A csukcsi kutya alaszkai karrierje

A csukcsi kutya alaszkai karrierje

A husky története több ezer évesre tehető. Bár írásos emlékek egészen az 1800-as évekig nem maradtak fenn, feltételezhető, hogy kialakulásában nagy szerepe volt az éghajlatváltozásoknak. A jégkorszakok idején a Bering-szoros környékén, elsősorban a Csukcs félszigeten és Kamcsatkán élő népek életmódja is megváltozott és a túlélés érdekében kellett munkálkodniuk. 

Tovább
A Titanic kutyái

A Titanic kutyái

Az RMS Titanic 1912. április 14-én süllyedt el. Korának legnagyobb utasszállító óceánjáróját elsüllyeszthetetlennek tartották. A 2225 utassal és 12 kutyával kihajozó Titanic a katasztrófa előestéjén több jégjelentést is kapott, ami hasonló útvonalon haladó hajók adtak le, ám mivel a távírók túlterheltek voltak, ezekből csak igen kevés jutott el a hajó parancsnoki hídjára. 23:40-kor Frederick Fleet, az egyik őrszem úszó jégyhegyet vett észre, így meghúzta a vészharangot. Hiába kezdték meg a fordulást, a jéghegy végigsúrolta a hajó jobb oldalát. Az utasok enyhe remegést érezhettek csak, ám a tapasztalt tengerészek számára hamar nyilvánvalóvá vált a helyzet súlyossága, és az, hogy a hajó menthetetlen.

Tovább
A világ legnagyobb kutyafajtája

A világ legnagyobb kutyafajtája

Laikusok csak annyit tudnak, az ír farkas a világ legnagyobb kutyafajtája. Előszeretettel fotózzák együtt a csivavával, azaz a legkisebbel, prezentálandó a hatalmas különbségeket. A gigantikus termetű, szakállas behemót megjelenése tiszteletet parancsoló, de azt kevesen gondolnák, hogy e nemes eb az agarak családjának tagja. Borzas szőre miatt sokan nagyra nőtt keveréknek gondolják, de összehasonlítva őt a kecses, áramvonalas agarakkal ezen nincs is mit csodálkozni.

Tovább
A Felkelő Nap kutyája

A Felkelő Nap kutyája

Mi jut eszébe az embernek, amikor egy japán chin arcába néz? Nekem első pillantásra az szaladt ki a számon: kis Gizmo! Aprócska lény, aki árnyékként követi gazdáját, kidülledő szemeivel esdeklőn néz egy újabb kedves szóért vagy egy simogatásért. Hát még aki egy párhetes apró chinnel találkozik! A gyerekeim szerint szerény egyszerűséggel csak „hógolyó” az apróság, aki valóban egy nagy csomó szőr és két nagy szem.

Tovább
Az istállóktól a grófi szalonokig

Az istállóktól a grófi szalonokig

Ha griffon, akkor hány fajta is valójában? Nos, fajta csak egy, de három eltérő típus. A brüsszeli griffon szőrzete szálkás, színe pedig vörös. A belga griffon fekete, vagy fekete-vörös színben fordul elő, még a brabanti griffon szőrzete sima, színe pedig lehet vörös, fekete, vagy fekete-vörös.

De hogyan is alakult ki ez a bohókás kinézetű, kedves kis fajta, sikerfilmek sztárja, hírességek kedvence?

Tovább
Fáraók kunkori farkú kutyája

Fáraók kunkori farkú kutyája

A basenji különleges kinézete miatt csak olyan emberek számára ajánlott, akik nem veszik zokon, ha a figyelem rájuk irányul. Aki egy ilyen kutyával sétál, azt bizony mindenhol megbámulják. De hát mit lehet tudni erről a különleges fajtáról?

Tovább
Egy mágnás meghódítja a szavannát

Egy mágnás meghódítja a szavannát

A kutyák és a vadászatok évszázadok óta szorosan kötődnek egymáshoz. A régmúlt időknek nem volt olyan nagyhírű, ismert vadásza, aki ne szerette volna a kuytákat, és ne tartott volna jó pár vadászebet. A legismertebb közülük tán Kittenberger Kálmán, aki nem csak a magyar vizsla nemesítésében, a fajta megszilárdításában játszott nagy szerepet, de világszerte méltán ismert Afrika-kutató, vadászutazó, természetrajzi gyűjtő is volt. Ám róla majd máskor…

Tovább
Egy igazi dél-olasz macsó

Egy igazi dél-olasz macsó

Akárcsak a nápolyi masztiff és egyéb molosszus fajták eredete, a cane corso története is az ókorig vezethető vissza. A fajta elkötelezettjei szerint közvetlen őse  a „Chanis Pugnax” (az ősi római molosszus), mely részt vett a római légió hadjárataiban és küzdött a római arénákban.

Tovább
Phu Quoc szigetének csodakutyája

Phu Quoc szigetének csodakutyája

„A kutyák nagyok. Több mint két „sawk” magasak (a sawk hagyományos mértékegység, amely egy felnőtt ember könyökétől az ujja hegyéig terjedő szakasz hosszát jelöli). Különféle színekben fordulnak el. És minden kutyának van egy taréj a hátán.”

Tovább
Solms herceg csodakutyája

Solms herceg csodakutyája

A vadászat fejlődése az emberiség fejlődésétől elválaszthatatlan. Már a domesztikáció kezdetén voltak olyan kutyák az ősember mellett, melyek elkísérték a vadászatokra, később egyre jobban segítve munkájukat a zsákmány felkutatásában.  A középkorra a vadászat a módosabb néprétegek kiváltságává vált, fontos részévé a társadalmi kapcsolatoknak.

