A Titanic kutyái

Az RMS Titanic 1912. április 14-én süllyedt el. Korának legnagyobb utasszállító óceánjáróját elsüllyeszthetetlennek tartották. A 2225 utassal és 12 kutyával kihajozó Titanic a katasztrófa előestéjén több jégjelentést is kapott, ami hasonló útvonalon haladó hajók adtak le. Ám mivel a távírók túlterheltek voltak, ezekből csak igen kevés jutott el a hajó parancsnoki hídjára. 23:40-kor Frederick Fleet, az egyik őrszem úszó jégyhegyet vett észre, így meghúzta a vészharangot. Hiába kezdték meg a fordulást, a jéghegy végigsúrolta a hajó jobb oldalát. Az utasok enyhe remegést érezhettek csak, ám a tapasztalt tengerészek számára hamar nyilvánvalóvá vált a helyzet súlyossága, és az, hogy a hajó menthetetlen.

A Titanic éppen kifut

Annak ellenére, hogy az utasok felének jutott volna hely a mentőcsónakokban, azokat félig megtöltve engedték le, így az emberek nagy részének esélye sem volt a hajó elhagyására. Főleg úgy nem, hogy sokan fel sem fogták a helyzet komolyságát és nem akartak beszállni a mentőcsónakokba. Az áldozatok pontos száma máig sem ismert, 1490 és 1517 fő közé teszik. A legtöbb áldozat, 688 fő legénységből került ki, a fedéközi utasok közül pedig 533 elhunytat tartanak nyilván. A legtöbb túlélő az első osztály utasai közül került ki, és ami a Chesteri állambeli Wideneri Egyetemi Művészeti Galéria „RMS Titanic: 100 év” elnevezésű kiállításának anyagábül kiderült, a túlélők között bizony voltak kutyák is. De nézzük az elejétől.

kutyák a TitaniconKép forrása:dogingtonpost.com

Amit biztosan lehet tudni, hogy a fedélzeten hivatalosan 12 kutya utazott, zömében az első osztály utasainak kísérőiként, és számukra elsőosztályú kennelek voltak fenntartva.

A kutyák nem a lakosztályokban, hanem a kennelekben laktak, illetve utaztak, ellátásukról külön személyzet gondoskodott.

Sőt, az utazás szervezésekor még egy kutyakiállítást is beterveztek, április 15-re.

A tucatnyi eb közül mindössze három – két pomerániai és egy pekingi palotakutya - élte túl a katasztrófát. Mindegyikük kistestű kutya volt, és feltehetőleg annak köszönhették az életüket, hogy gazdáik a kabinjukban tartották őket, és nem a kennelben, valamint hogy szinte mindenhová magukkal vitték karjukban a kutyáikat.

A három túlélő kutyaA három túlélő kutya (Kép forrása: dogingtonpost.com)

Az egyik túlélő pomerániai, Lady, aki Margaret Hays kutyája volt, Párizsból származott, gazdája ott vásárolta. Amikor el kellett hagynia a hajót, a kutyust egy takaróba tekerte, így azt hitték, hogy kisbaba. Így szállt be vele a hetes számú mentőcsónakba, ahol később, mikor rájöttek, hogy nem gyerek, hanem eb lapul a takaró alatt, heves viták alakultak ki.

A másik pomeránia a Rotschild család egyik tagjához tartozott. A családból a férj nem, csak a felesége, Elizabeth élte túl a katasztrófát, és csempészte ebét a mentőcsónakba.

Amikor a Carpatia megérkezett a túlélők kimentésére, annak legénysége megtagadta a kutya fedélzetre engedését, de a harcia milliomosnő kiharcolta kedvence túlélését.

Henry és Myra S. Harper kutyája volt a pekingi palotapincsi, aki a Sun Jat-sen névre hallgatott. Az ő túlélése volt tán a legsimább, persze ehhez kellett az is, hogy gazdái mindig mindenhová magukkal cipelték az ebet, a szalonoktól az étteremig. Így amikor Harper, ölében az ebbel a hármas mentőcsónakba lépett, senki nem emelt kifogást.

Myna Harper és kutyájaMyna Harper és Sun Jat-sen (Kép forrása:featuredemagazine.com)

Túlélőnek mondhatjuk még Edward John Smith kapitány kutyáját is. Ben szerencséje az volt, hogy a kapitány Benjamin Guggenheimtől, a milliárdostól baráti ajándékként kapott ebet az indulás előtt hazavitte a lányának, így nem kísérte el gazdáját a végzetes útra.

Edward John Smith kapitány és BenEdward John  Smith kapitány, és kutyája, Ben (Kép forrása:dogingtonpost.com)

A többi kutya sorsa sajnos nem volt ilyen szerencsés. A Philadelphiai szénmágnás, William Carter a családjával utazott, két kisgyermekkel, és két kutyával szállt hajóra.

Amikor az evakuálás során rájuk került a sor, az apa azt hazudta a gyerekeknek, hogy a kutyák biztonságban lesznek, csak így tudta őket rávenni, hogy beszálljanak a mentőcsónakba.

A család életben maradt, de elvesztették lányuk, Lucy Cavalier King Charles spánielét és a fiuk, Billy airedale terrierét.

A Carter család airedale terrierjeA Carter család airedale terrierje (kép forrása: pinterest)

IV. John Jacob Astor és felesége két airedale terriert hagytak hátra és veszítettek el, név szerint Kittyt és Airedalet.

Az Astor házaspár az airedale terrierrelAz Astor házaspár Kittyvel, az airedale terrierrel (kép forrása:dogingtonpost.com)

Helen Bishop Dog nevű foxterrier is a katasztrófa áldozata lett, akárcsak Robert Daniel Gamin de Pycombe nevű francia bulldogja.

Robert Daniel Gamin de Poycombe nevű francia bulldogjávalRobert Daniel Gamin de Poycombe nevű francia bulldogjával (kép forrása: pinterest)

A legszomorúbb történet azonban mind közül Ann Elizabeth Isham története, aki elhagyta a mentőcsónakot, mert hitt benne, hogy meg tudja menteni német dogját. Sosem tért vissza a csónakba, néhány nappal később találtak rá a vízben lebegő holttestére, még holtában is karjában ölelte szeretett kutyája testét.

Ann Elizabeth Isham és a német dogAnn ELizabeth Isham és német dogja (Kép forrása:fabricaviral.com)

Látható tehát, hogy a nagytestű, a hajófenékben kennelben tartott kutyáknak esélyük sem volt a túlélésre, míg a kicsi ölebek életéért is keményen megküzdöttek gazdáik. Azt, hogy a katasztrófa miért következett be, és milyen hibák voltak a mentés során, nem a mi tisztünk eldönteni. Felemelő érzés azonban, hogy voltak olyanok, akik mindent megtettek azért, hogy esélyt adjanak négylábú kedvenceiknek is.

Nyitókép: A Titanic kutyák mellé rendelt személyzete éppen ellátja az ebeket. A kép forrása: americacomesalive.com

Ajánlott cikkek