A kismacska fejlődése hattól tizenkét hónapos koráig

A kismacska fejlődése hattól tizenkét hónapos koráig

A tündéri kiscicák valami hihetetlen gyorsasággal fejlődnek erős felnőtt macskává. Féléves korukra már majdnem kifejlett macskának néznek ki, ám ez persze nem jelenti azt, hogy fizikai vagy mentális fejlődésük is befejeződött.

A hatodik hónap

Lehet, hogy hat hónapos korára a cica már felnőttnek tűnik, de még korántsem érte el felnőttkori méretét. Nagyon általános megfogalmazás szerint egy átlagos méretű macska havonta nagyjából fél kilogrammot gyarapszik, tehát féléves korára megközelítőleg 6 kg a súlya. Kicsit aránytalannak tűnik, olyan, mint egy nyakigláb kamasz, de hamarosan a végtagjai és a teste összhangba kerülnek.

Ebben a korban az állat ideálisan már minden szükséges oltását megkapta, és bizony, közeledik a nemi érettség ideje is, szóval el kell gondolkodni az ivartalanításon. A nemi érés nem szokta bevárni a végleges fizikai méretet, szóval ha nem szeretné, hogy a kandúr macska vizeletspriccelésével, a nőstény pedig a tüzelés minden velejárójával küzdjön, érdemes mielőbb elvinni állatorvoshoz, és időpontot egyeztetni az ivartalanításra.

Bár általában a tejfogak a hatodik hónapra már kihullanak, esetenként előfordulhat, hogy egy-két tejfog még benn marad. Ezeket az ivartalanítással egy időben az állatorvos ki tudja szedni, ha szükségesnek látja.

kis vörös cica kék vécépapír gurigával játszik

A hetedik hónap

Bár a hetedik hónapban a cica még mindig elég kismacska, de már elkezd napközben többet aludni, akárcsak egy felnőtt állat. A nap java részét, általában több, mint felét lustálkodással tölti, úgyhogy ideje beszerezni egy-két kényelmes cicaágyat.

Amikor éppen nem alszik, biztos, hogy játszik, csak éppen már nagyobb magabiztossággal és önbizalommal, mint korábban. A mozgása egyre koordináltabb, és egyre többször keresi a lehetőséget a gazdával közös játékra. A szocializáció minden korban fontos, ha dolgoztak rajta már korábban, a kezdetektől, mostanra ez kifizetődővé válik, és a kismacska egyre többször bújik a gazda ölébe dorombolni, és gyakorta csalogatja közös játékra.

Ha még nem ivartalanították a nőstény macskát, figyelni kell arra, nehogy ivaros kandúrral találkozzon, mert bizony, könnyen vemhesülhet.

Igen, már akár hat hónapos kortól vemhesülni tud a cica!

Szóval ha nem szeretnének utódokat, az ivartalanítás nagyon fontos.

két szürke kiscica macsaszállító táskából osonkodik kifele

A nyolcadik hónap

A macska önbizalma egyre nagyobb, így egyre többet játszik a család más állataival is. Persze ezt minden esetben felügyelni kell, hiszen például egy kutya akaratlanul, véletlenül is kárt tehet a kismacskában.

Oda kell figyelni, mert a cica kíváncisága határtalan, ide-oda repked a bútorok között, lever valamit, próbálgatja a saját korlátait és próbára teszi a gazdi türelmét is.

Nagyon fontos, hogy megszabja a határokat és türelmes legyen az állattal.

A macskát sosem szabad kényszeríteni, arra sosem reagál jól, szóval a tanítás során a pozitív megerősítés és a türelem célravezető, megtoldva persze finom jutalomfalatokkal.

A kilencedik hónap

Kilenc hónapos korára a cica minden tejfogát elveszíti, de azért még szereti megrágcsálni a dolgokat, pusztán azért, mert szórakoztatónak tartja. Nem árt kontroll alatt tartani ezt a rágási kedvet, mert meg kell tanulnia, hogy nem haraphat meg sem embert, sem másik állatot, még játékból sem. Az esetleges agresszív viselkedésre azonnal reagálni kell, azt kontrollálni és megfelelő viselkedésre irányítani.

vörös kiscica faágon ügyeskedik

A tizedik hónap

Ideje lassanként felnőtt tápra váltani. Persze ennek a váltásnak kellően lassúnak kell lennie, és nem árt alaposan átgondolni, milyen felnőtt eledellel szeretné etetni a cicát.

Ügyeljen arra, hogy az állat számára kiváló minőségű, húsalapú, felnőtt macskaeledelt válasszon. Az állatorvos akár ajánlani is tud, de az interneten böngészve, a webáruházak kínálatát elemezve, természetesen az összetevők figyelembevételével is tud választani.

A nagynevű tápmárkák általában komoly minőségellenőrzéssel, ügyfélszolgálattal, állatorvosokkal és kiváló minőségű összetevőkkel rendelkeznek, míg az általános vagy bolti saját márkás tápok gyakorta gyengébb minőségű összetevőket tartalmazhatnak, és nem minden esetben biztosítják a megfelelő táplálékot a macskának.

Nem szabad elfelejteni, hogy a macskák húsevők, tehát a tápnak magas százalékban kell húst tartalmazni. A vegán étrend nem macskának való!

A tápváltás soha nem lehet drasztikus, azaz nem szabad azonnal az új, felnőtt eledelt adni. Fokozatosan, picike adaggl kezdve, majd egyre nagyobb arányban kell az új tápot a korábban megszokott kölyökeledelhez keverni, persze csak akkor, ha a cicának ízlik és nem okoz emésztési problémákat. A tápváltásnak legalább egy hetet kell igénybe vennie, tehát első nap csak pár szemmel kezdve, és a hét végére elérve a teljes mennyiséget az új tápból. Mindeközben folyamatosan figyelni kell az állatot, nem jelentkezik-e hasmenés, de azt is, nem változik-e az étvágya, vagy például nem válogatja-e ki a tápszemeket a tálból.

A tizenegyedik hónap

Bizony, lassan felnő a kiscica. Szexuálisan érett, felnőtt macskaeledelt eszik, megkapta az összes oltást, a gazdi pedig sokat dolgozott szociális érettségén. Ezen a ponton nagyjából olyan, mint egy kamasz gyerek, tehát még van mit érnie szellemileg, akkor is, ha külsőre pont úgy néz ki, mint egy felnőtt macska.

fehér cica tükörben szemléli magát

Az első év vége

A testi fejlődés a legtöbb esetben már véget ért, a cica felnőttnek tekinthető, de a szellemi fejlődés tovább folytatódik. A mondás úgy tartja, hogy a jó pap holtig tanul. Nos, a cica fejlődése és tanulása is egy életen át tartó folyamat, folyamatosan felfedez, játszik, döntéseket hoz, és bizony, kialakulhatnak rossz szokások is. Sok múlik azon, hogy a gazdi hogyan tudja jó irányba terelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a pozitív megerősítés, a jutalmazás a célravezető!

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az