Játék és a város zaja

Játékkal szinte mindenre megtanítható a kutya. Igen, a játék is a nevelés része, talán az egyik legfontosabb eszköz a szeretet és a türelem mellett. Minden kölyök szeret játszani, és a játék nagyon fontos része fizikai és mentális fejlődésüknek. A játék által sok mindent megtanulnak, fejlődik koordinációs készségük is, és bizony a zavaró, esetleg irritáló zajokat, ismeretlen és félelmetes környezetet is hamarabb megszokják, ha a tanulás része a játék is. Játsszon hát kutyájával, amikor csak teheti.

Amikor eléri a megfelelő életkort, és rendelkezik az összes szükséges oltással, vigye más kutyák társaságába. A tacskó nem öleb, ne akarja hát, hogy az legyen. Persze ha a kutyafuttatóban először találkoznak egy idegen ebbel, legyen az kicsi vagy nagy, kérdezze meg annak gazdáját, odaengedheti-e hozzájuk kedvencét, és csak akkor tegye, ha a válasz pozitív.

A kutyaovi, a kutyaiskola jó kikapcsolódási, ismerkedési lehetőség a gazdának, tapasztalatokat lehet cserélni a többi kutyatulajdonossal, miközben az eb szakértő kezek között nem csak okosodik, ügyesedik, de nagyokat játszik is.

A város zaja

A kutya a kertben, a lakásban is hallja a város zaját, érzékeny fülei mindenre reagálnak. Ám más ott, a biztonságos otthonban, mint az utca szélén állva szembesülni a büdös, és rettenetes zajt kibocsátó teherautókkal, buszokkal, csilingelő villamossal, a temérdek autóval.

Még az a kutya is megretten először, amelyik szeret gazdáival autózni. Ilyenkor szembesül a gazda azzal, milyen hasznos is volt megtanítani az “ülsz” és a “maradsz” vezényszavakat. Először csak várakozzanak a járdaszegélynél, hogy a kölyök szokja a zajokat, és érzékelje, semmi rossz nem történik vele, hiszen ott a gazdája. Dicsérje meg, ha ügyesen várakozott önnel, még akkor is, ha kicsit reszketett.

Később ültesse le ebét a járda szélén, és nyugtassa csendesen, amíg át nem tudnak kelni, majd induljon el vele határozott mozdulattal. Az úttest túloldalára érve jutalmazza és dicsérje meg. Előbb-utóbb minden kutya rájön, hogy bár a gépezetek zajosak, de egyik sem fogja bántani.

Ajánlott cikkek