A XX. század négylábú hősei 2. rész

A mindennapi hősök köztünk élnek. Sokukról nem is tudunk, nem ismerjük őket, vagy ha igen, nem tudjuk, milyen bátor vagy hősies tettel segítettek valahol, valakin. A négylábú hősökről gyakorta még kevesebbet tudunk, pedig az elismerést ők is megérdemlik, és emléküket bizony sokan őrzik.

Salty és Roselle két vakvezető kutya volt, melyek gazdájukkal éppen a World Trade Center-ben tartózkodtak a 2001. szeptember 11-i terrotámadáskor. Mind a ketten bátran és sikeresen vezették ki gazdájukat a lángoló tornyokból, mielőtt azok összeomlottak volna. Hőstettüket később az egész világ megismerhette, amikor megkapták a Dickin medált.

Salty (1996. december 12. – 2008. március 28.) kiképzése 1998-tól zajlott a Guiding Eyes for the Blind központjában, Yorktown Heights-ben. A kiképzés része volt, hogy utazzon a New York-i metrón, és más tömegközlekedési eszközökön Bronx-ban, és ezeken sikerrel navigálja kétlábú társát. Imar Rivera-nak, később igazdájának oktatója, Caroline McCabe-Sandler mutatta be Sallyt.

Amikor a támadás történt a tornyok ellen, Sally és gazdája, Omar, a 71. emeleten voltak. Rivera itt, az egyes toronyban dolgozott. A repülőgép becsapódása után Sally és Donna Enright, Rivera munkatársa közösen vezették biztonságba a vak embert. Nagyjából félúton lehettek lefelé, amikor egy munkatársuk segíteni próbált, és megragadta Sally pórázát, de a kutya nem volt hajlandó gazdája mellől elmozdulni.

Salty és utódja, Montana, gazdájukkal

Salty és utódja, Montana, gazdájukkal, kép forrása: www.today.com

Roselle (1998. március 12. –2011. június 26.) Kaliforniában, San Rafaelben született, a Guide Dogs for Blind szervezet telepén. Innen Santa Barbarába került, ahol Kay és Ted Stern nevelték fel, majd később visszakerült a szervezet központjába, kiképzésre. Gazdájával, Michael Hingsonnal 1999. november 22-én találkoztak először, Roselle a férfi ötödik vezetőkutyája volt.

Roselle a gazdájával

Roselle és gazdája, kép forrása: www.express.co.uk

Roselle gazdája íróasztala alatt feküdt, az egyes torony 78. emeletén található irodájában, amikor a támadás történt. Amikor nagyjából 15 emelettel felettük becsapódott a repülőgép, felébredt. Annak ellenére, hogy a B lépcsőházban is füst volt, zaj és zavarodott emberek tömege, a kutya nyugodtan vezette le a gazdáját.

Gazdáját és harminc másik embert vezetett ki a toronyból, 1463 lépést tettek meg lefelé. Nagyjából félúton járhattak, amikor Roselle megállt, hogy üdvözölje a felfelé rohanó tűzoltókat. Több mint egy órát tartott a lejutás. Nem sokkal azután, hogy leértek, a második torony összeomlott, a levegőben mindenhol törmelékek repültek.

Gazdája később azt mondta, hogy körülötttük mindenki pánikba esve rohant, de Roselle csak a munkájára koncentrált. Hiába repkedtek a törmelékek, melyek közül sok megütötte, megsebezte őket, a kutya nyugodt maradt, és biztonságba, a közeli metróállomásra vezette Hingsont. Itt még ők ketten segítettek egy asszonynak, akit egy törmelékdarab vakított meg. Amikor végre hazaértek, Roselle játszani kezdett gazdája nyugdíjas vakvezető kutyájával, Linnie-vel, mintha mi sem történt volna.

Salty és Roselle

Salty és Roselle, kép forrása: www.eslamoda.com

A terrortámadás után Hingson munkát váltott, és komputerek eladása helyett a Guide Dogs for the Blind közügyekért felelős igazgatójaként kezdett el dolgozni. Kutyájával nagyon sok tévé műsorban szerepeltek, és mindenhol igyekeztek segítséget szerezni, hogy minél több látássérült ember juthasson Salty-hoz és Roselle-hez hasonló, csodás társhoz.

2004-ben Roselle-t egy immunrendszeri megbetegedéssel diagnosztizálták, de állapota gyógyszerekkel jól szinten volt tartható. 2007. márciusáig dolgoztot, akkor vonult nyugdíjba, mint vakvezető kutya. Sajnos ekkorra a gyógyszerek kikezdték a veséjét, műr nem tudott tovább dolgozni, de gazdája mellett maradt, aki egy új vakvezető kuytát kapott, Africa-t. 2011. június 24-én Hingson észrevette, hogy valami nem stimmel a kutyával, és elvitte állatorvoshoz. Sajnos a kutyának fekély volt a gyomrában, és két nappal később, június 26-án meghalt. Szeretett hős kutyája emlékére Hingson egy könyvet írt, melynek címe „Thunder Dog: The True Story of a Blind Man, His Guide Dog, and the Triumph of Trust at Ground Zero” , és létrehozott egy alapítványt, a „Roselle's Dream Foundation”-t, mely azért gyűjt pénzt, hogy segíthesseb a látássérült embereknek minél teljesebb életet élni.

Salty és Roselle 2002. március 5-én kapták meg a Dickin medált. Ez volt a második alkalom, hogy közös érmet adományoztak. Korábban Punch és Judy, a boxer páros kapott hasonlóan medált, 1946-ban. Hivatalosan azzal érdemelték ki az elismerést, hogy több mint 70 emeleten át vezették biztonságba gazdáikat, a szeptember 11-i terrortámadás után. Nem csak ezt az egy díjat osztották ki a szomorú eseményhez kapcsolódóan. Apolló, a német juhászkutya az összes, a mentésben résztvevő kereső és mentőkutya nevébenkapott elismerést.

Nyitókép: Omar Rivera a New York-i utcán kutyájával, kép forrása: www.today.com

Ajánlott cikkek