A megfelelő alomtálca kiválasztása

Egy új cica érkezése a családba mindig izgalmas élmény. Nézni, ahogy a családba érkezve ismerkedik környezetével, megszimatol és felfedez mindent. Ám ez után a következő dolga vajon mi lesz? Valószínűleg megkeresi az ételt, a vizet, és persze az almot.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden szükséges felszerelés rendelkezésre álljon, mielőtt a kiscicát az új gazdik hazaviszik. Legyen előkészítve, azaz megvásárolva és a választott, megfelelő helyre téve az ágya, a vizes és eledeles tálkája, és természetesen az alomtálca, feltöltve alomanyaggal.

Mindezzel nagy mértékben megkönnyíthető a beilleszkedés stresszes időszaka.

Tehát a cica érkezése előtt el kell menni bevásárolni. Ez bizony a gazdi számára jár nagy stresszel, főleg, ha kezdő gazda, azaz még nem volt macskája. A felszerelések kínálata ugyanis hatalmas, nincs ez másként az alomtálca és az alomanyagok tekintetében sem. Csak alomtálcából temérdek méret, forma, szín kapható, a nagyon olcsótól a méregdrága luxus alomedényig, és bizony, nem könnyű eldönteni, melyik lenne a leginkább megfelelő.

A legjobb választás, ha pici a cica

Egy pici cica számára a legjobb választás egy sima, nyitott, úgynevezett "basic" alomtálca. Bár a kismacskák már általában szobatiszták, mire a családba kerülnek, ettől függetlenül meg kell nekik tanítani, hol található az alom, és hogyan használja. Ehhez a gazdinak kell beletennie a kismacskát az alomba, és figyelni, hogy ott produkál-e valamit, márpedig ha zárt az alomtál, akkor nem fogja tudni figyelemmel követni.

kék alomban kapar a cica

A másik ok, ami miatt az ún. basic alomtálcák ideálisak a kicsi cicáknak, az az alacsony perem. Egy alacsony tálcába sokkal könnyebben tud bemászni a pici lábain a kis állat, és kifele is nagyobb biztonsággal lép belőle, nem aggódik amiatt, hogy kiesik és megüti magát.

A túl magas perem elriaszthatja az alom használatától!

Persze még alacsony perem mellett is elkél a segítség az első alkalommal, de gyorsan meg fogja tanulni az apróság, hogyan juthat be és ki, ha ez nem túl nehézkes a számára.

Ahogy nő a cica, esélyes, hogy nagyobb alomtálcára kell cserélni a kezdeti „basic” darabot, de hát egyetlen alomtálca élettartama sem végtelen, ezzel számolni kell. Amikor eljön ez az idő, már el lehet gondolkodni nem csak nagyobb, magasabb, de akár zárt, fedeles alomtálca beszerzésén is.

Ha mindenfele szóródik az alom

A macskák ösztönösen elkaparják székletüket, de sokszor a vizeletet is betemetik alommal. Persze minden macska más és más intenzitással végzi ezt a műveletet, de ha intenzív, akkor bizony az alomtálca körül elég nagy piszok lehet. Egyrészt az állandó takarítás sem egy leányálom, másrészt mezítláb belelépni az apró alomdarabokba nem kellemes érzés. Olyan, mintha apró, éles kavicsokba lépne az ember.

Bár tény, hogy a macskák nagy része nem igazán kedveli a zárt, fedeles, ajtóval ellátott alomedényeket, ezek nagy előnye, hogy az alomdarabok szóródását meggátolják. Egyszerűen az alomdoboz elején található lengőajtó nem engedi, hogy a kaparáskor kifelé repkedjenek az alomdarabok.

fedeles alomdobozt szagol a cica

Ráadásul ezek a fedett, ajtóval ellátott alomtálak gyakorta szűrővel is rendelkeznek, amely segít elnyelni a kellemetlen szagokat. Ezek a szűrőbetétek cserélhetők, így még komfortosabb lesz a család számára, arra azonban ügyelni kell, hogy míg kifele nem jönnek a szagok, benn, az alom használata közben a macska fokozottan érzi. Márpedig a cicák szaglása sokkal érzékenyebb, mint az embereké, és ha nem veszi észre időben a gazda, hogy bizony cserélni kellene az almot, hamar úgy dönthet az állat, hogy nem kívánja használni a büdös toalettet.

