Macskatartás – lakásban

Napjainkban egyre nagyobb teret kap az a vélekedés, miszerint a macskákat nem szabad kiengedni a lakásból, a biztonságuk érdekében nem jó, ha időnként szabadon kószálnak. Vannak, akik úgy vélik, a vadon élő védett madarak miatt sem szabad engedni, hogy a macskák kijárjanak. Nos, érthető, ha valaki nem szeretné, hogy drága, törzskönyvezett cicája elvesszen vagy megsérüljön, ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a macska örök életében magányos vadász marad, akinek lételeme a portyázás és a zsákmány elfogása.

Azok az emberek, akik ágálnak a macskák szabad mozgása ellen, általában felemelik szavukat az állatkertben vagy cirkuszban, fogságban születő és felnövő állatok ellen, márpedig ez így igencsak álságos. Az a macska, amelyik élete első pillanatától lakásba zárva él, ugyanúgy fogságban él, még akkor is, ha ez egy minden kényelemmel ellátott zárka is.

Sokkal inkább arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy egyrészt olyan fajtát válasszon maga mellé társnak az ember, amelyik képes jól alkalmazkodni ezekhez a zárt körülményekhez, másrészt pedig megteremtsen minden feltételt számára a boldog, és minél inkább teljes élethez.

Lakásba leginkább mérsékelt energiaszinttel bíró, alkalmazkodó természetű cicát érdemes választani. Olyat, amelyik viszonylag kis helyen is boldog tud lenni. Egy norvég erdei macska számára például a lakásba zárt élet kész szenvedés, ám ha tud neki építeni biztonságos, zárt kerti kifutót, ő is boldog életet tud élni, míg vannak fajták, melyek számára az otthoni, közös játék is elegendő mozgást és kihívást tud biztosítani. Esetükben különösen fontos a fizikai és mentális stimuláció, ehhez pedig kell egy klassz macskabútor, kaparófák, figyelőhely az ablaknál és sok közös játék a gazdival.

De vajon melyek ezek a fajták?

brit rövidszőrű macska

1. Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű rendkívül alkalmazkodó, könnyen kezelhető és nyugodt, hűséges és szerethető állat, mely a család minden tagjához ragaszkodik. Csendes, nyugodt fajta, mely inkább heverészik, mintsem rohangáljon a lakásban. Ezzel együtt nagyon szeretnek játszani, főkeg, ha az interaktív játék kellő fizikai és mentális kihívást rejt számukra. A legjobb, hogy a birt rövidszőrű nem igényel állandó figyelmet. Ha játszani akar, jelzi: egyszerúen odaviszi a gazdi elé a játékot, ám ha az éppen nem ér rá, hát eljátszik magában.

Nagy termetű, ám kissé lusta cica, súlya 3,50 – 11 kg között mozoghat. Igen jól tolerálja az egyedüllétet, órákat képes heverészni a napsütésben vagy a radiátoron. Azért nem árt figyelni a testsúlyára, mert hajlamos az elhízásra.

ragdoll macska

2. Ragdoll

A ragdoll igazi ölbe való cica. A fajta rajongói szerint annyira nyugodt macska a ragdoll, hogy kézbe véve rongybabaként omlik el. Innen ered a neve is. Egyébként ennek megfelelően energiaszintjük is mérsékelt, és könnyen alkalmazkodnak a különféle helyzetekehez. Legkedveltebb elfoglaltságuk a gazdi és a családtagok követése, szerte a lakásban, de azt sem bánja, ha ölbe véve dajkálják, esetleg egy kicsit játszani akarnak vele. Szeret a talajszinten mozogni, maximum a kanapéra ugrik fel, vagy a gazdi karjába.

