Hogyan költözzünk állatokkal?

A költözés mindig stresszel jár, márpedig a stressz nem jó. Az ember pedig a szervezés, pakolás, kartondobozok, ruhászsákok és szállítókkal vívott harcok káoszában sokszor észre sem veszi, mennyire megviseli kedvenceit a felfordulás.  Pedig érdemes kicsit belegondolni, hogyan lehet biztonságosabbá tenni és megkönnyíteni négylábú barátaink számára ezt a viharos pár napot.

A jó környék, ház vagy lakás

Mielőtt lecsapna álmai otthonára, gondolja át, biztos, hogy kedvence számára is annyira örömteli lesz ott lakni? Sétáljon egyet a környéken, hogy megbizonyosodhasson, valóban ideális a környék mondjuk a kutyasétáltatásra. Vajon milyenek a szomszéd kutyák? Kedvesek vagy agresszívek? Milyen a közeli kutyafuttató tisztasága? Van-e elérhető közelségben park, ahová kiviheti? Milyen szabályozások vannak az állattartásra a környéken?

A ház vagy lakás alapterületét illetően mások a macskák és a kutyák szükségletei.

  • A macskák felfelé szeretnek mozogni. Ha van elég terük polcokon, szekrények tetején ugrálni, már boldogok is.
  • Idősebb kutyák és kölykök számára a gyakori kijárás szükséges a szobatisztaság megalapozásához és megtartásához.  Egy udvar nélküli házban, vagy ahol folyosók, lépcsőházak garmadáján át lehet csak kijutni a szabadba, ez nehezen kivitelezhető.

A csomagolás

A macskák nem igazán rajonganak a változásokért. A cicának és az ideges ebnek is tud segíteni, ha mielőbb bevonja őket a pakolásba. Vigye be mihamarabb a dobozokat a szobába, és szoktassa őket hozzá a csomagolás mozdulataihoz, zajaihoz.  Hagyja, hogy belemásszanak a dobozokba, megszimatolják azokat. A költözés napján tegye az állatokat egy olyan szobába, amelyet már kiürítettek, csukja be az ajtót. Ha ez nem megoldható, inkább kérje meg egy barátját vagy rokonát, hogy vállalja át az állatokat. Így biztos lehet benne, hogy kedvencei ijedtükben nem próbálkoznak majd meg szökéssel, miközben a család a teherautóra pakolja a cuccokat. A pakolás – költözés – pakolás időszakában is próbálja meg biztosítani az állatok számára megszokott, napi rutint.

cica félig lecsukott bőröndből les

Tervezze meg az utat

A legtöbb állat viszonylag kevés időt tölt szállítódobozban és autóban. Így hát ezzel kapcsolatosan is lesznek feladatai.

  • Fokozatosan szoktassa hozzá kedvencét/kedvenceit a szállítódobozhoz. Első lépésként tegye be a dobozba ételes tálkáját, és hagyja nyitva az ajtót, míg eszik. Ha ez már megy, idővel csukja rá a szállító ajtaját, és az étel elfogyasztása után néhány perccel engedje ki.
  • Vigye át kedvencét a szállítóban egyik szobából a másikba, majd ha ezt jól viseli, menjenek el egy rövid autóútra.
  • Jutalomfalatokkal és játékokkal jutalmazhatja kedvencét, ha az elvárások szerint viselkedik a dobozban. Így pozitív élmények kapcsolódnak agyában a szállítódobozhoz, és szívesebben, türelmesebben lesz el benne.

Ha ezekkel a lépésekkel időben elkezd foglalkozni, a költözés napja sokkal nyugodtabb és kényelmesebb lesz mind az ön, mind kedvencei számára.

fekete labrador kényelmes otthonban ül

Az új otthon biztonsága

Az új otthon biztonságáról időben kell gondoskodni. Azonban más a biztonság az ön, a gyermekei, és más állatai számára. Az elektromos kábeleket rejtse el, távolítsa el a mérgező növényeket, és ellenőrizze, hogy ne legyenek szabadon hagyva rágcsálóirtó termékek és készülékek.

A beköltözés

Mikor végre beköltöznek az új otthonba, nagy kaland indul az állatok számára. Egy új, ismeretlen hely mindig ellenállhatatlan a négylábúak számára, és igyekeznek mielőbb felfedezni, belakni azt.

  • Először csak egy helyiséget hagyjon nekik a felfedezésre, azt, ahol a fekvőhelyük van. Ide tegye kedvenc játékaikat, ételes és vizes edényüket, cicák számára az alomtálat.
  • Ha láthatóan belakták a helyet, fokozatosan ismertesse meg őket az új otthonnal, szobáról szobára haladva, az ajtókat mindig következetesen csukva.
  • A cica alomtálját idővel áthelyezheti egy sokkal ideálisabb helyre, de csak fokozatos, apró lépésekkel. Minden nap csak egy kicsivel helyezze odébb, míg a kijelölt helyre nem kerül.

Kellő türelemmel a macska és a kutya gyorsan belakja az új otthont, és hamar annak teljes jogú birtokosává válik.

Ajánlott cikkek