8 hónapos cica

Ha a nyolc hónapos cicánál az agresszív viselkedés jeleit észleli, azonnal cselekednie kell, hogy megelőzze, a kicsi agresszív felnőtt macskává érjen. A természetben, ebben az életkorban az agresszív és domináns viselkedés jó szolgálatot tesznek, de otthon, családban az erre utaló tendenciákat azonnal meg kell állítani.

Az első dolog, amit érdemes megtenni, az ivartalanítás. Ha már nem érez késztetést az állat, hogy társat leljen, és azért megküzdjön, le fog nyugodni. Következő lépésként a gazdának biztosítania kell saját „alfamacska” pozícióját, azaz jelezni, ő a főnök, ezt pedig az állat agresszivitása esetén annak teljes figyelmen kívül hagyásával lehet.  Ezután mindig várjon néhány percet, mielőtt figyelmet fordítana a macska bármilyen jellegű igényére.

Egészség

A napi játék során könnyen meg tudja figyelni az állat bőrét és szőrét. Az a cica, amelyik rendszeresen tisztogatja magát, és minőségi eleséget kap, sima és fényes szőrű, melyet élvezet megtapintani,

Az ápolatlannak vagy betegnek tűnő bőr és szőrzet aggodalomra adhat okot.  Bolha, gomba, allergia, rossz táplálkozás, de akár a szorongás is képes bőrbetegséget vagy rendellenes szőrzetet okozni.  Mindig figyeljen az olyan tünetekre, mint vakarózás, szőrhullás, durva szőrzet, csomók a bundában, filcesedés, a bőr váladékozása, vérzés vagy bőrpír. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét észleli, nagyon fontos az azonnali állatorvosi vizsgálat, egyrészt a probléma megoldása, másrészt a komoly betegségek kialakulásának megelőzése céljából. Az ótvar vagy a bolha komoly humán megbetegedéseket is tud okozni!

Nevelés

Lehet, hogy furcsának tűnik, de vannak olyan felszerelések, melyek nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a cica megtanulja a helyes otthoni viselkedést. Ne feledje, hogy a macskák állatot, és sok olyan természetes tulajdonságuk, viselkedési formájuk van, mely a házban, otthonban igencsak romboló lehet.

A neveléshez használható felszerelések nem mások, mint olyan, illatanyagokat tartalmazó termékek, melyek megtanítják az állatnak, pontosan hol élheti ki természetes ösztöneit. Például a macskamenta spray a játékaihoz és kaparófájához fogja csalogatni az állatot, míg a távoltartó spray „elűzi” a bútorok kapirgálásától.  Ez utóbbiak nem okoznak semmilyen kárt a bútorokban. Ne felejtse el a játékokat és a kaparófákat időszakosan újra lepermetezni, hogy a kellő mentális stimuláció meglegyen és sikeresen meg tudja előzni az unalomból eredő rongálást.

Etetés

Nyolc hónaposan a cica készen áll a felnőtt eledel fogyasztására. Bár emésztőrendszere még érzékeny, így előfordulhat, hogy a változásra rosszul reagál.

Fokozatosan, hosszú időt hagyva váltson kölyökmacska tápról a felnőtt állatnak valóra, ez segíthet abban, hogy emésztési gondok nélkül sikerüljön az átállás. Segíthet azzal is, ha olyan felnőtt tápot választ, mely összetevőiben nagyon hasonlít a korábbi eleségre.

A felnőtt táp mindenképp kiváló minőségű legyen, melynek elsődleges összetevője a hús. A váltást kis adaggal kezdje, ne legyen több egy teáskanálnyinál az a mennyiség, amit a kölyökeledelhez kever. Négynaponta emelje az új táp mennyiségét egy újabb teáskanálnyival és arányosan ennyivel csökkentse a kölyöktáp mennyiségét.

Ajánlott cikkek