Ha túl gyorsan fogy a macskaalom….

A Covid-19 járvány továbbra is sok család életére hatással van, bizony, spórolni kell a pénzzel. Sok családnak át kellett gondolnia a kiadásait, hogyan takaríthat meg pénzt az élelmiszer vásárlása mellett a fogyasztási cikkek esetében is. Ezek közé tartoznak a kedvenceink szükségleteit kielégítő dolgok is, és míg a tápon nem érdemes spórolni, hiszen a megszokott, jó minőségű eledel az egészség egyik záloga, addig a játékokon, jutalomfalatokon és az almon már többen spórolnak.

Míg egy kijáró macska esetében az alom nem vagy nem számottevő tétel, addig a lakásban tartott macskáknál már bizony tetemes költséget jelenthet.

Az alom pedig nem olcsó. Itt is érvényes a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve. A nagyon olcsó almok pillanatok alatt átáznak, szagosodnak, így igen gyakran kell őket cserélni. Tehát a rutinos macskás jó minőségű, drágább almot választ. No de hogyan lehet ezekkel spórolni?

1. Használjon csomósodó almot

A nem csomosodó alom alom használatakor megfigyelhető, hogy egy idő után a cica vizelete az alomtálca aljára vagy oldalához folyik, és ott megáll. Emiatt igen hamar erős szaga lesz az alomnak, amit persze a gazdi gyorsan és teljes egészében kicserél, legalább heti egy alkalommal, ha nem gyakrabban.

Tehát ahhoz, hogy a szagot el tudja tüntetni, az egész almot ki kell dobni, hiszen a „forrás”, azaz a vizelet az alján van. Nem mellékes így az sem, hogy az alomtál alján megálló vizelet a műanyag alomtálat is tönkreteszi egy idő után, hiszen szétmarja annak anyagát, átjárja a szag, és bizony gyorsan kidobásra kerül. Heti egyszeri alomtakarítás elég nagy mennyiségű macskaalmot igényel.

Cica túl pici alomból lép ki

A csomosodó macskaalom esetében a vizelet az alomdarabokkal együtt csomóba áll össze. Ez, akárcsak a széklet, egy alomlapáttal gyorsan eltávolítható. Tehát ez esetben csak a szennyezett almot kell kiszedni, célszerűen napi egy, de inkább több alkalommal. Általában elegendő – ha egyáltalán szükséges - csak kis mennyiségű alommal utántölteni az alomtálat, a teljes csere pedig néhány hetente válik aktuálissá.

2. Ne rázza

Sok gazdi hajlamos a lapátból az alomdarabokat visszarázni az alomtálba, mert azt gondolja, így spórolhat az utántöltés mennyiségével. Mások szitálós alomtálakat használnak. Nos, ez nem biztos, hogy jó ötlet, ugyanis ilyenkor az összecsomósodott alomból letört darabok visszaesnek, márpedig ezek nem képesek több vizeletet felszívni, ráadásul szagosak is. Ha nem rázza, nem szitálja sem a lapátot, sem az alomtálcát, sokkal inkább spórol. Ami fennakad a lapáton és a szitán, az már amúgy sem fog tudni több vizeletet magába szívni.

3. A szitálós alomtál

A szitálós alomtálak megfelelő használat mellett igen jó szolgálatot tesznek. Ám ezeket nem úgy kell szitálni, hogy a felső tálcát rázza, amíg szét nem hullanak apró darabokra az átnedvesedett alomszemek, és le nem hullanak a következőbe. A megfelelő és takarékos használat az, ha a felső, szennyezett réteget kiönti, és az alsó tálcában levő tiszta almot benne hagyja. Nem rázni kell, hanem egyszerűen megemelni, és hagyni, hogy a tiszta alomszemek az alsó tálcába hulljanak.

Cica az almot kaparja

4. A rendszeres takarítás

Nagy mértékben növelhető az alom élettartama, ha rendszeresen takarítja. Legalább napi két alkalommal, de ha mód van rá, minden esetben, amikor a cica használja, szedje ki az ürüléket és az összecsomósodott vizeletet. Nem mellékes körülmény, hogy a macskák nagyon kényesek a tisztaságra, és a szaglásuk is igen érzékeny.

Napi legalább kétszeri takarítással tehát nem csak spórolni tud az alomfogyasztáson, de a cica egészségét is védi, jólétét is elősegíti.

Persze ha azt szeretné, hogy a megvásárolt alom tovább tartson, így pedig pénzt spórolhasson, ahhoz több időt is figyelmet kell fordítania a takarítására, de higgye el, megéri. Azzal, hogy e módon is óvja kedvence egészségét, további pénzt spórol meg, hiszen nem kell emiatt állatorvosra és gyógyszerekre is költenie, de megússza a nem komfortos alom miatt az alom mellé járás okozta extra takarítást is.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az