7 hónapos cica

A hét hónapos cica közel áll a szexuális és mentális érettséghez. Ennek eredményeképpen kezdik elhelyezni magukat a családi hierarchiában.

Némely esetben, különösen, ha a cicának domináns a természete, viselkedési problémák jelentkezhetnek ebben a korban, mivel próbálnak a rangsorban magasabbra kerülni és „alfamacskává” válni, azaz a család főnökévé.

Normálisnak tekinthető fiatal állatok esetében, hogy dominánsabbak lesznek, amennyiben idősebb állatokkal élnek együtt. Ugyanakkor, ha a családban egyidős kutyák és macskák élnek, elképzelhető, hogy ádáz harc alakul ki a vezető szerepért.

A kamasz cica dominánsan viselkedhet akár a gyerekekkel és egyéb családtagokkal szemben is.  Enyhíthetők ezek a viselkedési problémák, ha a gazda minden állatnak ugyanannyi figyelmet biztosít és ügyel arra, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az állatot, amikor az agresszív viselkedést produkál.

Egészség

A macska szeme képes mind viselkedési, mind érzelmi kommunikációra. Még arra is figyelmeztet, ha a pajkos kis jószág éppen a függönyt készül megmászni. Figyelmezteti, ha már elege van a dajkálásból, vagy amikor éppen vadászatra készül.  Mindezen viselkedési minták mellett a szem jelzi az állat általános egészségi állapotát is. Az egészséges cica szeme tiszta, fényes, élénk színű szem, érdemes figyelni, hogyan reagál minden új tapasztalatra és felfedezésre.

Akár az apróbb változások is lehetnek figyelmeztető jelek, akár egy betegség kezdetére utalva. A váladékozó, duzzadt, elhomályosult, fájó, hunyorgó vagy elszíneződött szem mindig valamilyen problémát jelez, érdemes hát az állatot azonnal orvoshoz vinni.

Késlekedés esetén, vagy ha észre sem veszi a gazda a problémát, komoly következményekkel lehet számolni – a cica akár meg is vakulhat.

Nevelés

A cicák napi rutinjának fontos és igényelt része a játék. Feltehetőleg jól elvan az állat magában is, elfoglalja magát a játékaival, de a kettejük közötti interaktív játékok erősítik a gazda és állata közötti kötődést és általa csökken az esetleges későbbi viselkedési problémák kialakulásának esélye.

Jó interaktív játék lehet kedvenc játékának eldobása, hogy visszahozhassa vagy egy lelógó játék mozgatása, amit üldözni és vadászni tud. A lézeres játékok is jópofák, de használatukat érdemes pár percre korlátozni.

Függetlenül attól, hogy milyen játékot választ, minden egyes játékidőszak végén a cica kapjon jutalomfalatot, hiszen ősi ösztöne szerint a vadászat végén a macska lenyeli az „áldozatot”. Ha ez nem történhet meg, az állat csalódott és ideges lesz.

Etetés

A hét hónapos cica növekedésében és érésében elérte azt a stádiumot, amikor is valahol a cica és a felnőtt macska között van. Ideje igencsak éles szemmel felügyelni az állat súlyát, ennek megfelelően pedig a napi ételadag mennyiségét.

Minden macskának sajátos tápanyag- és kalória igénye van, ezért nincs pontos, grammra megadott szabály, mennyi ételt kell kapnia. Célszerű azonban a csomagoláson fellelhető adagolási útmutatót figyelembe venni. Amennyiben úgy látja, az állat fogy vagy hízik e mennyiség mellett, fokozatosan növelje vagy csökkentse a mennyiséget. Lassan el lehet kezdeni a cicát megismertetni a felnőtt macskáknak való eledelekkel.

Ajánlott cikkek