1.5 éves cica

A másfél éves cica még mindig fiatal, állandóan kutatja, felfedezi környezetét, ezáltal pedig könnyen veszélybe kerülhet, ha a lakás, az otthon környéke nem mentesített a mérgező anyagoktól. Maga a gazda is okozhat mérgezést azáltal, ha nem a megfelelő bolhairtó kezelést alkalmazza a fiatal állatnál.

Amennyiben azt gondolja, hogy macskája mérgező anyagot fogyasztott, még akkor is, ha nem mutat erre utaló tüneteket, azonnal vigye állatorvoshoz. A tünetek megjelenésekor már nincs helye semmiféle késlekedésnek.

Egészség

Ahogy a kamasz cica felnőtt macskává érik, tapasztalni fogja, hogy egyre függetlenebb, egyre kevesebbet igényli gazdáját az etetési időn kívül. Kevesebb figyelemre vágyik, jobban szeret egyedül lenni, a nap nagy részében boldogan elvan egyedül.

A látványos önállósodás mellett azért ön is sokat tehet azért, hogy a macska boldog, egészséges, hosszú életet éljen. Az alábbi felsorolás hasznos lehet:

  • Ne felejtse el az éves állatorvosi ellenőrzéseket, mivel minden baj könnyebben kezelhető, ha időben észlelik.
  • Ne feledkezzen meg az esedékes oltásokról.
  • Ügyeljen a táplálási útmutatóra a választott eledel csomagolásán, ugyanakkor figyelje, nem hízik vagy fogy-e az állat.
  • Beszélje meg az állatorvossal a paraziták elleni védekezés módját, különösen, ha szabadba kijáró macskája van.
  • Alakítsa ki a fogászati ápolás otthoni rendjét.
  • Jegyezzen fel minden szokatlan viselkedési jellemzőt, mert ez valamilyen lappangó betegség jele lehet.

Nevelés

Ahogy nőnek a macskák, úgy vágynak egyre jobban a világ megismerésére, a környezet felfedezésére, de ez sokszor veszélyes. Hogyan lehet mégis kompromisszumos megoldást találni?  A macskapóráz vagy macskahám jó megoldás, ha lassan és biztonságosan tanítja meg használatára az állatot.

Az elsődleges és legfontosabb, hogy a macska mindig oltva legyen és nyakörvén viseljen azonosító bilétát. A macskahám sokkal hasznosabb és biztonságosabb viselet az állat számára, mint a nyakörvre csatolt póráz. Hagyjon időt az állatnak, hogy ezt az új „viseletet” megszokja.

Mindig otthon, a lakáson belül kezdje a szoktatást, a stressz csökkentése érdekében pedig jutalmazzon. Soha ne hagyja az állatot egyedül a pórázzal és soha ne rángassa azt. Amikor az állat megszokta a hámot és a pórázt, keressenek egy csendes utcát és sétáljanak egy kicsit. A kutya sétára nevelésével ellentétben hagyni kell, hogy a cica diktálja a tempót. Ha látszik, hogy élvezi a kalandozást, jó úton járnak.

A kulcsszó ismét a türelem. Először teremtse meg a biztonságos feltételeket, majd élvezzék együtt a nagy közös sétákat és felfedezéseket.

Etetés

A macskák tápanyagigénye igen különleges, a fiatal állatoknál könnyen tápanyaghiány alakulhat ki, ha nem megfelelő az etetésük.  A cicák húsevő állatok, vegetáriánus táplálásból nem tudnak megfelelően építkezni.

Ahhoz, hogy a macska táplálása megfelelő legyen, kiváló minőségű tápra van szükség. A csak konzervvel történő etetés fogászati problémákhoz vezethet, ráadásul a megfelelő tápanyagszükséglet sem biztosított a csak konzerves etetés által a magas víztartalom miatt. A legjobb, ha a cica rendszeresen száraz eledelt kap, míg a konzerv kiegészítő vagy jutalom falat.

Ajánlott cikkek