Tovább
Frontok és kutyák

Frontok és kutyák

Kánikula, mennydörgés, szél, eső, szürke égbolt – ezek mindegyike hatással lehet a kutya viselkedésére és hangulatára. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is egyedi és eltérő módon reagálnak az időjárási változásokra és frontokra. Sok kutya fél a mennydörgéstől, mások levertek és kedvetlenek a hideg, téli hónapok alatt. Ugyanez igaz szinte mindegyik időjárási jelensége, az egyetlen küklönbség az, hogyan reagál rá az eb, mennyire érzékeny ezekre.

Tovább
A Fekete Herceg kutyája

A Fekete Herceg kutyája

Az angol ipari forradalom nem csak a bulldogok számára jelentette a munkalehetőségek leáldozását. A gépesített üzemek munkások tömegeinek biztos kenyérkeresetét szüntették meg. Voltak, akik a kontinensen próbáltak szerencsét; így tettek például azok az angol csipkeverők és textilmunkások, akik Normandiában, elsősorban Calais környékén telepedtek le.

Tovább
Ha tavasz, akkor lepkekutya

Ha tavasz, akkor lepkekutya

A kontinentális törpe spánielek családjába tartozik a papillon és rokona, a phalene. A papillon francia szó, melynek jelentése lepke, pillangó, de az évszázadok során több, különféle megnevezéssel illették, mint törpe spániel, belga toy spániel, kis mókus kutya.

Tovább
Buddha kedvenc ebe

Buddha kedvenc ebe

A Lhasa apsot történetét vizsgálva lehetetlen elkülöníteni a fajta fejlődését a tibeti emberektől és erős hitüktől a buddhizmusban. Egy tibeti ember soha nem tekinti kutyáját a tulajdonának. A buddhisták hisznek az újjászületésben. Az újjászületés nem feltétlenül emberalakban következik be, elképzelhető, hogy a túlvilágra távozó ember tudatlansága vagy a szeretet hiánya miatt egy állat, esetleg egy kutya alakjában tér vissza a földre.

Tovább
Érdekességek a labradorról

Érdekességek a labradorról

Nagyon sokféle retriever kutyafajtát ismerünk. A legismertebbek és legkedveltebbek a labrador és a golden retriever, de létezik még a nova scotia duck tolling, a flat coated, a curly coated, ac hesapeake bay retriever is. Hogy mi a közös mindegyikükben? Az, hogy vadászkutyák, és elsősorban vízi vadászkutyák. Az angol „to retrieve” ige jelentése „elhoz, apportíroz, visszaszerez”. A retrieverek feladata a vadászat során a vad felkutatása, és a meglőtt vad vadászhoz való apportírozása tehát.

Tovább
Törpe terminátor Mexikóból

Törpe terminátor Mexikóból

A világ legkisebb kutyafajtájának története legendákkal és elméletekkel átszőtt. Az tény, hogy nevét a Mexico északi partjáról kapta, mely rész Texas-szal, Arizonával és Új-Mexiókóval határos.  De nézzük a legendákat és elméleteket!

Tovább
Pöttyös százegy...

Pöttyös százegy...

Dalmatánk külseje és jelleme, mint tudjuk, a domesztikációval alakult ki. Hogy hol és hogyan, ezt nem tudjuk, azonban kétségtelenül ősi fajtával van dolgunk. Már ókori ábrázolásokon is láthatók pöttyös kutyák. Hogy ezek mennyire élő minták, és mennyire a fantázia és a díszítőkedv eredményei, nem tudjuk. Aligha feltételezhetjük és egyáltalán nem bizonyítható, hogy földrészeken át és évezredek alatt mai dalmatáinkká fejlődtek volna.

Tovább
Az Újvilág "régi" kutyája

Az Újvilág "régi" kutyája

A bulldog fajták feltehetőleg az ázsiai masztiffoktól származnak, azoktól, melyek még a nomád törzsekkel érkeztek az európai kontinenensre, és hihetetlen erejű, kemény kutyák voltak, rettenthetetlen bátorsággal. Annak ellenére, hogy feltehetőleg már Kr.e. 800-1000 körül Angliába, és később a Kr.u. 400 körüli években is érkezett egy "adag" masztiff a szigetországba, csak a VII-VIII században igazolható, hogy a kutyák marhapásztorokkörül dolgoztak.

Tovább
A masnis kisoroszlán

A masnis kisoroszlán

Korai tibeti feljegyzések említést tesznek egy aprócska termetű, sűrű bundájú kutyáról, aki a zord időjárás minden viszontagságának ellenáll. Eredeti neve „lago kye”, mely szó jelentése „kézben tartott kutya” – utalva aprócska termetére. Mai, világszerte elterjedt neve Kínából származik, jelentése pedig – mi is lehetne más – „kis oroszlán”.

Tovább
Az ősi, ráncos molosszus

Az ősi, ráncos molosszus

Melyik az a fajta, amelyik látta Trója pusztulását és küzdött a római arénákban? Az a fajta, amelyik már kétezer éve rendületlenül őrzi ősei vonásait? A válasz egyértelmű: a nápolyi masztiff. A fajta kedvelői egészen az ókori molosszusokig vezetik vissza a nápolyi masztiff eredetét, ahogy teszi azt több más nagyméretű harci- és őrkutya tulajdonosa is.

Tovább