Mítoszok és tények a vak kutyákkal kapcsolatban

A vak kutyák a szívükkel látnak – tartja a mondás, de mit is jelent ez valójában? Rengeteg tévhit van a vak ebekkel kapcsolatosan. Sokakat éppen ezek a tévhitek tartanak vissza attól, hogy vak ebbel éljenek.  Ám a bennünk élő kérdések közül vajon melyek igazak és melyek azok, amelyek csak legendák?

Legenda: Vak kutyát nem lehet örökbe fogadni.

Valóság: A vak kutya is legelsősorban kutya. Lehet kicsi vagy óriási, önálló vagy félénk, de elsősorban mindig is kutya, és csak másodsorban vak. Pusztán a vaksága nem jelenti azt, hogy nem örökbe fogadható. Sőt! Hiszen ezek a kutyák legalább annyira szerethetők, barátságosak és kedvesek, mint látó társaik.

Legenda: Egy vak kutyával sokkal többet kell foglalkozni és többe is kerül.

Valóság: Egy vak kutya nem igényel sokkal több gondoskodást, és nem okoz több problémát. Kivéve persze abban az esetben, ha valamilyen viselkedési probléma vagy egészségügyi ok ezt meg nem követeli, de hát ez látó kutyáknál is előfordulhat. Összegezve: vakságuk miatt semmivel sem igényelnek több figyelmet és nem kerülnek többe, mint látó társaik.

Legenda: A vak kutyák magatehetetlenek és a nevelésük sokkalta nehezebb.

Valóság: Egy vak kutya is teljes mértékben nevelhető és képezhető. Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a kutyáknál nem a látás, a szem az elsődleges érzékszerv. Lehet, hogy egy embernél igen, de nem egy kutyánál! A tény az, hogy egy kutyának nincs feltétlenül szüksége látó szemre ahhoz, hogy normális, egészséges, sőt, akár mókás, vidám és önfeledt életet élhessen. Olyannyira nem, hogy egy vak kutya akár még az agility sportra is alkalmas lehet.

Legenda: A vak és a süket kutyák képtelenek élvezni az életet, ezért sokkal humánusabb elaltatni őket.

Valóság: Ha a kutya tud szagolni, ízlelni, és képes érzékelni a simogatást, már élvezi az életet, ugyanúgy, mint látó társai. A séták, a pocak simogatás, a falatozások, a nagy játékok a gazdival ugyanolyan mókásak lehetnek.

Legenda: A lakásban nem lehet elmozdítani a bútorokat, mert a kutya mindig mindennek nekimegy és összetöri a tárgyakat.

Valóság: Egy vak kutya viszonylag gyorsan feltérképezi a környezetét, gyakorta elég erre akár egy nap is. Képes le- és felfelé közlekedni a lépcsőkön, rohangálni a kertben, sőt, még a bútorokra is felugrani. Persze azért az olyan lépcsőket és egyéb helyeket, ahol megsérülhetnek, érdemes egy gyerekkapuval elrekeszteni.

Legenda: Egy vak kutya egész nap csak unatkozik, heverészik, hiszen nem tud sem futkosni, sem játszani. Játékaival sem játszik, mivel nem látja azokat.

Valóság: Egy vak kutya ugyanúgy rohangál és játszik, mint látó társai. Kiszimatolja a játékokat, de az illatos vagy hangot adó játékok megkönnyíthetik a játékát. Sőt, egy vak kutyával akkor apportírozni is lehet, sokszor hamarabb megtalálják az eldobott játékot, mint látó társaik.

Legenda: A vak kutyák depressziósak és ezért nem csinálnak semmit.

Valóság: A vak kutyák is imádnak sétálni, kirándulni, autózni a gazdival. Azt szeretik, ha körülveszik őket az emberek, más állatok, ha szeretteikkel, családjukkal lehetnek.

Legenda: Egy vak kutya nem képes a házőrzésre.

Valóság:  A vak kutya ugyanúgy tudja, hogy épp a postás vagy egy barát érkezett-e a ház kapujához. ráadásul ezt határozottan tudatja is gazdájával, ugyanúgy, mint látó társa.

Legenda: Egy vak kutya sokkal több pénzbe kerül és/vagy nem egészséges.

Valóság: Természetesen némelyik vak eb extra kiadást igényelhet, ha például sürgős szemműtétre van szükség. Ám általában egy kutya – legyen vak vagy látó – esetében előfordulhatnak olyan sürgős orvosi beavatkozások, melyek költségesek.

Ajánlott cikkek