Bár elég nagy termetű macska a maga 4,50-9,50 kg-os súlyával, nem igényel túl sok helyet. Bár nem inaktív, inkább kényelmes, érdemes ösztönözni a játékra, mert a lustaság hajlamos az elhízásra. Szerencsére a gyönyörű, dús bunda nem túlzottan hullik, így nem sok időt kell fordítani a szőrápolásra.

orosz kék macska

3. Orosz kék

Szeretetteljes, de nem „tapadósan” ragaszkodó fajta. Az orosz kék elégedett azzal, ha a nap egy részét egyedül tölti, pihenve egy napsütötte helyen. Ezeknek a macskáknak nincs szükségük sok helyre, mivel általában csendesek és visszafogottak, energiaszintjük nem haladja meg a közepes mértéket.  Bár szívesen játszanak a macskajátékokkal, legkedvesebb elfoglaltságuk a család vagy az ablakon kívól zajló események mefgigyelése, lehetőleg valamilyen jó magas helyről, hogy mindre rálátásuk legyen. Ezért aztán érdemes számára magas macskabútort beszerezni, és biztonságos kiülőt készyteni az ablak elé.

Ez a közepes termetű, 2-6 kg súlyú fajta intelligens, független, szeretetteljes, idegenekkel szemben tartózkodó. Nem kedveli a zajt, az állandó jövés-menést, és mivel elég domináns személyi8ség, a korlátokat is nehezen viseli, így nevelése sem könnyű feladat.

perzsa macska

4. Perzsa

Egy perzsa mindig tudja értékelni a pihenés és lustálkodás művészetét. Ez a mindig kedves és vidám fajta örömmel és azonnal csap le bármely puha felületre, de különösen boldog, ha ez a gazdi öle. A perzsa nem igazán szeret sem mászni, sem ugrálni, ezért akár kicsi lakádban is jól elvan. Bár imádja a gazdit és szeret vele lenni, az ölébe kuporodva dorombolni, egészen jól viseli a magányos órákat is, és elfoglalja magát.

Közepes méretű, 3,10-5,40 kg súlyú macska, mely inkább a csendes és nyugodt környzetet kedveli, de azért nem zavarja, ha a család csemetéje akar vele játszani egy kicsit. A szőre azonban sok munkát igényel, naponta kell gondozni, hogy mindig szép legyen, no és a lakás is valamennyire szőrmentes. Igazi földlakó cica, szóval nem szükséges számára méretes vagy magas macskabútor sem.

maine coon macska

5. Maine Coon

A maine-i coon könnyed, barátságos természete miatt „szelíd óriásként” ismert. Ezek a nagy macskák imádják a társasági életet, de általában nem követelik meg a figyelmet. Képesek jól elszórakoztatni magukat, ha rendelkezésükre áll elég játék és lehetőség az ablakból nézelődésre. Amikor a gazdi nem ér rá, áhitattal figyelik, mit csinál, és boldogok, ha kapnak egy kis szeretetet, simogatást, amikor éppen összefutnak a lakásban valamelyik családtaggal.

Ez a fajta bizony elég termetes, nagy testű cica, a súlya 4 és 12 kg- között mozog. Jó hír, hogy ha a gazdi késztetést érez erre, a maine coon könnyen megtanítható a pórázon való sétára is. A szőre azonban elég sok gondozást igényel, ha azt szeretnénk, hogy a szépséges, nemes megjelenés megmaradjon. Mérete és mozgásigénye miatt csak nagyobb lakásban érdemes tartani, ahol el lehet helyezni számára egy méretes macskabútort, és ahol van lehetősége szaladgálni, mászni, ugrálni, amikor kedve szottyan.

skót lógófülű macska

6. Skót lógófülű

Ez a különleges megjelenésű, tündéri macskafajta hihetetklenül kerekdednek tűnik, ráadásul végtelenül mókás pózokba képes tekerni magát. Mérsékelten aktív, bár kifejezetten szeret játszani, főleg, ha azt a gazdával közösen teheti. Mivel számára az a legfontosabb, amit a gazdával együtt csinálhat, így minden helyzethez kifejezetten jól alkalmazkodik, csak ki ne maradjon valamiből. Mivel utál egyedül lenni, olyan emberek számára ideális választás a skót lógófülű, akik a nap nagy részét otthon töltik, vagy otthon dolgoznak.

