Az első hetek az új cicával

Egy új kiscica érkezése a családba mindig élményekkel teli, izgalmas, de sok kihívást is rejtő időszak. Lehet, hogy a család már jó ideje várta, hogy a tenyésztőnél megszülessen az ő kismacskájuk és hazavihessék, de nem kizárt, hogy senki nem volt felkészülve arra, hogy egy utcán talált csöppség, vagy egy menhelyen meglátott doromboló kerül haza.

Azonban az érkezés körülményeitől függetlenül az első hetek, az első hónap nagy változások időszaka lesz, mind a gazdi, a család és a macska életében is, ám sokat lehet tenni annak érdekében, hogy ezek a változások zökkenőmentesek legyenek.

Mielőtt hazavinné

Minden esetben fel kell készülni a kismacska érkezésére, pusztán az érkezés körlményeitől függően erre több vagy kevesebb idő marad. Be kell szerezni minden alapvető felszerelési tárgyat, azokat el kell helyezni a megfelelő helyen. Fontos, hogy legyen saját ágya, ételes- és vizes edényei, valamint pár játéka is a kismacskának.

Szintén fontos az alomtál. Ez ideális esetben macskánként egy, plusz egy darab, azaz két macskánál három, háromnál négy, és így tovább. A kismacska méretéhez igazodó alomtálja természetesen ideiglenes, elszeparált helyére kerül, később pedig ügyelni kell arra, hogy ha több cica él együtt, ne közvetlenül egymás mellé tegye az alomtálakat.

pici macska háton fekszik, mancsai égnek állnak

Az első nap

Az első nap mindig hihetetlenül izgalmas, de figyelni kell arra, nehogy a lelkes családtagok irányítsák az eseményeket, és elnyomják a kismacskát. Hagyni kell, hogy felfedezhesse a kijelölt kis szobát vagy helyiséget, amit ideálisan már berendeztek neki. Ha erre nem volt mód, amíg valamelyik családtag haza nem ér a felszerelési tárgyakkal, csak üljön le a padlóra, és hagyja, hogy a cica megszokja a helyet. Ne zavarja, ne akarja simogatni, engedje, hogy kedvére bóklásszon, felfedezzen, nézelődjön.

Ha él más állat is a családban, engedje meg neki, hogy megszimatolja a kismacskát, akár a szállítódobozban, akár a kezében, de mindenképpen biztonságosan. Ezután elszeparáltan helyezze ez a kicsit. Figyeljen arra, hogy a kismacska könnyen megtalálja az alomtálat, és hogy egyen és igyon is az első napon. Ha aludni akar, hagyja aludni. Érdemes a szállítódobozt, amiben hazavitte az állatot, benn hagyni a helyiségben, természetesen nyitott ajtóval, hátha ideges lesz, feszült és stresszes. Ilyenkor jólesik neki bebújni a dobozba.

Ha már élnek cicák a családban, érdemes lehet nyugtató feromonokkal körbepermetezni a lakást, és minden esetben előkészíteni egy kisebb helyiséget – akár egy szobát, a fürdőt -, ahol az első időszakot tölteni fogja a kiscica.

De van a feromonoknál is jobb megoldás, akár azzal együtt alkalmazva, ráadásul az öreg macskákat az új érkezésével élő stressz is már idejekorán csökkenthető.

Amikor a kismacskát elhozzák a tenyésztőtől vagy a menhelyről, az új környezet minden esetben komoly stresszt jelent a kisállatnak. 

Egy jobb idegrendszerű cica egészen jól veszi az akadályt, de nem tudhatjuk előre, a kiválasztott macska milyen karakter, nem ismerjük még őt eléggé. Sok gyakorlatlan gazdi fel sem ismeri a problémát és rosszul reagál rá,  ezzel pedig nem hogy nem segít, de lehet, hogy megerősít egy stresszhelyzetre adott rossz reakciót. Éppen ezért, akár kölyök, akár felnőtt állat, ha új helyre kerül, mindenképp stresszkezelést igényel. Érdemes kíméletes, természetes anyagokból álló  Zylkéne vagy Aptus Relax táplálékkiegészítőt adni. Ha másik állat mellé kerül az új cica, legyen az a másik akár eb, akár macska, az is kapjon, mert bizony, neki is stresszt okozhat a változás.

