8 hetes cica

Nyolchetes korban a kismacskának szüksége van az érintésre ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki közte és az emberek között.

A kicsi gyengéd, szeretettel teli érintése nem csak a szociális interakciók alapjaira tanítja meg a kölyköt, de stimulálja az idegvégződéseket is, ez pedig a normális fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges.

A kiscicák számára a játékos figyelem és simogatás megnyugtató és kellemes. Beszéljen minél többet hozzá, miközben simogatja, ám ha fészkelődve nyávog, hogy le akar menni, vegye azt tudomásul. A cicák nagyon szeretnek játszani, de az emberi kéz nem játékszer. Soha ne engedje neki, hogy a simogató kéz után kapkodjon, azt pofozgassa vagy harapdálja – és más se tegye ezt. Ha mégis ezzel próbálkozik az apróság, egyszerűen vonja meg tőle figyelmét – ezt tenné az anyamacska is. A növekvő apróságnak sok pihenésre van szüksége, ezért soha ne zavarja a kiscicát, amikor alszik.

A cica életének ebben a kritikus szakaszában kell megalapozni a kölcsönös bizalmat, ösztönözve, hogy az állat biztonságban és magabiztosan érezze magát a világban.

Egészség

Első látogatás az állatorvosnál

Mikor a cica eléri a nyolchetes kort, ideje elkezdeni oltását. Meg kell kapnia az alapoltásokat – azaz azokat, amelyek minden kölyökmacska számára szükségesek a macska panleukopenia, herpeszvírus és calicivírus ellen. A jó hír az, hogy a három betegség ellen egyetlen oltás elég!

Az első látogatás után három vagy négy további szükséges az orvosnál, ugyanis az oltásokat 3-4 hetente ismételni kell. Az elsőt 8-9 hetesen kapja meg a cica, az utolsót 16 hetesen.

FeLV/FIV teszt

Az első állatorvosi látogatás alkalmával az orvos vért vesz az állattól, hogy a macska leukémia (FeLV) és a macska immunhiányos betegsége, más néven macska AIDS (FIV) szűrést elvégezze. Az FeLV vírusa fertőzött állattal való kontaktus útján terjed, de az anyamacska is átadhatja a kölyöknek. A FIV vírus általában csak harapás által fertőz. Az állatorvosok ajánlják a teszt ismételt elvégzését hat hónapos korban, mivel néha a FIV vírusa nem kimutatható e kor előtt a vérmintából.

A kölyökmacska féregtelenítése

Ez az a kor, amikor el kell kezdeni a kiscica féreghajtását, ha még nem tette meg. Ajánlatos 3, 5, 7 és 9 hetesen elvégezni a teljes féregirtást, majd egészen féléves korig havi egy alkalommal. Célszerű állatorvossal egyeztetni az ütemterv kialakításában.

Nevelés

Az alomhoz szoktatás

Nagy a valószínűsége, hogy a cica már néhány hete használja az almot, de az új otthonba kerülve előfordulhatnak balesetek. A kiscicák ösztönösen ásnak és vizeletüket vagy ürüléküket a kiásott helyre ürítik, majd azt betemetik. Ha a macskakölyök az anyja mellett nőtt fel, nagy valószínűséggel megtanulta, elleste tőle, hogyan kell ezt csinálni.

Mikor hazaviszi a cicát, eleinte célszerű egy kisebb területre korlátozni mozgási lehetőségét, például a fürdőszobára vagy a hálószobára.  Egy ennyi idős cicának nincs szüksége túl sok helyre, és ha azt szeretné, hogy megfelelően használja az almot, mielőtt belakja a lakást, célszerű egy kicsit korlátozni.

Vegyen olyan almot, mely homokszerű és jól csomósodik és minden alkalommal, mikor a cica végez az étkezéssel, tegye az alomtálba. Ha a padlóra piszkít, tegyen belőle egy kis „mintát” az alomtálba és emelje bele a cicát is. Remélhetőleg elássa a „leletet” és megtanulja, hogy annak ott van a megfelelő helye.

Amint észreveszi, hogy lekuporodik, finoman, de határozottan kapja fel és tegye az alomtálba, hogy ott fejezze be. Soha ne büntesse meg a baleset miatt, mert az csak szorongást vált ki a kis állatból és sokkal nehezebben fogja megtanulni, mi a helyes viselkedés.

Etetés

A nyolchetes kiscica táplálására a legjobb a kereskedelmi forgalomban kapható valamely kiváló minőségű kölyökmacska-táp, mely nagy százalékban tartalmaz proteint, zsírokat és vitaminokat.  A kiscicák – de a felnőttek is – szeretik egész nap majszolgatni az eledelüket, ám ha nem tudja egész napra elöl hagyni, legalább napi 3-4 alkalommal kínálja meg étellel a kölyköt.

Nem kétséges, hogy a macskák minden életkorban szeretik a nedves tápokat, ám az állandó konzervvel etetés nem tesz jót a macskafogaknak. A nyolchetes cica fogai elég erősek, hogy elrágcsálja a száraz tápot is. Ám ha továbbra is konzervvel szeretné etetni, keverjen bele egy kevés szárazat is. Mindig kövesse a gyártó adagolásra vonatkozó útmutatását és ne feledje, hogy minden új táppal fokozatosan kell megismertetni az állatot.

Ajánlott cikkek