Tuti tippek a macskaalomhoz

Egy cica érkezése a családba mindig hatalmas öröm, de ha azt szeretné, hogy ez így is maradjon, sok mindenre meg kell tanítani a kis szőrpamacsot. Többet között a macskaalom használatára is.

Annak ellenére, hogy az alomhasználat a második legtermészetesebb tevékenység a cicák számára, és az alomra szoktatás körülbelül annyiból áll, hogy megmutatja a kicsinek, hol az alomtál és egyszer beleteszi, azért van jó pár dolog, amire figyelni kell. Az alomtál használatának elsajátítása egyáltalán nem bonyolult feladat a cicák számára, feltéve, hogy az alomtál, az alomanyag megfelelő a számára, és ideális, neki tetsző helyen van mindez.

Mikor?

Hogy mikor kell elkezdeni a kiscica szobatisztaságra tanítását? Nos, mivel a macskák igencsak tiszta állatok, a kismacskák már nagyon apró korukban is tökéletesen tudják használni az almot. Ennek oka az, hogy ragadozóként velük született ösztön a végtermék elásása, a vizelet betemetése, ráadásul a macskák igencsak tiszta állatok. Tehát ha a kiscica hazaérkezése előtt beszerezte az alomtálat, feltöltötte és elhelyezte egy nyugodt, csendes, nem túl távoli sarokban, csak meg kell mutatnia a kicsinek, hol találja.

Azaz a kérdésre a válasz: a szobatisztaság gyakorlása aznap kezdődik, amikor a kiscica új családjába érkezik.

macska az almot szaglássza

Hogyan?

A legjobb hely az alomtál számára egy csendes hely, a lakás valamely nyugodt pontja, ahol nem járkálnak túl sokat és sokan, de a cica számára mindig elérhető.

Soha ne tegye az alomtálat az eledele vagy a vize közelébe. Ha több cica is él a családban, gondoskodjon arról, hogy az újonnan érkezett állatnak legyen saját alomtála, legalább az első pár hétben. Sokkal gyorsabb lesz beilleszkedése és kényelmesebben fogja érezni magát, ha nem kell más macskák ürülékén átgázolnia, amikor sürgeti a szükség.

Kezdetnek érdemes mindenképp csomosodó almot választani, mert ennek könnyebb a takarítása. Persze később más alomtípusokat is ki lehet próbálni, hogy eldöntse, melyik tetszik jobban a macskának, és melyik a legmegfelelőbb a gazdának.

Amíg a kicsi meg nem szokja teljesen az alom használatát, érdemes egy kevés vizeletet és székletet az alomtálban hagyni, hogy érezze a szagokat. A jó hír, hogy ez igen gyorsan megy, így nem kell sokáig a piszkot benne hagynia.

Annál is inkább fontos ez, mert a macskák nagyon kényesek a szagokra és a tisztaságra. Ahogy az emberek sem szívesen használják a mocskos, bűzös vécéket, ők sem szívesen mennek a piszkos alomra. Tehát naponta takarítani kell és legfeljebb hetente teljes mértékben cserélni az alomot.

Mikor egy újonnan érkezett macskával vagy kölyök cicával ismerteti meg otthonát, az alomtál legyen az első lépés. Hazaérkezés után hagyja, hogy egy kicsit megszimatolja az alomtálat, majd helyezze bele. Lehet, hogy kaparni fog egy kicsit, de előfordulhat, hogy kiugrik. Amennyiben ez történik, egy-két óra múlva ismét próbálja meg beletenni. Legközelebb ébredéskor tegye az alomtálba, valamint étkezések után. Ha úgy látja, a cica használta, azaz ürített, dicsérje meg és jutalmazza a jó viselkedésért.

Mivel ideálisan a kismacska az első napokat egy külön, kisebb helyiségben tölti, így nem áll fenn az a veszély, hogy nem jut időben az alomba, amikor szüksége lenne rá.

gazdi alomlapáttal takarítja az almot

5 tipp a szagok ellen

A kiscica alomhoz szoktatása a kisebbik feladat. Sokkal nagyobb kihívás az alom tisztán tartása. Ahhoz, hogy az otthon kényelmes és tiszta legyen, nem elég csak a végtermék kiszedése, de ügyelni kell a szagokra is. De hogyan?

  1. Takarítsa minden nap.  Lehet, hogy időigényesnek tűnik, de az alom rendszeres takarítása az első és legfontosabb feladat a kellemetlen szagok megszüntetése érdekében. Nem mellékesen e feladat elvégzése közben az állat egészségt is felügyelni tudja, hiszen a vizelet és ürülék állaga sok mindent elmond erről. A nem megfelelő alomhasználat, vagy az alom elkerülése sok esetben jelez betegséget. Tehát naponta egy, de inkább több alkalommal szedje ki alomlapáttal az ürüléket és az összecsomósodott vizeletet, valamint hetente egyszer teljes egészében cserélje ki az alomanyagot, miután kimosta az alomtálat.
  2. Tegyen szódabikarbónát a kimosott, szárazra törölt alomtál aljára, és erre öntse az alomanyagot. Ezután jöhet még egy vékony réteg szódabikarbóna, majd a maradék alomanyag. A jó minőségű alom és a szódabikarbóna együttesen kifejezetten hatékony a szagok ellen.
  3. Használjon alomszagtalanítót. Két csere között használjon alomszagtalanítót. A legtöbb szakboltban és webáruházban kapható alomszagtalanító, akár por, akár spray formában.
  4. Használjon fedeles alomtálat. Persze ez csak akkor megoldás, ha a macska tolerálja ezt. Nem minden cica van kibékülve a fedeles alomtálakkal, míg mások kifejezetten szeretik. Ha kedvence jól viseli, akkor a fedeles alomtál, lehetőleg szűrővel ellátott, nagy mértékben csökkentheti a szagokat. Arra azért ügyelni kell, hogy bár kifelé nem jönnek a szagok, a zártabb térben koncentráltabban érezhetők, ez pedig zavarhatja a macska érzékeny orrát. A fedeles alomtálak esetében a takarítás még nagyobb hangsúlyt kap.
  5. Tegye az alomtálat olyan helyre, ahol nincs szőnyeg, függöny, párna, stb. Ezek az anyagok könnyen magukba szívják az alom szagát. Sokan a fürdőszobába, vécébe teszik az alomtálat, ami nem rossz ötlet, de érdemes figyelembe venni, hogy ezek a helyiségek általában párásak, márpedig a párát az alomanyag magába szívja, így gyakrabban kell cserélni.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az