Hogyan tehető biztonságossá a cicás otthon?

Hogyan tehető biztonságossá a cicás otthon?

Ahhoz, hogy kedvence sokáig boldogan és egészségesen éljen ön mellett, minden veszélyes dolgot el kell távolítani a környezetből. Sok olyan apró dolog jelenthet komoly veszélyt, amire nem is gondolna. A következőkben azzal foglalkozunk, hogyan lehet biztonságossá tenni az otthont.

Mindenki tudja, hogy a veszélyes dolgokat a gyerekektől távol kell tartani. Nos, legalább ilyen fontos ez a macskák esetében is. A macskák kíváncsi állatok. Mivel kisebbek, mozgékonyabbak, mint a gyerekek, sőt, a szaglásuk is sokkal kifinomultabb, sokkal könnyebben kerülnek bajba. Meg kell hát előzni, hogy kíváncsisága bajba sodorja a cicát.

Drapériák, redőnyök és elektromos vezetékek.

Egy cica szemének a drapériák lelógó vége, a redőnyök zsinórja, az elektromos vezetékek mind-mind felhívások keringőre, azaz egy nagy játékra. Ám rossz esetben végzetes lehet a nagy játék vége. Elég csak felmászva a zsinórokon vagy hengergőzve a vezetékek között belegabalyodhat a cica ezeknek a fojtogató „ölelésébe”. Csapdába esve az állat pánikba esik, és egyre szorosabbra gabalyítja a vezetékeket, zsinórokat, addig, míg meg nem fullad, vagy a szíve fel nem adja a küzdelmet. A biztonság kedvéért minden le- és kilógó vezetéket, zsinórt vágjon le vagy rejtsen biztonságos helyre.

cica fonalgombolyagokkal játszik

Az elektromos vezetékek és a telefonok kábelei

Ezek általában kevéssé veszélyesek abból a szempontból, hogy a macska nehezen tudja maga köré csavarni őket, nem tud megfulladni tőlük. Ám ha megrágja a vezetéket, amiben áram fut, az veszélyes.

Valamiféle rejtélyes ok miatt a cicák képtelenek ellenállni a rosszízű műanyag rágásának.

A telefonkábellel kevesebb a gond, bár igen bosszantó lehet, amikor hívást akar kezdeményezni, de nem tud, mert kedvence szétcsócsálta a vezetéket.
cica a szekrény mögött keres valamit
Ám az elektromos kábelek akár halálos balesetet is tudnak okozni. Érdemes ezeket a kereskedelemben igen olcsón kapható műanyag borítás vagy a szőnyegek alatt, bútorok mögött elvezetni, olyan helyeken, ahol a macska nem fér hozzájuk. Még így is előfordulhat, hogy a nagyon kitartó cica hozzáfér egy-egy vezetékhez. Ilyen esetben – vagy ha egy-egy darab vezetéket nem tud sehogy sem elrejteni -, kenje le azokat valamilyen keserű anyaggal, például keserű almával. Egy kis viselkedésterápia, kiegészítve némi pozitív megerősítéssel szintén sokat segíthet. Tisztítószerek, fagyálló és egyéb mérgező anyagok.  Nem csak azért vásárolunk tisztítószereket, hogy a házunk tiszta legyen, hanem fertőtleníteni és illatosítani is szeretnénk otthonunkat. Sajnos e gyakori termékek közül igen sok kifejezetten veszélyes a macskára nézve.

A fenyő illatú és alapú, valamint a phenol tartalmú tisztítószerek

Ezek kifejezetten mérgezőek, ezért kifejezetten tilos ezekkel tisztítani az állat edényét, tartózkodási helyét, alvóhelyét, sőt, még az alomtálat is. Persze minden tisztítószer veszélyes, ha lenyelik, ezért mindent tartson zárt helyen, de gondoljon arra, hogy egy ügyes cicát az egyszerű rugós zár nem tartja vissza a felfedezéstől.

A fagyállók

A fagyállók alapja az etilén glikol. Ráadásul a fagyálló folyadékok általában nem csak kellemes illatúak, de az ízük is jó.  Évente nagyon sok kutya és macska, sőt még kisgyerek is áldozatául esik a fagyállónak. Mivel a legtöbb, autóval rendelkező háztartásban viszonylag nagy mennyiségben található fagyálló, mely kifejezetten mérgező, fokozottan veszélyes anyagnak kell tekinteni és így is kell kezelni: zárt helyen, gyerekek és állatok számára hozzáférhetetlenül szabad csak tárolni.

