E-mail: pet4you@pet4you.hu

Belga juhász - Malinois

Belga juhász - Malinois

Származási hely:Belgium
Magasság:kan 58.00-67.00 cm
szuka 53.00-62.00 cm
Súly:kan 25.00-30.00 kg
szuka 20.00-25.00 kg
Szőrzet:Kettős szőr, rövid, egyenes, kemény, sűrű, a testhez simuló, időjárás-álló fedőszőrrel és sűrű, gyapjas aljszőrrel.
Szín:Rőt, fekete füsttel és fekete maszkkal.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Azonnal tanul
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

A malinois kedves, magabiztos, hűséges, őszinte kutya. Igen érzékeny, nagyon családközpontú.

Eredet és történet

A kemény munkát végző belga juhászkutyák már a középkor óta ismertek. Akkoriban elég széles skálán mozgott típusuk, tenyésztésük alapja elsősorban terelőképességükön alapult. Nem igazán volt jelentősége, hogyan néz ki a kutya, sokkal inkább az, hogy megfelelően végezze munkáját. 
Végül 1891-ben egy Adolphe Reul nevű ember, aki az állatorvosi tudományok professzora volt, egy nagy csoportnyi egyed tanulmányozása után elkészítette a különféle belga juhászkutyák standardját. Úgy találta, hogy bár típusukban igencsak megegyeznek, alapvető különbségek vannak színben, valamint a szőrzet hosszában és szerkezetében. Így hát variációk szerint kategorizálta őket – akkortájt nem kevesebb, mint nyolc különféle változatot írt le. Napjainkban négyet különböztetünk meg: malinois, lakenois, tervueren, groenendael - mindegyikük a belga juhászkutya néven ismert fajta egy-egy variánsa.

A rövid szőrű malinois tenyésztése elsődlegesen a belga Mechelen, más néven Malines városa mellett zajlott. Kiváló juhászkutya hírében állt, melynek csodálattal adóztak a munkaversenyek résztvevői. Képességeit és kitartását a hadseregben is elismerik, de alkalmazzák rendőrkutyaként is.
Könnyen tanítható, épp ezért gyorsan ér el komoly sikereket a kutyás sportok terén is.

Személyiség

Akárcsak a többi belga juhászkutyafajta, a malinois is kedves, magabiztos, hűséges és őszinte kutya. Igencsak érzékeny, nagyon családközpontú.  Emiatt amennyi időt csak lehet, gazdájával szeretne tölteni. Intelligenciája és munkára való készsége miatt a rendőrök kedvence.

Küllem és ápolási szükségletek

Rövid szőre könnyen kezelhető. Heti néhány alkalommal célszerű sörtekefével kikefélni a bundát. Minimálisan ugyan, de egész évben hullajtja szőrét, míg az évi kétszeri vedlés intenzívebb.

Mozgás

Minden belga juhászkutya sok mozgást igényel. A malinois igazi energiabomba, a gazdák szerint elnyűhetetlen. Ha mozgásigényüket nem elégítik ki, könnyen rombológéppé válnak.

Egészség

Átlagéletkora 10—14 év.

Malinois fajtájú kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: könyökízületi dipszplázia, epilepszia, csípőízületi diszplázia,  látóideghártya sorvadás.

Nevelés

Gyors kutya, mely kifejezetten hamar tanul. Kiemelkedik olyan tevékenységekben, mint terelés, nyomkövetés, obedience, agility.

A pozitív, jutalmazáson alapuló nevelésre igen jól reagál, imád gazdája kedvében járni.
Nevelése feltétlenül szükséges, különben veleszületett ösztönei és őrző-védő hajlama akár problémákhoz is vezethet. Korai és sokoldalú szocializáció szükséges.

Ugyanakkor a belga juhászkutya fajták igen könnyen kezelhető és jól tanuló munkakutyák hírébe állnak, közkedveltek munkakutyás-körökben. A katonás kiképzést nem tolerálják, de erre hihetetlen fogékonyságuk miatt nincs is szükség.

Etetés

Tápláló, aktív életvitelének megfelelő, kiváló minőségű táplálásra van szüksége.