E-mail: pet4you@pet4you.hu

9 hónapos cica

9 hónapos cica

A cicák bizony igencsak territoriális lények és lehetőségük szerint mindent meg is tesznek, hogy ezt a külvilág tudomására hozzák.  Mancsukban feromonok (illatanyagok) vannak, de ezen kívül a farkukban, fejükön és vizeletükben is. A területük megjelölésére mind saját maguk, mind az idegen macskák számára szagjeleket „tesznek le”. Megfigyelheti, hogy a macska önhöz vagy a család másik állatához dörgölőzik, vagy az új kanapét karmolássza, esetleg vizeletével megjelöli a sarkot. Ezek a cselekedetek minden macskánál arra szolgálnak, hogy jelezzék, ez bizony az ő területük.

Némely esetben ezek a szagjelek válaszként szolgálnak a szorongást kiváltó helyzetekre, például amikor a család új otthonba költözik, új macska vagy családtag költözik az otthonba vagy egyszerűen csak új bútor kerül a háztartásba. A válasz a helyzetekre általában igen fokozott: a macska vizeletével jelöl. A vizelettel jelölgetés elég bosszantó. Egyrészt erős szaga miatt, másrészt mivel határozottan megkülönböztethető a húgyúti megbetegedéstől, lehet találgatni, mi váltotta ki az állatnál a stresszt. Ebben az állatorvos segíthet, ráadásul fel tud írni olyan szert, mely segít a szorongás oldásában.

Egészség

Előfordulhat, hogy az állatorvos úgy ítéli meg, a cicának állatkórházban kell maradnia. Ennek leggyakoribb okai a légúti fertőzések, balesetek, mérgezések és a más macskákkal vívott harcok során keletkezett sebesülések lehetnek. A kezelések és a kórházi tartózkodás költségei a betegség mibenlététől és a szükséges kezelésektől függenek.

Az oltatlan állatok esetében nagy a veszélye a légúti fertőzések kialakulásának, de ha korán diagnosztizálják és kezdik el a betegség kezelését, a költségek is alacsonyabbak.  Baleseti sérülések esetében szintén a sérülés súlyosságától függ mind a beavatkozások, mind a kórházi tartózkodás költsége, de általában ezek a legdrágábbak, különösen, ha műtéti beavatkozásra is szükség van.

Sokkalta olcsóbb a könnyebb izomsérülések kezelése, mint mondjuk egy törött csont, vagy mérgezéses állapot gyógyítása.

Nevelés

Egy kilenc hónapos cica, különösen ha soha nincs kiengedve, hogy levezesse felesleges energiáit és kiélje természetes ösztöneit, igencsak pusztító hatással lehet környezetére. A rombolás leggyakoribb oka általában az unalom, és ha a környezet nem biztosít az állat számára elegendő mentális stimulációt.

Nos, mindez könnyen megoldható, egyszerűen csak fel kell „tuningolni” a cica környezetét cicamászókkal, búvóhelyekkel, sok játékkal, de az ivartalanítás is segít az agresszivitás csökkentésében. Mindezen túlmenően a megfelelő spray használata (macskamenta vagy távoltartó) a játékhoz csalogatja, a tiltott tárgyaktól pedig távol tartja az állatot.

Etetés

Ahogy a cica nő, az ízületek is öregszenek és bizony az intenzív használattól könnyen fájdalmassá válhatnak. Extrém esetben az ízületek kopása fájdalmas, gyulladásos megbetegedéshez vezethet. A növekvő cica megfelelő táplálása és jó egészségi állapotának megőrzése segít az ízületek hosszú távú egészségmegőrzésében, ráadásul boldog, egészséges élet felé indítja el a kamasz állatot.

A kiváló minőségű táppal biztosíthatók azok a tápanyagszükségletek, melyek az ízületeket egészségesen tartják. Amikor a kölyöktápról felnőtt macskatápra vált, mindenképp a legjobb minőséget válassza.

Amíg az állat étkezése egészséges, nem szükséges táplálék kiegészítő az ízületek védelmére. A rendszeres parazita-irtás szintén segít abban, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelően fel tudjanak szívódni, ez pedig feltétlenül szükséges az ízületek védelméhez.

Macska, Növendék, Nevelés