A nyolc legfontosabb kérdés, amit fel kell tennie egy vak kutya örökbefogadása előtt

A nyolc legfontosabb kérdés, amit fel kell tennie egy vak kutya örökbefogadása előtt

Egy vak kutyával való együttélés igen sokat tanít az embernek. Megtanít a bátorság, az öröm, a szeretet egy más formájára. Az, aki kinyitja otthona ajtaját egy vak kutya előtt, csodás élményeket kap az élettől, olyan tapasztalásokat, melyek ritka kincsek az életben.

A vak kutya nem beteg állat. Egyszerűen csak nem lát. Ez egy állapot, amely másféle bánásmódot igényel, de semmiképp sem szabad a kutyát betegnek kezelve pátyolgatni.

Az élet e fogyatékossággal is lehet teljes, úgy az eb, mint gazdája számára. Azonban van pár dolog, amit érdemes előre tudni, aminek utána kell érdeklődni.

  1. Mi az oka a szemproblémának? Van-e rá gyógymód, és ha igen, az mennyibe kerül? A szemek megbetegedésének sok oka lehet. Néha kezelhető és gyógyítható a baj, ám ilyenkor a kezelés drága lehet. Előfordulhat, hogy műtét is szükségessé válik. Tudnia kell, hogy pontosan miből áll a kezelés, és ha készen áll felvállalni a feladatot, gondoskodnia kell a kutya igényeiről és szükségleteiről e téren is.
     
  2. Van-e az adott pillanatban valamennyi látása? Bizonyos betegségek, mint a szürke hályog vagy a PRA esetében a kutyák fokozatosan veszítik el látásukat. Más betegségek esetében látásromlás lép fel, de a kutya nem vakul meg teljesen. Amennyiben van maradványlátás, némileg könnyebb lesz a kezdeti, beszoktatási időszak, de ne feledje, ha a kutya teljesen vak, akkor is képes tökéletesen belakni a házat és az udvart.
     
  3. Fog-e rosszabbodni az állapota? Tudnia kell előre, hogy a kutya állapota fog-e rosszabbodni, vagy pedig stabil. Időnként a csökkent látás nem romlik tovább, máskor pedig a kutya idővel teljesen megvakul.
     
  4. Milyen állatorvosi kezelés vagy ellenőrzés szükséges? Tudnia kell, hogy milyen gyakran és mikor kell állatorvoshoz vinnie a kutyát. Tudakozódjon, hogy elegendő-e, ha az ismerős állatorvoshoz hordja, vagy feltétlenül szükséges szemspecialistához fordulniuk.
     
  5. Milyen parancsszavakat ismer a kutya? Nagy segítség lehet, ha tudja, hogy eddig milyen parancsokat tanult meg a kutya. Egy vak kutyának gyakran gyorsan tanítanak parancsszavakat a fel- és lelépésre, hogy tudják, a városi forgalomban való sétakor mikor és hogyan kell lépniük. Persze van még temérdek más, hasznos szó is. Ha tisztában van vele, mit ismer már a kutya, könnyebb dolga lesz.
     
  6. Mit kell tennie, hogy biztonságban tudja a kutyát? Lehet, hogy olyan akadályok vannak az otthonában, kertjében, melyek veszélyesek egy vak kutyára nézve. Ügyeljen például a bokrok szemmagasságban kiálló ágaira.
     
  7. Mennyire tud jól alkalmazkodni egy vak kutya a változásokhoz? Némelyikük gyorsan és jól, másoknak több időre van szüksége. Tudakolja meg, mennyire alkalmazkodó az új családtag és alkalmazkodjon ehhez kellő türelemmel.
     
  8. Van-e olyan hang/szag/anyag, amelytől ideges lesz? Vannak vak kutyák, melyek félnek a városi forgalom zajától, mások idegenkednek egyes talajoktól, például a rácsos járdafelületektől. Mindig hasznos előre tudni ezeket az ellenérzéseket, így fokozatosan és türelemmel tudnak közösen dolgozni rajta.

Ajánlott cikkek