Miért szeretik a cicák a magas helyeket?

A legtöbb macska kifejezetten szeret magasban lenni, bár tény, hogy van pár „földlakó” fajta is. Ám tény, hogy legtöbbjük előszeretettel fedezi fel a kilátást a magasabb szekrények, komódok, polcok tetejéről, a gazdára szívbajt hozva mászkálnak az erkélyek korlátján egyensúlyozva. De vajon miért vonzódnak a macskák a magasságokhoz?

Miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Annak, hogy a macskák szeretik a magasságot, számos oka van. Azonban azt, hogy egy adott macska pontosan miért is kedveli ezt, miért szeret a szekrény vagy a hűtő tetejéről szemlélődni, vagy miért ugrál fel az ablakba, az erkély korlátjára, nem tudhatjuk, ám itt van néhány lehetséges ok.

macska a madáretetőn ül, mellette az ágon madár

1. Az első lehetséges ok a túlélési ösztön. Ez persze meglepő lehet a gazdák számára, hiszen egy biztonságban élő, a család tagjaként kezelt cica nem nagy eséllyel találkozik életveszélyes helyzetekkel. Ám a cuki házi cicának ugyanolyan ösztönei vannak, mint vadon élő társainak. A mászás, ugrás, a magasból figyelés mind olyan tevékenység, melyek által a vadon élő macskák képesek elmenekülni és megmenekülni a rájuk vadászó ragadozók elől, képesek biztonságban lenni, valamint anélkül tudnak zsákmányra várni, lesni, vadászni, hogy azok számára láthatóvá válnának. Ez a természetes ösztön tehát mindenképpen szerepet játszhat abban, hogy a macska miért is szeret mászni!

2. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a mászás akár puszta szórakozás is lehet. A cicák imádnak játszani, és szeretnek új és még újabb lehetőségeket, dolgokat kipróbálni, hogy szórakoztassák magukat. A magas bútorok és más tárgyak tetejére mászás és ugrás tehát szórakoztatja őt, a cica jól érzi magát, különösen, ha kisebb helyen él, ahol nincs elegendő tere és helye a felfedezésre és a mozgásra.

3. Egy másik ok, ami miatt a cicák a magasba vágynak, hogy ott egyedül lehetnek. A macskáknak is szükségük van egy kis „én-időre”, azaz amikor magukban lehetnek. Ha a cica olyan családban él, ahol élénk gyerekek vannak, vagy más háziállatok is élnek, nem sok esélyük van magukban lenni, márpedig a macskák, akárcsak az emberek, vágynak egy kis én-időre, amikor elvonulhatnak a nyüzsgés elől.

4. Végül, de nem utolsó sorban, az is szempont, hogy a cicák szeretik a meleg helyeket, márpedig magasban mindig melegebb van. A hűvösebb hónapokban ösztönösen húzódnak a melegebb helyek felé, ahol számukra komfortosabb.

macska kék ajtó kilincsén csimpaszkodik

Mikor kell aggódni?

Vannak gazdik, akik esetenként aggódnak, hogy a cica túl sok időt tölt a magasban. Felmerül bennük, hogy talán nem érzi jól magát a családban, a lakásban, nem érzi, hogy biztonságban lenne, esetleg aggódnak, hogy unatkozik, és ezért menekül a magasba. És egyébként is, biztonságos ez a számukra?

Mielőtt bárki is pánikba esne, le kell szögezni, hogy teljesen normális, ha egy macska mászni, ugrani akar valamilyen magasabban fekvő helyre.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem érzi magát biztonságban, vagy hogy unatkozna. Persze, érthető, hogy a felelős gazda aggódik, amikor valamilyen magas helyen ül vagy lóg a macska, még akkor is, ha az állatban semmiféle félelem nem munkál ilyenkor. A legfontosabb, hogy ne hagyja nyitva az ablakokat, melyeken kieshet a cica, és azok a bútorok, amelyekre felugrál, álljanak stabilan és legyenek elég erősek.

Biztos mindenki hallotta már azt, hogy a macskák mindig a talpukra esnek. Nos, az esetek többségében így van, de nem mindig igaz ez. Ám ha valóban a talpára esik si a cica, ez sem jelenti azt, hogy nem sérülhet meg. Amikor egy macska magasról esik le, megsértheti a fejét, a medencéjét, a mancsait, a lábát vagy akár más testrészét is. Éppen ezért nagyon fontos a biztonság. A macska tudja, hogyan ugorjon le biztonságosan egy szekrényről vagy más bútorról, de a leesés nem szerepel a tervei között.

macskabútoron sok cica ül

A biztonságos mászás

A legbiztonságosabb megoldás a mászásra és az ugrásra, ha macskabútorokat helyez el neki a lakásban. Ezekből millió féle változat található, akár magasság, de terjedelem tekintetében is. Még kicsike lakásba is találhat praktikus, ugrásra és mászásra is kényelmes macskabútort. Árak tekintetében is mindenki talál a pénztárcájának megfelelő megoldást, de aki nem tud vagy nem akar erre költeni, az házilag is készíthet ilyen alkalmatosságot.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az