Kutya a forró kocsiban

Nincs nyár, hogy ne lenne tele a média kocsiba zárt gyerekekről, állatokról szóló híradásokkal. Pedig minden évben, már a nyári szezon kezdete előtt többször is elmondják a szülőknek és a gazdiknak, hogy ne hagyják az autóba zárva csemetéjüket és kedvencüket, még akkor sem, ha csak rövid időre tervezik elmenni. Persze utána felháborodnak és csodálkoznak, ha a járókelők betörik az ablakot, és rendőrt hívnak, hiszen ők csak két percre rohantak el, az nem lehet, hogy húsz perc után értek vissza.

Pedig az, aki a nyári nagy melegben a kocsiban hagyja akár a gyermekét, akár a kutyáját, macskáját, az számoljon azzal, hogy egyrészt anyagi kár éri az autó ablakának betörése miatt, de komoly feljelentést is von maga után felelőtlensége, amiből rendőrségi, majd bírósági eljárás lesz, és nem azzal szemben, aki betörte az ablakot.

bulldog a lezárt kocsi ablakán kifelé néz

Egyrészt ezek a felelőtlen emberek sosem tudhatják, hogy a kétpercesre tervezett csekkbefizetés tényleg két perc lesz-e, másrészt a felügyelet nélkül hagyott autóval, és benne levő két- és négylábú családtagjainkkal bármi történhet. Nem kell ahhoz amerikai filmeket nézni, hogy hallhassunk feltört kocsiból ellopott állatokról, vagy akár értékeinkkel együtt elkötött autókról. És egy ilyen helyzetben az autó a legkisebb kár…

Ám a nyári nagy melegben mégis, a sok figyelmeztetés, rémes hír és büntetéssel fenyegetés ellenére is sokan úgy döntenek, hogy az ügyintézés vagy vásárlás idejére a kocsiban hagyják az ebet. Mintha a bevásárlást, csekkfeladást nem lehetne máskor elintézni, csakis akkor, amikor hazafele tartunk a kutyával az állatorvostól, a kozmetikustól. A legjobb esetben is a gazdi járó motorral hagyja ott a kocsit, és megy a légkondicionáló berendezés. Arról, hogy ez technikailag milyen hatással van a kocsira, most ne beszéljünk, de tény, hogy egy ilyen helyzet még a legmodernebb technikák mellett is kínálkozó lehetőség az autótolvajoknak. Ráadásul tűző napon, egy helyben állva a légkondicionáló sem a legtökéletesebb működésű, igencsak megérezni, hogy a nap vadul süti és melegíti a karosszériát.

Mások úgy döntenek, kicsit, vagy kicsit jobban lehúzva hagyják az ablakot. No, nem nagyon, nehogy a kutya kiugorjon belőle. Abba bele sem gondolnak, hogy a tűző napon résnyire lehúzott ablakkal üldögélést ők hogyan viselnék. Hát elmondom, mert az én autómban nincs légkondi, ám van mindössze két ablak. Amikor a dugóban ülök, és kinn mindössze 25 fok van, ámde tűző nap, minimális légmozgás, igencsak forr az agyvizem, és nem kizárólag a sok bénázó sofőrtől. Egyszer megmértem: 38 fok volt a kocsiban, miközben kinn még csak alig 25. Ha felhúztam volna az ablakokat, gyorsan elérte volna a 42 fokot is, aztán lassan szaunává vált volna az autóm, de a 48 fokig biztos nem kellett volna hosszú idő.

Harminc fokos kinti hőmérséklet mellett a zárt kocsiban pillanatok alatt akár 70 fok is lehet, ez pedig már nem vicces, melegebb, mint a Szahara.

két spániel a kissé lehúzott kocsiablakban

Ilyen időjárás mellett vezetve a kocsit még a langymeleggé vált víz is gyorsan fogy, és első utam egy bolt, ahol hideget vehetek. A két kicsi ablakot, persze teljesen lehúzva, áldásnak élem meg, mert legalább azt hiszem, hogy mozog a levegő. Ha ez nem lenne, valószínűleg hőgutát kapnék, annak minden tünetével.

