Fajtatiszta vagy keverék?

Akik kutyát szeretnének tartani, először azzal a kérdéssel szembesülnek, fajtatiszta vagy keverék legyen-e az új családtag. Persze azt mindenki tudja, hogy a fajtatiszta ebek között nem csak méretben, de karakterben és igényekben - szőrápolás, etetés, stb. -  is nagy eltérések vannak. Ám aki egy fajta mellett leteszi a voksát, remélhetőleg felkészült az adott fajtából, tudja, mi vár rá.

A keverékek azonban nem csak méretben, de jellemben és igényekben is igen eltérőek lehetnek. A gond csak az, hogy esetükben nehéz, vagy legalábbis nehezebb a felnőttkori méret, a pontos szőrápolási igény és a karakter meghatározása.

A keverék kutyákról azt tartják, sokkal erősebbek és egészségesebbek. Azonban vigyázzon, nézze meg, milyen felmenőkkel bír a kölyök. Minden kutya örökli ősei jellemzőit, jellegzetességeit, nem csak küllemében, de karakterében is.

A keverék kutyáknál ez bizony néha sok fajta tulajdonságaiból „keveredik össze”.  Minden fajtatiszta kutya a fajtájára jellemző tulajdonságokkal is bír, ugyanakkor az, hogy milyen kutya lesz belőle felnőttkorára, nagymértékben függ környezetétől, tapasztalataitól, a gazda nevelésétől. Ha több állat van a családban, gondolja át, vajon ki fognak-e jönni egymással, és hogy az „őslakosok” jó vagy rossz dolgokat tanítanak-e majd a kicsinek.

Honnan érkezik a kölyök?
Ha tenyésztőtől érkezik a kölyök, nézze meg, milyen környezetet biztosítottak a számára. Ha családi környezetben nevelkedett, könnyebben fog beilleszkedni, mint ha kennelben tartották. Érdeklődjön a választott fajta örökletes tulajdonságairól és kérdezzen rá a szülők egészségügyi problémáira, például nagytestű fajtáknál nézzen utána a csípőízületi diszplázia eredményeknek.

Ajánlott cikkek