A XX. század négylábú hősei

Nem csak háborúkban, de a hétköznapokban is nagyon sok, csodás és mesés történettel találkozhatunk. Kutyák mentenek emberi életeket, vigyáznak gazdájukra, figyelmeztetnek a veszélyre, vagy éppen tragédiák után segítenek a mentésben. Lucca és Kuga két csodálatos négylábú társ volt, olyan kutyák, melyek munkájukkal szintén emberi életeket mentettek, ráadásul kemény háborús körülmények között.

Lucca német juhászkutya és malinois keverék szolgálati kutya volt, az Egyesült Államok haditengerészetének állományában szolgált 6 éven át. Robbanóanyagok felderítésére képezték ki. Két alkalommal teljesített küldetést, egyszer Irakban, és egyszer Afganisztánban.

Több mint 400 küldetése során egyszer sem történt emberi sérülés. 2012-es afganisztáni szolgálata idején, járőrözés közben egy rögtönzött robbanószerkezettől megsérült, ennek következtében pedig amputálni kellett a bal lábát. Miután felépült a dél-kaliforniai Pendleton-i támaszponton, hivatalosan is nyugdíjazták 2012-ben, és eredeti gazdája, kiképzője, Chris Willingham fogadta örökbe.

2016. április 5-én kapta meg a Dickin medált, mely a Viktória kereszt állatoknak adományozható megfelelője. Ő volt a 67. díjazott, és az első alkalom, amikor egy, a haditengerészet kötelékébe tartozó kutya kapta meg az elismerést.

Lucca gazdájával

Kép forrása: www.petspyjamas.com

Lucca Hollandiában született, ahonnan az izraeli védelmi erők Izraelbe vitték. Itt hat hónapon át képezte egy amerikai csapat. Ezután az Egyesült Államokba, Lackland-be került, majd az arizonai Yuma Proving Ground-ban, egy az izraelihez hasonló környezetben található gyakorló terepen folytatódott a képzése. Hat év alatt kétszer utazott külföldi szolgálatra, ennek során több mint 400 küldetést teljesített.

Specializált kereső kutyának képezték ki, és a kutyák azon elit csapatához tartozott, melyek képesek volak póráz nélkül, vezetőjüktől nagy távolságban, veszélyes helyzetben is biztonsággal dolgozni. Küldetései során soha egyetlen ember sem sérült meg a csapatában.

A kutya teljesítménye a több mint 400 küldetéssel Afganisztánban, és a három ütközettel Irakban egyedülálló. Legalább negyven alkalommal fedezett fel sikerrel lövedéket, robbanóanyagot, de derített fel támadókat is, mindezt úgy, hogy bajtársai közül senki nem sérült meg. Munkájával több száz ember életét mentette meg.

Lucca a műtét után

Kép forrása: www.petspyjamas.com

Utolsó, 2012-es afgán küldetése során egy közel 14 kilogrammos robbanószerkezetet szimatolt ki, majd folytatta a keresést, amikor is egy másik bomba felrobbant alatta. Ekkor sérült meg a lába. Juan Rodriguez tizedes, a vezetője azt hitte, a kutya meghalt, de végül sikerült megmentenie. Elsősegély után azonnal Németországba szállították, ahol a kezelés után rehabalitációban részesült. A robbanás után tíz nappal már ismét sétált. Amint felgyógyult, Luccát nyugdíjazták, és Kaliforniába költözött kiképzőjéhez, Chris Willingham őrmesterhez és családjához.

Amy Dickin, a díj alapítója szerint a program addigi 73 éves története során még egyetlen állat sem kapott akkora figyelmet és publicitást, mint Lucca. A hős kutya történetéről könyv is megjelent, Maria Goodavage írta, a címe „Top Dog: The Story of Marine Hero Lucca”

A nagyszerű kutya 2018. január 20-án aludt el örökre.

Lucca a gazdájával

Kép forrása: www.petspyjamas.com

Kuga (2007-2012) malinois kan kutya volt, az ausztrál hadsereg szolgálatában. 2011-ben, afganisztáni szolgálata során öt lövést kapott, amikor Khas Urozgan közelében elkapott egy lázadó harcost. 2012-ben a legmagasabb szintű kezelés ellenére belehalt sebeibe. 2018-ban hősiességéért posztumusz megkapta a Dickin medált. 

Kuga 2007. április 13-án született, és 2008. januárjában, nyolc hónapos korában megkezdődött kiképzése az ausztrál hadsereg légierejénél. 2009. áprilisában került vezetőjéhez, és 2010-ben már együtt utaztak Afganisztába.

2011. augusztus 26-án a páros második bevetésére készült, helikopterrel vitték őket Khas Urozgan körzetébe, mely Afganisztán középső részén található. A feladat egy nagy csapatnyi tálib harcos helyzetének beazonosítása volt. A katonák nem tudták, hogya tálibok csapdát állítottak nekik.

A terepre érve vezetője lecsatolta a pórázt, és előreküldte a kutyát felderítésre. Kuga balra és előre haladt, majd lefelé egy patak partján, a meder irányába. Miközben átúszta patakot, hogy felderítse az ellenséges csapatokat, a tálibok automata fegyverekkel tüzelni kezdtek rá. Vezetője látta a körülötte a vízbe csapódó lövedékeket, és azt, hogy a kutya túlsó partra ért, ahol azonnal megragadta a lövöldözőt. Az azonban felé fordította az AK 47-esét, és legalább egyszer eltalálta az őr szorosan fogó kutyát. Ekkor Kuga elengedte a tálibot, aki kiszabadulva a harapásból azonnal újra tüzelni kezdett. A kutya két sebet kapott a fülén, egyet a lábujján, egyet a pofáján, mely a nyakán keresztül távozott, és egyet a mellkasán, mely a vállában állt meg, valamint eltörte a bal felső lábszárát. Egy repeszdarab miatt a gerince is megsérült.

Kuga

kép forrása: Australian Army

Kuga sérülten feküdt a folyóparton, miközben az ausztrál katonák megkezdték a lázadók bekerítését és elfogását. Vezetője hívogatta a kutyát, aki lassan a víz felé kezdett kúszni, és visszaúszott a társához, aki azonnal elsősegélyben részesítette, majd mielőbb evakuálták a területről.

Először Afganisztánban, majd Németországban és Ausztráliába kezelték, remélve, hogy sikerül rehabilitálni. Ám a stressz és a sérülések túl nagy megterhelést jelentettek a szervezetének, és 2012. július 24-én Kuga örökre elaludt.

2018. október 26-án Kiga posztumusz megkapta a Dickin medált, ő volt a 71. díjazott. Az elismerést Kuga nevében Mark Donaldson vette át, aki szintén a különleges erőknél szolgáló kutyás alakulat egyik kiképzője és vezetője volt. Odin nevű hadi ebével büszkén és meghatottan vették át az érmet. Kuga megérdemelten kapta meg a díjat, hiszen tettével emberi életeket mentett meg. Ha ő akkor nem lett volna ott, a harcosok nem veszik észre a csapdát, és halálzónába masíroznak. A nagyszerű és bátor kutya egykori vezetője nagyon büszke egykori négylábú társára, és arra, hogy társai előtt haladva bátorságával megmentette az életüket, lehetővé téve, hogy kétlábú bajtársai épségben hazatérhessek  a családjukhoz.

 

A nyitóképen Lucca, a kép forrása: www.petspyjamas.com

Ajánlott cikkek