A szakértők szerint amúgy kinti 25 fokos időjárás mellett a kocsiba zárt kutya nagyjából negyed óra alatt pusztul el, ha melegebb van, arányosan kevesebb idő kell a tragédiához. Ez a tizenöt perc pedig hihetetlenül rövid idő, főleg, ha csekkbefizetés közben még összefutunk a szószátyár szomszéddal is. Ráadásul mostanság nem is 25, de 35 fokok járják, és lesz még melegebb is a nyáron, ha hihetünk az előrejelzéseknek.

Egyébként nemrégiben láttam az interneten egy kísérletet. Egy tűző napon álló, lezárt autóba betettek egy hőmérőt, mellé serpenyőt, abba pedig beleütöttek egy tojást. Az, hogy a hőmérő alig tíz perc alatt kiakadt 50 fok felett, egy dolog. De negyed óra alatt a tojás ehetőre sült.

Szegény kutyának még annyi sem jut, amennyi nekem a dugóban, mert neki csak egy vagy két kicsi rés jut, ahol tán az orra és a nyelve kifér, hogy néha szippantson egyet a kinti, legalább olyan forró, de legalább friss levegőből.

A kutyák ugyanis nem izzadnak, nem tudnak olyan klasszul (és szagosan) verejtékezni, mint mi. Ők a nyelvüket használják hűtésre, a lihegés „légkondicionálja” a szervezetüket. A friss levegő, még ha meleg is a kinti hőmérséklet, tudja őket hűteni.

Ám az egy helyben álló, elég gyorsan felforrósodó autóban az eb csak forró, ráadásul állott levegőt tud belélegezni, és esélyes, hogy a rém gondos gazda friss hideg vizet sem hagy neki a kocsiban. Egyrészt nehogy bepiszkolja a méregdrága üléshuzatot, másrészt úgyis csak két percre akar bemenni valahová, nemde?

Szóval matekozzuk le. A kutya átlagos testhőmérséklete 38,5 Celsius fok. Kinn 25 fok van, és napsütés. Az még nem olyan meleg, kellemes hőmérséklet a gazdiknak, főleg árnyékban. A kocsiban nem megy a légkondi, az ablak csak résnyire nyitva, nehogy ellopják, nehogy kiszökjön az eb. Víz nincs. A tűző napon álló kocsiban nagyjából 1-2 perc alatt 41 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ami már hárommal több, mint a kutya testhőmérséklete. Mintha lázas lenne… Elkezd lihegni, hogy hűtse magát, de mivel nem mozog a levegő, folyamatosan forró levegőt lélegez be. Egyre forróbbat, állottabbat…. A lihegés gyorsul, a fehérjestruktúra  a szervezetben felbomlik, az érfalak gyengülnek, a vér egyre sűrűbbé válik. Lassan vérrögök alakulnak ki, és azok a szervek, amelyeknek szükségük van a folyamatos oxigénellátásra, elkezdenek csökkentett üzemmódba kapcsolva működni, majd leállni. A féltett üléshuzatnak annyi, mert a kutya elkezd hányni és hasmenés jelentkezik, mindez addig tart, amíg el nem veszti eszméletét, ugyanis agyvérzést kap, vagy kómába esik.

És ez a legrosszabb forgatókönyv olyan helyzetben, ha elfeledkeznek az ebről, vagy nem vesznek tudomást az idő gyors múlásáról. De már nagyon rövid idő alatt is komoly egészségügyi károsodások érhetik a kutyát. A hőkimerülés és annak minden tünete, kezdve a kiszáradással, még teljesen egészséges szervezet esetében is igen veszélyes állapot, de ha az állat még esetleg kölyök, idős, vagy tán beteg, akkor garantálható, hogy rövid idő alatt összeomlik a szervezete.

Ha a nyári melegben autóba zárt kutyát, esetleg gyermeket lát, ne habozzon cselekedni, mert életet menthet.

 

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n