E-mail: pet4you@pet4you.hu

10 hetes cica

10 hetes cica

10 hetesen a kölyökmacska igencsak energikus, játékos és kíváncsi. Ez a három jellemző együttesen azt is jelenti, hogy a kölyök általában igencsak koszos. Biztos nagy a kísértés, hogy bedugja az állatot a csap alá, megszabadítandó a kosztól, de célszerű más módszerrel elkezdeni, hogy könnyebben hozzászokjon a kozmetikázáshoz.

A napi rendszeres kikefélés és fésülés megismerteti a kozmetikázás alaplépéseivel, egyúttal el is távolítja a szennyeződés nagy részét és a szőrbe tapadt idegen anyagokat. Vásároljon kifejezetten állatoknak gyártott nedves törlőkendőt, ezzel anélkül tisztítható meg a cicabunda, hogy a csap alá kellene dugni. Egy megnedvesített törülközővel könnyen és szépen megtisztítható a cica pofija.

Heti rendszerességgel kell nyírni a macskakarmokat és érdemes egy enyhén nedvesített pamaccsal áttörölni a füleket is, ha azokon szennyeződés látható. Soha ne nyúljon fültisztító pálcikával az állat fülébe.

Egészség

Veszettség

A veszettség olyan végzetes idegrendszeri betegség, mely emberekre éppúgy veszélyes, mint állatokra. Egy vírus okozza, és jellemzően harapással terjed (általában vadon élő állatok közvetítésével). A leggyakrabban denevér, róka és görény terjeszthetik a betegséget. Bár a betegség igen ritka, a megelőző védőoltás kötelező, mégpedig az emberre való veszélyesség és a végzetes kimenetel miatt.

Még a lakásban élő cicákat is veszélyezteti a megbetegedés. Előfordult már olyan eset, hogy fertőzött denevér a házban harapott meg embert vagy állatot.

A biztonság érdekében konzultáljon állatorvosával a macska veszettség elleni oltásával kapcsolatban.

Nevelés

A 10 hetes cica mentális és fizikális fejlődése szempontjából még igen fiatal, de éppen ideje elkezdeni az alapvető parancsszavak megtanítását. A legelemibb utasítás, amit tudnia kell, hogy hívásra gazdájához menjen. El lehet kezdeni a házon belüli viselkedési korlátok felállítását is.

Kezdje azzal, hogy etetéskor ugyanazzal a hanghordozással és ugyanazokkal a szavakkal hívja az állatot. Figyelje meg, nemsokára akármikor hívja a megszokott szavakkal, a cica rohanni fog. Ilyenkor mindig adjon neki jutalomként egy apró falatot.

Ahhoz, hogy a viselkedési korlátokat meg tudja tanítani neki, röviden és halk hangon mondja, hogy „sicc”, minden olyan esetben, amikor nem megfelelően viselkedik. A fiatal cicák ösztönösen reagálnak erre a szóra és azonnal befejezik, amivel addig foglalatoskodtak.  Ilyenkor azonnal el kell terelni az állat figyelmét valamilyen más elfoglaltsággal.

Macska, Növendék, Nevelés