E-mail: pet4you@pet4you.hu

13 hetes cica

13 hetes cica

A 13 hetes cicának még igen sok zsírra, proteinre és vitaminra van szüksége a teljes és tökéletes fizikális és mentális fejlődés érdekében. A macska táplálásában jelentkező hiányosságok alultápláltsághoz vezetnek, ez pedig satnyuláshoz, az egészség romlásához, látási zavarokhoz, az immunrendszer gyengüléséhez és depresszióhoz vezethet.

Egészség

Allergia

Ugyanazok az allergiás tünetek és allergiás megbetegedések, melyek az embereknél jelentkeznek, megfigyelhetők a cicáknál is – viszkető, könnyező szemek, folyamatos köhögés, kiütések, néha – élelmiszer allergia esetén – emésztőszervi problémák.

Az emberi reakciókhoz hasonló tünetekkel reagálnak a kiscicák is az allergiát okozó élelmiszerekre, pollenekre, élősködők csípésére, porra, gyógyszerekre és oltásokra – a szemek irritációja, orrfolyás, vakarózás, bőrgyulladás, hányás, hasmenés.  Súlyos esetekben, például oltásra vagy érzéstelenítőre való allergiás reakció esetében előfordulhat életveszélyes légzési rendellenesség, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Nem minden esetben igényel kezelést, különösen nem enyhe, szezonális esetben. Előfordulhat, hogy az orvos antihisztamint vagy gyulladáscsökkentőt javasol a tünetek enyhítésére.

Időnként közepesen súlyos esetekben az allergia kezelése nagyobb kihívást jelent, szükség lehet folyamatos gyógyszeres kezelésre, az étrend teljes megváltoztatására, esetleg környezetváltozásra is ahhoz, hogy megelőzhető legyen az állat ismételt találkozása az allergiát kiváltó anyaggal.

Melyek az allergiás reakció jelei?

Bármilyen korban előfordulhat allergiás reakció, akár oltás miatt, de okozhatja étel, csípés, pollen vagy vegyszer is. Az allergiás reakciók a kölyök és a felnőtt macskáknál az életkortól függetlenül egyformák.

Az enyhe allergia tünetei lehetnek orrfolyás, időszakos köhögés. kiütések vagy dudorok a bőrön, viszketés vagy az adott bőrterület váladékozása. Sokkal komolyabb allergiás reakciók tünetei a nehézlégzés, láz, erős nyálfolyás, a fej és a torok megduzzadása, zavartság, hányás, hasmenés, görcsök vagy teljes fizikális összeomlás lehetnek. Kölyökmacskák esetében az ételallergia tünetei lehetnek az időszakos hányás vagy a laza széklet.

A súlyos allergia sokszor végzetes, amennyiben nem kezelik azonnal. Ha úgy gondolja, hogy a macskájának allergiás reakciója van, azonnal vigye el az állatorvoshoz.

Nevelés

Előfordulhat, hogy a 13 hetes cica folyamatosan nyávog, a lehető legkülönfélébb okok miatt. Nyávoghat azért, mert úgy érzi, nem kap elég figyelmet és többet követel, nyávoghat, ha fáj valamije, éhes, unatkozik vagy aggódik valami miatt, így az elsődleges feladat mindig a nyávogás okának kiderítése.

Amennyiben úgy érzi, a cica túl sokat nyávog, próbálja meg behatárolni, mi lehet az ok. Jól eszik a kiscica? Volt-e féregtelenítve? (Olvassa át újra a 8 hetes macskánál a féregtelenítésről szóló részt.) Jelez-e fájdalmat az állat vagy akár csak érzékenységet, amikor finoman megérinti? Van-e elegendő játék és kaparófa a számára, amivel játszani tud? Nincs-e túl sokat egyedül hagyva? Nemrégiben fogadta örökbe a cicát?

Ha már megpróbálta a szakadatlan nyávogást enyhíteni némi új játékkal és plusz figyelemmel, de nem kísérte siker, célszerű állatorvossal megvizsgáltatni az állatot, nincs-e a háttérben egészségügyi ok (fájdalom, kellemetlen érzés).

Etetés

Házi készítésű táp

Amennyiben úgy dönt, hogy maga állítja össze kismacskája étrendjét, igencsak oda kell figyelnie, hogy kiegyensúlyozottan adagolja az összetevőket.

A macskák és a kiscicák húsevő állatok, így minden otthon készített eledel alapja a hús kell, hogy legyen. A könnyen emészthető húsok. mint a nyers pulyka, csirke vagy hal a legjobbak egy kölyökmacska számára. Egy kis olíva olaj hasznos zsír- és vitamintartalma miatt és egy keményre főzött tojással biztosítani lehet a további szükséges proteint.

Valószínű, hogy az állatorvos táplálék kiegészítőt fog ajánlani, mely a napi ásványi anyag- és vitaminszükségletet biztosítja.

Macska, Növendék, Nevelés