látóköréből.

Sok szobanövény mérgező az állat számára, így érdemes azokat átvizsgálni és tanácsot kérni azt illetően, vajon biztonságos-e az állat közelében hagyni. Próbálja meg áthelyezni a növényeket olyan helyre, ahol a cica nem fér hozzájuk. Ha szereti, hogy minden zöld a környezetében, inkább szerezzen be néhány műnövényt, esetleg lógassa le a növényeket a mennyezetről vagy szerezzen be macskamentát, mely teljesen biztonságos az állat számára.

Etetés

Az ételallergia egyáltalán nem szokatlan a macskáknál és általában a 14 hetes kor az, amikor az allergia kialakulhat egyes összetevőkkel szemben. Sok macska ezt hamar kinövi, ahogy az emésztőrendszere alkalmazkodik az étrendhez, de bizonyos esetekben, ha a tünetek fokozottak, az orvos egyéb diétát javasolhat.

Az ételallergia legfőbb tünete az ismétlődő hányás, mely étkezés után néhány órával kezdődik és a tartalma nagyobbrészt epe. Előfordulhat, hogy a macska csak napi egy alkalommal hány, de súlyosabb esetben ez akár tizenkétszer is megismétlődhet. A kevésbé gyakori tünetek közé tartozik a laza széklet, melynek kifejezetten erős szaga van, de vannak cicák, melyek ilyenkor nem híznak, vagy bőrproblémák, esetleg szőrvesztés lépnek fel.

Ajánlott cikkek