Pár alapszabály a vak kutyával való együttéléshez

Pár alapszabály a vak kutyával való együttéléshez

Amikor egy kutya megvakul, gazdája kétségbe esik. Vak kutyát örökbe fogadni igen kevesen akarnak. De vajon a vak kutyák mennyiben és miben mások, mint a többi? Nos, ők ugyanolyan nagyszerű állatok és családtagok, mint bármelyik másik, egészséges kutya. Egyszerűen csak nem látnak....

Pedig a vakság nem betegség, hanem állapot. A vak embert sem tartjuk betegnek. Ahogy esetükben, úgy a kutyáknál is el kell fogadni a megváltozott állapotot, és megtanulni együtt élni vele. A látás elvesztésével más érzékszervek erősebben, ügyesebben kezdenek működni. Egy vak kutya ugyanúgy képes teljes életet élni, mint látó társai, csak kicsit másként.

  1. Szabályok. A kutya nem foglalkozik azzal, hogy ő vak, és képes szinte mindenre, amire látó kutyatársai. Agility, kiadós futások, akár frizbi is szóba jöhet. De simán követi kerékpározó gazdáját vagy elkíséri túrázni. Ő is elcseni a csörgő-zörgő zacskóból a csipszet és ugyanúgy meghódítja a gazdi szívét.
     
  2. Egy vak kutya az élet szeretetére tanít. Inspirálja gazdáját, hogy a kihívások ellenére és azokkal együtt is a lehető legteljesebb életet éljük. Ezek a kutyák bátorságot, erőt, hitet és bizalmat sugároznak. A hit élteti őket, pedig amikor leugranak a gazdi ágyáról, nem tudják, hogy ott a padló. Egyszerűen csak bíznak és hisznek benne.
     
  3. A vak kutyák is okosak éstanulékonyak. Látásuk elvesztése nem igazán lassítja le vagy fogja vissza őket. Egyszerűen feltérképezik környezetüket – a házat, az udvart, a megszokott útvonalakat -, óvatosan és módszeresen, de hihetetlen gyorsasággal. Követik az orrukat és kiszámítanak minden mozdulatot, mindent megjegyeznek, majd élnek tovább úgy, mint bármely más kutya.
     
  4. Az együttélés egy vak kutyával tágítja a gazda látókörét. A legtöbb vak kutya igen boldog és elfogadó. Legkevésbé sem törődik fogyatékosságával, olyan erőt mutat, amely példaértékű lehet a gazda számára.
     
  5. Egy vak kutya bizalommal teli és hűséges. Ők pont annak a megtestesítői, amiről egy kutyára vágyó ember álmodik. Ne bánkódjon, ha vak a kedvence, érezze ezt a tényt inkább inspirálónak a mindennapokban.
     
  6. A vak kutyák valami olyat adnak, ami talán hiányzik önből. Nem csak a gazda tanítja kedvencét, de a kutya is tanítja a gazdát. Az, ahogyan félelem nélkül szállnak szembe a nehézségekkel, ahogy törnek előre az úton, példaértékű lehet.
     
  7. A vak kutya is független. Bár sokan azt hiszik, speciális támogatásra van szüksége a vak állatnak, ez nem így van. Ugyanúgy játszanak a családtagokkal és más állatokkal, minden nehézség nélkül. Olyannyira, hogy az idegenek legtöbbször észre sem veszik, hogy a kutya vak.
     
  8. A vak kutya minden rezdülésre figyel. Látása elvesztésével egyéb érzékszervei még intenzívebben dolgoznak. Ha több kutyája van, megfigyelheti, hogy vak kedvence lesz az első, aki reggeli ébredésekor üdvözli, miközben a többi négylábú még bőszen horkol.
     
  9. A legfontosabb érv pedig egy vak kutya mellett: ő az, aki igazából a szívével lát. Hiszen „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Miért lenne ez másként a kutyáknál?

Ajánlott cikkek