A magas falú alomdoboz

A magas falú alomdobozoknak valójában három fala magas, és a bejárati oldal kényelmes bejutást biztosít a cicának. Ez akkor megoldás, ha a gazdi preferálná a fedett alomtálat, mert a cica intenzíven kaparja el a maradványokat, ámde az állat megtagadja annak használatát. Ez gyakorta előfordulhat, kevés olyan macska van, amelyik kedveli a fedeles, zárt alomtálat. Ám a magas falú alomdobozzal akár meg is tudja szoktatni vele a fedeles használatát, pusztán idő és türelem kell hozzá.

Azért a bejárati résznél még mindig szóródhat ki alom, de ennek mennyisége jóval kevesebb, ezáltal könnyebben takarítható és jobban tolerálható, mintha mind a négy irányba repkednek az alomszemek egy-egy kaparásnál. Ha egy alomszőnyeget helyez a bejárati rész elé, az felfogja egyrészt a kirepülő alomdarabokat, másrészt azokat a szemeket is, amelyeket a cica kiugorva a talpain kihord.

Ha távol kell tartani a kutyákat…

Ahol kutya és macska él együtt, ott nem meglepő, hogy bizony az ebek néha rájárnak a macskaalomra, és bármilyen undorítónak is tűnik, vígan falatozzák a cica ürülékét. Lehet, hogy a gazdi számára a cica ürüléke egyszerűen büdös, a kutya számára vonzó macskaeledel illatú. Egyébként mindez azon túl, hogy az ember számára gyomorforgató ez a kutya-szokás, nem is egészséges, ugyanis a cica ürülékében különféle baktériumok és paraziták is tanyázhatnak, ezek pedig akár meg is betegíthetik a kutyát. Tehát megoldás kell, hogy ne falja a macskakakit.

Léteznek olyan alomtálak, melyek teljesen zárt falúak, és csak a tetejükön van egy nyílás, melyen a cica be tud ugrani. Ez a lyuk a macskának elég nagy és kényelmes a ki- és bejutáshoz, ám a kutya nem tud hozzáférni. Olyannyira nem, hogy ha bele is dugja a fejét a nyílásba, az alján levő almot és ürüléket már nem tudja elérni, ugyanis az a magas falaknak köszönhetően jóval mélyebben van.

Ha a macskát eddig zavarta, hogy miközben dolgát végzi, a kutya már nyálcsorgatva várja a végeredményt, ennek az alomtálnak a használatával biztosan nyugalomra is lel dolga végzése közben.

cica figyeli, hogy a gazdi takarítja az almot

Az alomtálca takarítása

A macskák egy nap többször is használják az almot. Érdemes odafigyelni a takarításra, egyrészt a higiénia, másrészt az állat egészségének megőrzsée céljából.

A rendszeres takarítással az alomtálca élettartama is meghosszabbítható.

Az általános ajánlás szerint macskánként egy, plusz egy alomtálca az ideális, azaz egy cicánál kettő, két macskánál három, és így tovább. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább egy, de inkább két alkalommal ennyi almot kell kitakarítani, persze a legjobb, ha minden alkalommal, amikor a cica használta, kiszedi belőle az ürüléket és az összecsomósodott vizeletet, már ha ideje engedi.

Nagyon fontos az alomálca helye is. A több alomtálcát nem egymás mellé, hanem a lakás különböző pontjain érdemes elhelyezni, mindenképp nyugodt, csendes helyre, ahol nincs állandó mozgás.

Mivel a vizelet a legjobb minőségű alomanyag esetében is le tud csorogni, rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell az alomtálcát, de még így is cserélni kell időszakonként. Az, hogy ez a csere évente, vagy ritkábban történik-e meg, nagy mértékben függ az alomtálca „elszagosodásától”. Sajnos, a műanyag magába szívja a szagokat, és egy idő után a legalaposabb takarítás mellett is büdös, emellett húgyköves lesz. Ez pedig sem nem higiénikus, sem nem komfortos.

A tiszta és gondozott alom, a jól megválasztott alomtálca és alomanyag boldog macskát eredményez. Ha a cica furcsán viselkedik, legelőször érdemes ellenőrizni, tiszta-e az alom, ugyanis erre a macskák nagyon kényesek.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az