Egy süket kutya örökbe fogadása

Süket kutyát nem sokan akarnak örökbe fogadni. Ne féljen a kihívásoktól. Némileg több figyelmet és munkát igényelnek ezek az állatok, de a törődést és a szeretetet meghálálják. A süketség pusztán egy állapot, mellyel együtt lehet élni. Sőt, boldogan lehet élni.

És ne feledje: a teljesen ép, egészséges állatokat szintén nevelni és szocializálni kell, egy süket kutya esetében ez csak egy kicsit zajlik másként.

Mi okozza a kutyák süketségét?

A süketség lehet veleszületett vagy szerzett. Ez utóbbi esetben okozhatja trauma, bekövetkezhet gyógyszerek mellékhatásaként vagy az öregedés miatt. A süketség viszonylag gyakori fehér színű állatoknál, de bármelyik egyednél bekövetkezhet. Bizonyos fajták, mint a dalmata vagy a boxer a többinél hajlamosabbak a süketségre. Felmérések szerint a dalmata kölykök közel harmada már születésekor egyik vagy mindkét fülére süket. A süket állatok egy része emellett albínó is, ami azt jelenti, hogy a szervezetükből hiányzik a normális melanin pigment. Ezzel együtt nem minden albínó süket. A süketség időnként más egészségügyi problémákkal párosul, például vaksággal vagy csökkent látási képességekkel.

A süket állat nem más, mint a halló

A süket állatok pont olyan intelligensek, mint halló társaik. Kifejezetten jól elvannak magukban, de akár más állatok társaságában is. Az csak legenda, hogy egy süket állatnak szüksége van egy halló társra ahhoz, hogy normálisan funkcionáljon.

Egy süket állat ugyanúgy nyávog, ugat vagy nyerít, ugyanúgy kiadja a fajra jellemző hangokat, mint halló társai. Meg lehet őket tanítani a kézjelzésekre, ezek által tökéletesen tudják követni a parancsokat, tehát tökéletesen taníthatók és képezhetők.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a süket állat a szabadban sose mozogjon magában, tehát a pórázról elengedni nem szabad, hiszen nem hallja meg a közeledő autókat, sem egyéb veszélyre utaló hangokat.

Ajánlott cikkek