Kinek milyen kutya való?

Egy négylábú, szőrös társ mindig jó hallgatóság, ráadásul mindig boldog, ha láthatja gazdáját.  Mindig akad egy széles váll (na jó, szőrös hát), amin sírni lehet. Van, aki elkíséri futni, kerékpározni, de a magányos utakon akár védelmet is biztosít.

A legjobb barát bizony hűséges és kitartó, ráadásul mindig igaz. Pontosan tudja, hogyan vidíthatja fel rossz pillanataiban és soha nem fog hazudni önnek. Míg éveket és évtizedeket vesz igénybe, hogy egy emberrel ilyen kapcsolatot tudjon kialakítani, egy kutya-társ azonnali, csak az ön döntésére vár, hogy ott legyen. De milyen szempontok alapján érdemes társat választani?

Vesse össze személyiségük jellemzőit!

  • Ha ön társas lény, szívesen elegyedik szóba idegenekkel, egy különleges kinézetű keverék eb vagy egy ritka fajtájú fajtatiszta kutya nagyszerű lehet. Sok figyelmet és még több kérdést fog kapni ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt.
  • Ha ön magának való, nem szeret kitűnni, akkor egy fekete vagy fekete-cser pásztorkutya-keverék segít az elvegyülésben. A rottweiler és a német juhász kifejezetten egygazdás kutyák.
  • Ha sok gyereke van, vagy otthona nyüzsög a lakótársaktól, barátoktól, vendégektől, akkor olyan kutyát válasszon, amelyik még sosem találkozott az emberi rosszindulattal, amelyik csak szeretetet tapasztalt. A retrieverek, szetterek, spánielek és keverékeik általában igen barátságosak.

Vesse össze mozgékonyságukat!

  • Szeret mozogni és amikor csak lehet, a szabadban van? Kifejezetten önnek való egy energikus, de csak közepesen vastag bundával bíró kutya, például egy retriever vagy annak keveréke.
  • A téli sportok rajongója, imád síelni vagy a hóban túrázni? Az ön kutyája a husky vagy annak keveréke.
  • Sétálni szeret, de sokat? Egy nyugdíjazott greyhound ideális társ lehet.

Ne feledje, a szépség lehet, hogy megkapó a szemnek, de elérése sok munkával jár!

  • Szereti a göndör- vagy selymes szőrű fajtákat, a hosszú bundát? Ez sok munkával jár! A napi fésülést, a rendszeres nyírást vegye figyelembe a döntés előtt!
  • Az északi fajták, mint az akita, a chow-chow édes mackós kinézetű ebek, akárcsak keverékeik. Ám vedlési időszakban igencsak sok ápolást igényelnek, ráadásul több sétát a hideg napokon és egy hűs menedéket a nyári kánikulában.
  • Szereti az erőt, a játékosságot, de jó, ha nem kell sokat szőrözni? Nos, egy staffordshire vagy pit bull az öné!

Mindegy, melyik fajtát választja. Ha jól dönt, ha mindkettejük igényeit figyelembe veszi, garantált a barátság. Ne feledje, minden szakember, a tenyésztők, állatorvos, de a menhelyek személyzete is szívesen segít a megfelelő kutya kiválasztásában.

Ajánlott cikkek