A barátságos és nagyon nem túl nagy cica a maga 3,50-5,40 kg-os súlyával. Mivel igen nyugodt, tökéletes választás a családok számára, és macskabarát kutya mellé is ajánlható Kifejezetten élvezi a felé irányuló figyelmet, és boldogan játszik akár a család gyermekével is, sőt, még trükköket is hajlandó tanulni tőle. A lényeg, hogy eleget mozogjon, elkerülendő az elhízást.

amerikai rövidszőrű macska

7. Amerikai rövidszőrű

Az amerikai rövidszőrű a házimacska pedigrés változata. Ez a fajta kifejezetten kedveli az emberi társaságot. Nagyon jól elvannak magukban, a lakásban, feltéve, hogy szociális igényeiket a gazdi kielégíti. Amíg erre várakozik, jól elvan az ablakban egy kis leselkedéssel, vagy elszórakozik a játékaival.

Közepes méretű, közepes mozgásigényű cica, melynek súlya 3,60-5,40 kg között mozog. Nyugodt, mérsékelt temperamentumú, és könnyen alkalmazkodó fajta, és a szőrápolása sem túl macerás.

birman macska

8. Birman

Édes és szelíd, igazi bújós cicafajta. Ezek a macskák nem igényelnek túl sok helyet, elég nekik az, ha mindig a gazdi közelében lehetnek. Érdemes szem előtt tartani, hogy a birman igazi egygazdás macska, amely hajlamos komoly féltékenységi jelenetet produkálni, ha úgy érzi, a gazdi nem fordít rá elég figyelmet. Kíváncsi és játékos, olyannyira, hogy ha más állat is él a lakásban, azt haljamos néha jétékosan üldözőbe venni.

Közepes méretű, közepes mozgásigényű cica, melynek súlya 2,70-5,40 kg között mozog. Mozgásigénye kimerül a gazdi áhítatos követésében és egy kis játékban, de azért egy kényelmes macskabútor ellen sem fog tiltakozni.

burmai macska

9. Burmai

Édes, szeretnivaló macskafajta, mely akkor boldog, ha van társasága, legyen az ember vagy állat. A burmai macskák nem szeretnek egyedül lenni, minden tevékenységben részt akarnak venni. Tehát ez a fajta akkor jó választás, ha a gazdi sokat van otthon, és élvezi, hogy négylábő kedvence minden tevékenységében partner. Mivel energikus fajta, nem árt mellé egy klassz macskabútor és pár kaparófa. Ha a cica megkapja az elvárt figyelmet és törődést, nem számít neki, hogy mekkora a lakás, ahol él.

Közepes termetű, ám nagy mozgásigényű fajta, mellyel sokat kell játszani. Súlya 3,60-5,40 kg között mozog. Jó hír, hogy a selymes, dekoratív bunda nem hullik erősen és nem igényel túl sok ápolást.

exotic macska

10. Exotic

Az exotic valójában a perzsa macska rövidszőrű változata. Karaktere is olyan, mint a hosszúszőrű rokoné: nyugodt, szeretetteljes, bújós. Ez a fajta a rohangászás helyett a puha párnát részesíti előnyben, aktivitása nem túl erős. Elég neki egy kis közös játék, némi tornagyakorlat a macskabútoron, és máris hever vissza a párnára vagy a gazdi ölébe.

Mérete sem túl nagy, 3,10-5,40 kg között van a súlya. Bár élvezi a játékot és örömmel játszik, ha a gazdi erre éppen nem ér rá, képes elfoglalni magát, vagy követi mindenhová a csaldtagokat. Azért a súlyára nem árt figyelni, mert hajlamos az elhízásra.

Amit lakásba semmiképp ne zárjon

Vannak olyan macskafajták, amelyek nagyon aktívak, intenzív mozgást igényelnek, és előszeretettel ugrálnak vagy másznak. Ők bizony egy kicsi lakásban csak szenvednek, ha nem engedik meg, hogy kijárjanak a szabadba, vagy nem biztosítanak számukra védett kinti kifutót. Ilyen a már említett norvég erdei macska mellett az abesszín, a balinéz, a bengáli, a szavanna és a szibériai is. Ezek a fajták szeretik a kalandokat, a kihívásokat, és mindig kell nekik valamiféle intenzív mozgással járó feladat. Ha nem találnak elég kihívást és lehetőséget ösztöneik kiélésére a kicsi lakásban, akkor boldogtalanok lesznek, ami megbetegedésekhez is vezethet.

Ajánlott cikkek