Frontok és kutyák

Kánikula, mennydörgés, szél, eső, szürke égbolt – ezek mindegyike hatással lehet a kutya viselkedésére és hangulatára. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is egyedi és eltérő módon reagálnak az időjárási változásokra és frontokra. Sok kutya fél a mennydörgéstől, mások levertek és kedvetlenek a hideg, téli hónapok alatt. Ugyanez igaz szinte mindegyik időjárási jelensége, az egyetlen különbség az, hogyan reagál rá az eb, mennyire érzékeny ezekre.

Mennydörgés és villámlás

Ha kedvence fél a mennydörgéstől, akkor egyértelmű, hogy ez az időjárási jelenség hatással van a viselkedésére. A jellemző tünetek ilyenkor a zihálás, szűkölés, esetleg ugatás, elrejtőzés. Kutatók szerint ilyenkor a mennydörgéstől félő kutyákban nő a kortizol szint (ez egyfajta stressz hormon), a tesztek szerint akár 200 %-a is lehet a normális szintnek. Szintén kutatók vizsgálata alapján a kutyák 15-30 %-a fél a mennydörgéstől és a villámlástól.

Alacsony nyomású frontok

A légnyomás változásai jelentős mértékben befolyásolhatják a kutyák viselkedését. Lehet, hogy a vihar vagy a szél félelmet vált ki a kutyából, de megeshet, hogy izgatottá válik, vagy kíváncsi lesz, és igyekszik minél több szagmintát „levadászni” a szélből, hogy utána elkezdjen érdekes dolgokat felfedezni. Ha megfigyelt már olyat, hogy a vihar közeledtével a kutya a levegőt szimatolja, akkor biztos lehet abban, hogy a várható időjárásváltozást figyeli. Ahogy a légnyomás csökken, a szagok terjedésének módja is megváltozik, ezt pedig a kutya akkor is észreveszi, ha a gazdi nem.

bichon jellegű kutya asztal alá bújva

Ha jön a rossz idő…

Bizony, a kutyák sokkal hamarabb megérzik az idpjárs változásait, mint mi, emberek. Különösen vihar esetén reagálnak gyorsan a levegő statikus elektromosságának változásaira. Ezért gondolják azt sokan, hogy a kutyál lépesek előre jelezni a viharokat, de akár a tornádókat is. Vannak kutyák, melyek a levegő statikus változásainak érzékelésekor elbúknak, akár a kádba is képesek beleugrani, hogy védelmet keressenek.

Kánikula

Bizony, nem csak a viharok vagy a szél lehetnek hatással az eb viselkedésére, de akár a kánikula is. A leggyakoribb jel, hogy ilyenkor a kutya kevesebbet eszik és kevésbé aktív, szeretnek hűvösebb felületen elfeküdni, vagy a ventilátor közelébe húzódnak. Szélsőséges esetben az eb nyűgös vagy morcos lesz, megtagadja a sétát.

Szezonális érzékenység

Mindannyian ismerjük a téli időjárás okozta rosszabb közérzetet. Jellemzően ilyenkor kevés a fény, ez pedig nyomasztóan hat az emberekre is, gyakori a depresszió, a kedvetlenség, a szociális kapcsolatok hiánya és a fáradtság. Nincs ez másként a kutyáknál sem, ilyenkor ők is többet alszanak, sokkal kevésbé aktívak. A kutatók szerint mindez azért van, mert a fény hatást gyakorol a melatonin termelésre, és ez a hormon szabályozza az alvási ciklust. A melatonin számos hatása közül az egyik legfontosabb, hogy segít a relaxálásban, az elalvásban. A sötétben a tobozmirigy termeli és választja ki a melatonint, ám működése leáll, amikor fény éri a retinát. Tehát télen a szervezet több melatonint termel, és esélyesen ez okozza mind az embereknél, mind a kutyáknál a jellegzetes tüneteket.