kölyökmacska ablakban ül és kifele néz

A pici macska még mindenre kíváncsi, minden meg szeretne tapasztalni, ezért az Aptus Relax jutalomfalat sem jelenthet gondot neki. Ráadásul ez a kiegészítő takarmány a nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést és tanulási folyamatokat támogató készítmény, mely nem csak finom jutalomfalat formájában kerül forgalomba, de B1 vitamin (tiamin), triptofán , L-Theanin és Colostrum Calming Complex összetétele miatt hosszú távon is biztonságosan adagolható, ha kedvencünknek bármilyen stresszhelyzettel is kell megküzdenie.

Amennyiben az idősebb, már a családban élő állat válogatós és nem fogadja el a finom jutalomfalatot sem, a Zylkéne lehet a segítség. Ez egy olyan, vény nélkül kapható készítmény, amelynek hatóanyaga egy bioaktív, tejfehérje eredetű dekapeptid, az alpha-kazeozepin. Ez sem tartalmaz tartósítószert, sőt, laktózt sem, így természetes megoldásként szolgál, akár rövid vagy tartós alkalmazásra is. Igen biztonságos, mellékhatásokat, allergiás reakciót nem okoz, és a kapszulában levő port kinyitás után akár a konzerv eledelre vagy nedvesített tápra szórva is beadható. Mivel az íze semleges, a válogatós macska vagy kutya is örömmel elfogadja.

Az első tíz nap

Pár napra szüksége van az apróságnak, hogy megszokja, hol van az alomtál, az edénykéi, hol találja meg az ételét és a vizet. Ez alatt az idő alatt felfedezi, megismeri a környezetet, a játékokat is. Lehet, hogy már van kedvenc alvóhelye, és lassan, fokozatosan megismerkedett a család többi állatával is.

Természetesen továbbra is felügyelni kell, hogy eleget eszik és iszik-e, valamint alomhasználati szokásait. Nem árt az ürülék és a vizelet megfigyelése sem, azaz hogy nem lát-e benne a gazda parazitákat, vért, nincs-e hasmenése a macskának. A soron következő állatorvosi látogatáson ezekről be kell számolni, de ha bármilyen rendellenességet, szokatlant tapasztal, érdemes azonnal a dokihoz fordulni.

Ez ebben az időszakban amúgy is gyakori és fontos feladat az állatorvosi vizit, és az első látogatáson ideálisan az első napokban már túlestek. Ekkor az orvos meghatározta az oltási rendet, gondoskodott a kismacska külső és belső élősködők elleni védelméről, valamint microchippel is ellátta.

pici cica tenyérben ül és néz

Az első hónap

Az első hónap végére a kismacska rendesen eszik, ügyesen használja az alomtálat. Már megszokta új otthonát, tudja, hol vannak a kaparófák, macskabútorok, és azokkal játszik.

Ha olyan viselkedést produkál, ami kevéssé tetszik a gazdának, ebben a korban könnyű elcsípni és elfogadható irányba terelni.

Ha még nem szerzett be kaparófákat, macskabútort, melyeken a karmait élesítheti, vagy ahová felugrálthat, mászhat, ideje erre is figyelmet fordítani.

Bár már elkezdte az állatorvos a cica oltásait beadni, amíg az ajánlott oltási sor végére nem érnek, ne engedje ki a szabadba. Ezt csak akkor tegye meg, ha az orvos jelzi, most már szabad az út. Ha úgy dönt, hogy kijárhat a cica, nem szabad megfeledkeznie a rendszeres féreghajtásról és a külső élősködők elleni védelemről is, bár ezt kizárólag lakásban tartott macskák esetében is meg kell ejteni.

Megeshet, hogy a család öregebb macskája vagy a kutya nem rajong még túlzottan a kiscicáért, és előfordulnak kisebb viták, csaták is köztük. A barátkozáshoz, vagy legalább a békés együttéléshez nem biztos, hogy elég egy hónap, de ne adja fel!

Ajánlott cikkek