E-mail: pet4you@pet4you.hu

12 hetes cica

12 hetes cica

12 hetes korban a vadon élő cicák elkezdenek kísérletezni a függetlenséggel, egyre inkább távolodnak anyjuktól. Annak érdekében, hogy a cica gyorsan alkalmazkodjon az élethez, ne feledje el, hogy a 12 hetes kis állat olyan, mint a szivacs – mindent magába szív környezetéből és gyorsan tesz szert újabb és újabb ismeretekre.

Bár a kismacska önnel él, tanulási képességei nem mások, mint vadon élő társaié.  Ebben a korban a cica mindent meg akar tudni saját magáról és környezetéről is. Megfigyelheti, hogy különösen kíváncsi és játékos, vagy hogy hirtelen megpróbál olyan helyeket felfedezni, ahol korábban sosem járt. Úgy tűnhet, a cica igencsak pajkossá vált, ám ez az időszak nem tart tovább néhány hétnél.

Egészség

12 hetesen a cica készen áll a második állatorvosi vizitre. Ekkor kapja meg második kombinált oltását a macska panleukopenia, herpesvírus és  calicivírus ellen. Attól függetlenül, hogy a kölyök szobacica lesz vagy kijárhat, meg kell kapnia a két leukémia elleni oltásból az elsőt. A macskaleukémia vírusa egy immunoszupresszív betegség, mely fertőzött macskák vérével vagy nyálával történő érintkezés útján terjed. Nincs lehetőség kezelésre, a beteg állatok 85 %-a a diagnózist követő három éven belül elpusztul.

Nevelés

Három hónapos korban a cica elkezd karmolni és kaparni. Teljesen normális, ha a macska a bútorokat vagy a szőnyeget akarja karmaival megtisztelni. Az állat nem csak élesíti ilyenkor a karmait, de meg is jelöli területét, mégpedig a talpain található szagmirigyek által.

A viselkedés azonban elfogadhatatlan a gazda számára, ezért érdemes különféle nagyságú, magasságú és eltérő anyagú kaparófákat elhelyezni a lakásban. Mutassa be neki a lehetőségeket: helyezze a cicát a kaparófára és kínáljon valamilyen jutalmat (falatot vagy játékot). Soha ne kiabáljon az állatra, amikor a bútorokat kezdi kaparni, inkább gyorsan kapja fel és tegye a kaparófára, majd dicsérje meg.

Megpróbálkozhat a Feliway spray használatával is. Spriccelje a bútorokra, ugyanis a feromon tartalmú szer, mely elhiteti a macskával, hogy már megjelölte a bútort.

Ha már semmi sem segít, lehet kapni puha, felragasztható műanyag karomvédőket a cica karmaira. Az állat még mindig kaparni fog, de már nem tud kárt tenni a bútorokban.  Általában ezeket a karomvédőket havonta cserélni kell.

Etetés

A fejlődésben levő kiscicát a lehető legjobb táplálékkal kell etetni, de a kereskedelemben macskaeledelek tucatjait kínálják, a legjobb kiválasztása pedig ijesztő feladat lehet egy kisállat tulajdonos számára.  Ám ha megérti a csomagoláson található címkék rejtélyét, könnyen ki tudja választani a cicájának megfelelő eledelt.

A házi kedvencek számára készített eledelek gyártását is Európai Uniós szabályok korlátozzák. A címkén fel kell tüntetni az eledel pontos összetételét, gyártási és származási helyét. Keressen olyan eledelt, amelynek protein tartalma magas.
Legyen óvatos az olyan eledelekkel, amelyeknek hústartalma alacsony. Általában a prémium kategóriába sorolt eledelek magasabb kalóriatartalmúak, több bennük a hús és a zsír és könnyebben emészthetők. Ha teheti, ilyen eledelt válasszon a cicának!

Macska, Növendék, Nevelés