kicsi kutya elbújva liheg

Az időjárás változásai

Ahogy melegszik az idő, úgy változik az állatok viselkedése is. Vannak kutyák, melyek kifejezetten örülnek, mások azonnal elkezdenek hűvösebb helyet keresni, árnyékos részeket, ahol elfekhetnek és pihenhetnek. Bár a nyári meleg minden kutyára hatással van, és a veszélyek egyformán leselkednek mindre, egyes fajtákat sokkal jobban megvisel a kánikula, mint másokat. Az olyan rövidorrú fajták, mint a mopsz, a bulldog, a francia bulldog, a boston terrier, a pekingi palotakutya számára a légzés is nehézzé válik a nagy melegben. Számukra az a legjobb, ha hűvös helyen maradnak. A nagytestű ebek számára is kritikus lehet a nagy meleg, akárcsak a hosszú szőrű fajták számára. A komondor, az afgán agár vagy az alaszkai malamut még akkor is szenved a kánikulától, ha egyébként szépen levedlette téli bundáját, és megszabadítottuk őket a sok kihullott aljszőrtől. Ilyenkor bizony ezeket a kutyákat nem lehet, és nem is szabad játékra, mozgásra, sportra bírni, és jobb, ha az egészségügyi sétákat is a hajnali és késő esti órákra időzítjük.

Amikor jön a tél, hideggé válik az idő, mindenki vacogni kezd, az olyan fajták, mint az eszkimó kutya, a szamojéd, a husky kivirágoznak és elevenné válnak. A hosszabb, tömött bundával élő  fajták, mint a németjuhász, a bernáthegyi, az újfoundlandi boldogan tobzódnak. Ők általában sokkal aktívabbak, játékosabbak a téli hónapokban. Velük ellentétben a rövidszőrű agárfélék, a toy kutyák, no és persze a szőrtelen ebek elkezdenek erősen vacogni és visszahúzódni a meleg lakásba.

Szerencsére az évszakok változása fokozatosan történik, így a kutyáknak van idejük átállni a melegről a hidegre, vagy fordítva, még akkor is, ha egyébként az időjárási frontok megviselik. Azonban ha költözés miatt teljesen új klímával szembesül az eb, az komoly hatással lehet a viselkedésére. Ilyenkor – fajtájától, méretétől és szőrtípusától függően – a viselkedésén azonnali változásokat lehet megfigyelni.

Hidegebb klímára költözés bizony sokkolóan hathat azokra az ebekre, amelyek még sosem szembesültek igazán hideggel. Ilyenkor a kutya elkezd meleg helyeket keresni, és bebújik akár a gazdi takarója alá is. Ilyenkor sokkal bújósabb lesz még akár az a kutya is, amelyikre ez eddig nem volt jellemző, és keresi a gazdi ülét, simogatását.  A hirtelen letargia, vagy a fokozott aktivitás okának megértése nagy mértékben segíthet, hogy meg tudja határozni, vajon a hangulatváltozást az időjárás változása vagy egészségügyi probléma okozza-e. Különösen fontos ez azért, mert a levertség sok betegség kísérő tünete, éppen ezért nem mellékes, hogy jelentkeznek-e egyéb tünetek is, vagy sem.

yorkie takarók közé bújva

Hogyan segíthet a kutyának?

Nem kell aggódni, ha az időjárás melegre fordulásával megváltozik a kutya viselkedése. A legfontosabb, hogy gondoskodjon számára árnyékos és hűvös helyről, hogy elkerüljék a hőguta veszélyét.

  • Ne vigye sétálni a legmelegebb órákban.
  • Mindig legyen a kutya előtt elegendő friss, hideg víz.
  • Kapcsolja be a lakásban a légkondicionálót, vagy ha nincs/nem szereti, akkor állítson be ventillátort úgy, hogy a kutyát érhesse a kellemes, hűvös légmozgás.
  • Biztosítson neki hűtő matracot, vagy készítsen házilag ilyet.
  • Soha ne hagyja az autóban, vagy más zárt, kevés légmozgással rendelkező helyen a kutyát.

Abban is tud segíteni kedvencének, hogy alkalmazkodjon a hidegre forduló időjáráshoz. A legegyszerűbb a meleg, puha kutyakabát a séták idejére, de lehet kapni esőkabátot, sőt, bélelt, meleg esőkabátot is a viharos napokra. Otthon pedig mi is a meleget szeretjük, biztosítson kedvencének is puha, kellemes takarót, védett vackot.

Ajánlott cikkek