Miért pofozgatják egymást a macskák?

Mondják, hogy a macska magányos állat, ám azokban a családokban, ahol a cica más macskákkal, esetleg kutyákkal él együtt, megfigyelhető, hogy általában jól kijönnek egymással.

Az egyik viselkedési forma, amit több macska együttélése esetén megfigyelhet az, hogy a cicák pofozgatják egymást. De miért teszik ez? Vajon harcolnak egymással, vagy valamilyen más ok miatt csapkodják a másikat?

Nos, az ok sokféle lehet, és ami a leginkább segíthet behatárolni a „miért”-et, az az állat testbeszéde és viselkedése. Tudomásul kell venni, hogy egymás pofozgatása teljesen normális viselkedés a macskáknál még akkor is, ha az ok esetleg nem annyira tetsző a gazdának.

két kölyökmacska pofozza egymást

A játékidő kezdete

Az energikus, játékos, élettel teli cicák pofozgatják a másikat, ha játékra akarják hívni. Ebben a szitációban ez egy teljesen jellegzetes testbeszéd, ilyenkor a bajszuk előrefele mutat, mimikájuk és mozdulataik jelzik a játék iránti vágyat. A karmaikat visszahúzzák, tehát a pofozgatás során nem okoznak sérülést a másiknak. Nem adnak ki hangot, nem nyávognak, nem sziszegnek vagy fújnak, ám testbeszédük egyértelműen játékra hívó.

Ragadozó ösztönök

A macska húsevő, ragadozó állat, szüksége van az állati fehérjére. Ebből következik az, hogy vadásznak, a vadászat ösztönös tevékenység. Nagyon sok macskajáték ennek az ösztönnek a kiélésében segíti a cicát, hiszen a családban, lakásban élő macska számára vajmi kevés lehetőség adódik igazi vadászatra. Ráadásul nincs is erre szüksége, hiszen táplálékában minden, számára szükséges tápanyagot, így az állati eredetű fehérjét is megkapja.

Ám ha a cica nem kapja meg a lehetőséget ösztönei kiélésére a játék által, megeshet, hogy a család másik cicáját kezdi pofozgatni, hogy ezáltal elfojtott vadászösztönének utat engedjen.

két kölyökcica játszik

Betegség és fájdalom

Amikor a macska beteg, nem érzi jól magát vagy fájdalmai vannak, lehet, hogy pofonnal jelzi a többi cica számára, maradjanak távol. A tartós fájdalommal, krónikus betegséggel küzdő macskák általában eleve óvatosabbak. Félhetnek, hogy a többi állat esetleg bánthatja őket, fájdalmat okozhatnak a számára.

Egy ízületi fájdalmaktól szenvedő macska – szemben a kutyákkal -.nem feltétlenül mutat tüneteket. Pedig egy tanulmány kimutatta, hogy a 6 évesnél idősebb macskák 61%-ánál figyelhetők meg olyan ízületi elváltozások, amelyek legalább egy ízületben láthatók a röntgenfelvételen, valamint 48%-uknál több ízületben is. Ez pedig, bizony, fájdalomnmal jár. Mindezt a tanulmányban részt vevő macskák esetében nem a gazdik észlelték, hanem röntgen mutatta ki, pedig a macskák feltehetőleg gyakori fájdalommal küzdöttek, még akkor is, ha látszólag normális aktivitást mutattak.

Macskák közti agresszió

Lehet, hogy több macska él együtt boldogan, problémák nélkül, de ez nem mindig van így. Néha előfordul, hogy a cicák nem szívelik egymást, és nem viselik, hogy túl közel van a másik. Az együtt élő macskák között megfigyelhető a többiek felé irányuló agresszió, és ez kifejeződhet akár egymás pofozgatásában is. Azonban ez a pofozgatás jelentősen különbözik a játékos, játékra hívó pofozgatástól.

Az agresszívan viselkedő macska feszültnek tűnik, a fülei hátrasimulnak, a bajszát is hátrahúzza. Lehet, hogy morog, sziszeg, fúj, igazi mérges macska hangokat ad ki. Persze minden macska más és más, önálló egyéniségek, tehát az agresszió megnyilvánulási formái is eltérőek lehetnek. Minden esetben meg kell figyelni, mi okozza az állatok közötti agressziót, hiszen lehet, hogy pusztán egy könnyen megoldható probléma, mint például nem elegendő alomtál vagy kevesebb vizes tálka, esetleg játék, ágy, kaparófa nem elegendő volta.

két kölyökmacska az ágyon, fölöttük pálcás játék

Hogyan lehet leszoktatni a macskát a pofozgatásról?

Bár egymás pofozgatása normálisnak tekinthető a macskáknál, ez nem jelenti azt, hogy kívánatosnak is kell tartani. Van rá lehetőség, hogy a gazda minimálisra csökkentse ennek lehetőségét.

Ha a macskák játékból és ösztönből pofozzák egymást, segíthet az ütemezett és strukturált játékidő beiktatása. Az a macska, amelynek minden nap van lehetősége, hogy egy félórás játékidő keretében vadászzon és ráugorjon kedvenc pálcajátékára, vagy üldözze a megfoghatatlan piros lézer pontot, kisebb eséllyel pofozgatja többieket egy kis játékért. Azért azt ne feledje, hogy a vadászatnak része a zsákmány elkapása is a játék végén. Tehát ha lézerfénnyel játszanak, vegye figyelembe, hogy az ezt nem teszi lehetővé, így ha a cica egyébként szeret játszani a lézerrel, minden játékot úgy fejezzen be, hogy dobjon neki egy olyan játékot, amelyre ráugorhat és „elkaphat”.

A rendszeres állatorvosi vizsgálat segyít kizárni az esetleges betegségeket, vagy ha probléma van, az idejekorán megkezdett kezelés jelentősen csökkenti a fájdalmakat vagy diszkomfort érzetet. Mivel a cicák általában eléggé stresszesen viselkednek az orvosnál, annak ninsc könnyű feladata, ha ízületi fájdalom jeleit keresi. Éppen ezért érdemes videót készíteni a cica mozgásáról, amikor otthon van, és ezt megmutatni a dokinak. Idősödő macskának kérhet táplálékkiegészítőt is az orvostól, mely célzottan az ízületekre hat.

Amennyiben a macskák közötti agresszió okozza a pofozgatást, először vizsgálja meg, mit tehet azért, hogy otthona kevésbé legyen stresszes a cicák számára. Nézze meg, elegendő alonmtál áll-e a rendelkezésükre, mi a helyzet az ételes és vizes tálakkal, játékokkal, kaparófákkal, pihenőhelyekkel. Nem kizárt, hogy ezek számának emelésével, illetve eltérő helyekre való pakolásával a probléma megoldódik.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az