A több állat tartásának előnyei

Ha egyetlen négylábú társ sok örömet képes az ember életében csempészni, akkor logikusan több állat még több örömmel ajándékozza meg, nem?

Ám annak ellenére, hogy a több állat több örömöt és mókát jelent, érdemes mérlegelni bizonyos kérdéseket, mielőtt egy újabb négylábút vinne a családba.

A döntéshez kellő tájékozódásra és kielégítő tájékoztatásra van szükség. Hiszen a több állat több kiadás, több időráfordítás, több felelősség is. Mindez pedig egyszerre több állat között oszlik meg, és úgy kell gazdálkodni, hogy hátránya egyiknek se legyen.

Még több barát a gazdának….

A macskák és a kutyák hűséges társak. Különleges módon gondoskodnak gazdájuk szórakoztatásáról, ha érzik, az nincs a legjobb hangulatban.  Odabújnak a gazdához, játékra hívják, mókázásukkal mosolyt csalnak az arcra.

Minél több állat van a családban, annál több bundás hát igényli a simogató kezet és a társaságot, és annál több tereli el a figyelmet a rossz gondolatokról.

…és az állatnak

A gazdi nem lehet mindig kedvenceivel. Két vagy több állat esetén azok képesek egymással barátkozni, megosztani egymással a gazda-mentes időszakok perceit. Márpedig az igencsak fontos, hiszen egy unatkozó állatnál könnyen viselkedési problémák alakulhatnak ki.

A közösség megakadályozza, hogy szeparációs szorongás alakuljon ki az állatnál, megkönnyíti számára a gazda távozását és távollétét.

Fokozott szocializáció az állatok számára

Az állatokat szocializálni kell, ennek része a más állatokkal való ismerkedés, lehetőleg még kölyökkorban. Mindez elengedhetetlenül fontos érzelmi fejlődésük kiegyensúlyozottsága szempontjából. 

A kutyák és a macskák számára fontos a más állatokkal való tapasztalás, hiszen így lesznek elfogadó és alkalmazkodó állatok.

A szocializáció során megtanulják a más macskákkal és/vagy kutyákkal való interakciót, az emberekkel szembeni viselkedést, így sokkal kevésbé alakul ki bennük szorongás. Míg azok a gazdák, akik csak egyetlen kedvenccel élnek, házon kívül kell erre megoldást keressenek, addig a több állattal bíró gazdák számára a szocializáció ezen része házon belül megoldható.

Fokozott szocializáció a gazda számára

A kutyát néha meg kell sétáltatni, el kell vinni a kirándulásokra, esetleg állatorvoshoz, kutyakozmetikába. Némi eltéréssel bár, de hasonló a helyzet a cicák esetében is. Mindez azt jelenti, hogy a gazda gyakorta találkozik más emberekkel, akár a parkban, a kutyafuttatóban, a rendelőben. Minél több állatról gondoskodik, annál több lehetősége van erre, hiszen annál több, különféle emberrel találkozik.

Jobb hangulat, több egészség

Egyetlen állat is sok-sok egészségügyi előnnyel jár. Ha többen vannak, ez csak hatványozódik.

Több állattal hosszabbak a séták, nagyobbak a játékok, mindez több mozgást igényel. Ebből pedig profitál a test és a szellem is. Ha otthonát négylábú. szőrős családtagokkal osztja meg, az az egyéb előnyök mellett segít a stressz csökkentésében, csökken a vérnyomás, a koleszterinszint, ennek következtében pedig kisebb eséllyel alakul ki szívprobléma vagy stroke. Mindezt természetesen már kutatások igazolják.

Csökken a gyerekek hajlama az allergiára

Egy kedvenc sok szempontból előnyös a gyerekek számára, de kutatások szerint azok a gyerekek, akik több állattal rendelkező családban élnek, kisebb eséllyel lesznek allergiások, legalábbis magukra az állatokra, a fűre, parlagfűre és a poratkákra.

Segítő mancsok többgyerekes családokban

A kutyák és a cicák nem csak szeretett társak gyerek és felnőtt számára. Megtanítják az embernek a felelősségvállalást, ösztönzik érzelmi fejlődésüket, erősítik a gondoskodó ösztön fejlődését és a családi kötelékek kialakulását. Azokban a családokban, ahol több mint egy gyerek van, a gyerekenkénti egy házi kedvenc segít megelőzni a szeretetért és figyelemért kialakuló versengést. Minden gyerekben különleges és erős kötelék alakul ki kedvence iránt, ráadásul megtanítja a kicsiket a felelősségvállalásra, lehetőséget ad nekik a gondoskodásban való aktív részvételre.

Megfontolandó

A döntés, hogy otthonát egy kutyával vagy egy cicával megossza, nem egy könnyed és gyors dolog. Ha ráadásul több állatot szeretne, akkor az csak jó döntés eredménye és megfelelő, következetes tervezés eredménye lehet.

  • Nem minden kutya és macska jön ki jól más állatokkal. Nézzen utána, olvasson, kutasson az adott fajtákra vonatkozó jellemzők után.
     
  • Az új jövevényt mindig meg kell ismertetni az „őslakosokkal”, együttlétüket pedig fokozott ellenőrzés alatt kell tartani.
     
  • Általában azt javasolják, hogy legalább egy vagy két év teljen el két állat befogadása között.
     
  • Az ellenkező nemű állatok könnyebben elfogadják egymást.
     
  • Az ivartalanítás legalább annyira fontos a nem kívánt szaporulat megelőzése, mint a nem kívánt viselkedési formák kialakulása és kellemetlen párzási jelek, egészségügyi komplikációk kialakulása szempontjából.
     
  • Előfordulhat, hogy az állatok harcba bocsátkoznak egy játékért, ételért vagy területért.
     
  • Több kutya tartása esetén a falka-mentalitás megjelenhet!
     
  • A kutyáknak és a macskáknak legalább egy évre van szükségük ahhoz, hogy egy új otthont kényelmesnek érezzenek.
     
  • Minden állatnak szükséges van arra, hogy némi időt magában tölthessen, vagy a többi állatot kizárva kicsit gazdájával lehessen. A gazdának gondoskodnia kell arról. hogy állataival külön-külön is elegendő időt töltsön.
     
  • A kutyák, macskák nevelését külön-külön is meg kell oldani.
     
  • A költségek minden egyes állattal növekszenek. Többe kerül majd az étel, az alom, a játék és minden egyes felszerelés, nem beszélve az állatorvosról, az esetleges gyógyszerekről, kozmetikázásról, stb.
     
  • Sokkal nehezebb a nyaralást, utazást megszervezni több állattal.

Ajánlott cikkek