Azok a cicák,melyek szabadon járnak ki, nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen könnyen felnyalhatják a kifolyt vagy lecsöpögött fagyállót, hiszen az ízletes folyadék vonzó a szomjas állat számára, ráadásul extrém hidegben sem fagy be, így könnyen hozzáférhető.

Megelőzheti, hogy kedvence felnyalja ezeket a maradékokat, ha azonnal feltakarítja, amint lecsöpög. Ajánlatos nem mérgező változatot vásárolni, ma már kapható propilén glikol tartalmú fagyálló folyadék is, mely kevésbé mérgező.  Azt azonban sose felejtse el, hogy amint a macska kikerül a házból, nincs garancia a biztonságára.

Általánosságban elmondható, hogy minden, ami az ember számára mérgező, mérgező a macska számára is. Mindent, amit elzár a gyermeke elől, zárjon el a macska elől is.

Mérgező növények

A szobanövények megrágcsálása több mint bosszantó. Lehet kifejezetten veszélyes, sőt, mérgező is. Leegyszerűsítve minden olyan növény, amely ha megrágja, megbetegíti a macskát, mérgezőnek tekintendő.
cica szobanövényt rágcsál
Mivel szinte minden macska eszik füvet és egyéb zöld növényeket, hogy a gyomrát kiürítse (főleg a szőrtől), a hányás nem tekinthető a mérgezés tünetének. Azonban jó néhány növény okozhat súlyos tüneteket. Ezek listája a teljesség igénye nélkül: barack (magja), azálea, boglárka, caladium, Calla liliom, castorbean, cseresznye (gallyak, levelek, fakéreg, gyümölcs, és a mag), krizantém, sáfrány, nárcisz (izzók), Daphne (bogyók ), magyal, hortenzia, írisz (levelek, gyökerek és húsos rész), borostyán, gyöngyvirág (levél, virág, gyökér), fagyöngy (különösen a bogyós gyümölcsök), gomba, nárcisz (gumója), tölgy (makk, fiatal hajtások és levelek), leander, őszibarack (magja), filodendron, szömörce, burgonya különösen a csírája), fagyal, rebarbara (levél), rózsafüzér borsó (fényes piros és fekete mag), szömörce, és édes borsó (magvak és hüvelyes).

A diffenbachia a legtöbb házban megtalálható növény, melynek levelét ha a cica megrágja, a szája megbénul, képtelen lesz enni és inni.

A szintén közkedvelt mikulásvirág a nadragulyák családjába tartozik, széles irodalma van mérgező hatásának. Annak ellenére, hogy pár évvel azelőttig úgy tartották, kifejezetten veszélyes a macskákra, ez nem így van. Ennek ellenére mégis jobb, ha távol tartja kedvencétől, mert kellemetlen emésztési problémákat okozhat.

Ablakok és teraszok

A cicák kíváncsi lények, szeretnek az ablakból, az erkély korlátjáról szemlélődni. Persze temérdek legenda kering magasból kizuhant macskák szerencsés túléléséről, de higgye el, legtöbbjük nem ússza meg sérülés nélkül, sőt, nem éli túl a leesést. Ráadásul mindez megelőzhető lenne.

Minden magasan levő ablak elé olyan rács kell, melyet a macska nem tud átszakítani, még akkor sem, ha teljes súlyával nekimegy, és amelyen nem tud átbújni. Ne gondolja, hogy egy egyszerű szúnyogháló majd visszatartja a kalandra vágyó macskát: egy pillanat alatt kiszakítja és már ugrik is a végtelenbe.

Városi cicagazdák úgy vélik, biztonságos, ha a macska a balkonon, erkélyen vagy teraszon sétálgat. Ráadásul így levegőzhet és élvezheti a napsütést. Azonban minden, ami repked – különösen a madarak – igazi kihívást jelentenek a cica számára, és nem biztos, hogy jól méri fel, meddig léphet a balkon korlátján. Nem célszerű pórázon sem kiereszteni vagy kikötni a teraszra, mert egyetlen ugrás, és máris felakasztva lóg az állat, vagy rágabalyodik játék közben a póráz és pánikba esve saját magát fojtja meg.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az