E-mail: pet4you@pet4you.hu

6 hónapos cica

6 hónapos cica

Hat hónapos korban a cica már igazi kamasz: elkezdődnek a hangulatingadozások és a szexualitás első jelei is megnyilvánulnak. Ez az az időpont, amikor sok tulajdonos elgondolkodik azon, vajon az ivartalanítás változást hozhat-e a macska természetében és viselkedésében.

Nos, az ivartalanítás semmiféle olyan változást nem eredményez, ami ne tetszene majd.  Az ivarzó macska nyugtalan, a nőstény a ciklus idején erőteljes hangon, folyamatosan nyávog, a kandúr hajlamos lesz a szökésre és a más kandúrokkal való harcra, de a vizelettel való jelölés is általános „tünet”. Az ivartalanítás nem csak véget vet ezeknek a kellemetlen szokásoknak, de a cica személyiségét és viselkedését kifejezetten pozitív irányba befolyásolja.

Miután az állat felgyógyul a műtétből, azt fogja tapasztalni, hogy sokkal szeretettelibb, nyugodtabb és kellemesebb társ. Ahelyett, hogy a hormonok irányítanák, a cica élvezni fogja az életet és sokkal jobban fog figyelni gazdájára.

Egészség

Ha a cica menhelyről származik, nagy valószínűséggel már túlesett az ivartalanításon. Amennyiben nem, itt az ideje megállapodni az orvossal egy időpontban.

Kandúrok esetében ivartalanításkor a herék kerülnek eltávolításra. Ennek eredményeképpen csökken a tesztoszterontermelődés és csökken a kandúr vágya a nőstények utáni barangolásra, a más kandúrokkal való harcra, de a spriccelésre is.

Nőstényeknél a méh és a petefészkek kerülnek eltávolításra, így akadályozva a szaporodást. A nőstény ivarzási ciklusai megszűnnek (amikor is igencsak hangos és nyugtalan tud lenni az állat), de a spriccelésre való hajlam is megszűnik.  Az ivartalanítás meg is hosszabbítja az állat életét, mivel csökken a rák kialakulásának esélye.

Az ivartalanítás társadalmi szempontból is előnyös, mert megakadályozza a macskák túlszaporulatát. Maga a beavatkozás rutinszerű és biztonságos. További szükséges információkért keresse fel állatorvosát.

Nevelés

Akár autóval, akár repülővel utazik a cicával, van egy pár fontos dolog, amire ügyelni kell, hogy az állat biztonságban legyen az út időtartama alatt.

Mindenképpen szállítódobozban helyezze el az állatot, és ne nyugtatózza be az utazásra. A macskák könnyen kiszáradnak utazáskor, ezért legyen mindig kéznél elég friss víz.

Baleset esetén sokkal kisebb az esély a sérülésre vagy akár az elveszésre, ha az állat szállítódobozban van. Míg régebben bevett gyakorlat volt az állat nyugtatózása utazás előtt, mára már igazolást nyert, hogy szedálás nélkül sokkal jobban viselik az állatok akár a hosszabb utakat is.  Ráadásul a nyugtatószereknek olyan káros mellékhatásai lehetnek, mint székrekedés, zavartság, agresszió, hányinger, ráadásul akadályozzák az állatot hőháztartásának normális szabályozásában.

Etetés

A cica növekedésének üteme és anyagcseréje hathónapos korára lelassul, ám étvágya a legkevésbé sem változik. Ennek eredménye pedig a hízás, amennyiben a gazda nem szabályozza az étel mennyiségét. A legjobb megoldás a napi adagok pontos kimérése és annak elosztása két vagy három étkezésre.

Előfordulhat, hogy a cica szinte megszállottja lesz az evésnek, ha napi több órán át étel nélkül marad. Hajlamos lehet arra is, hogy akár a teljes napi adagot egyszerre falja fel. Épp ezért a legjobb az ételt három adagra elosztani és reggel, délben, valamint este tálalni. A többszöri etetés biztosítja, hogy az állat nem végez már délre a napi adagjával, hogy utána fájdalmasan kínlódjon az éhségtől.

Macska, Növendék, Nevelés