Új kutya a háznál

Egy új kiskutya a családban még a gyakorlott kutyatartók számára is komoly kihívás, hát még egy kezdő gazdinak. Ilyenkor jól jön minden szakavatott tanács, és hát pontosan ez a pet4you.hu célja. De mire is készülhet a gazdi, amikor hazaviszi a pici ebet?

A kutya sír és ugat, amint egyedül marad

De mi lehet a probléma? Nos, a bizonytalanság. A kutya falkaállat, így ha magára marad a kicsi, szomorúnak érzi magát és fél. Persze van megoldás. Érdemes úgy időzíteni az új kiskutya hazavitelét, hogy pár napig a gazdi otthon tudjon maradni vele. Esetleg vegyen ki szabadságot a hosszú hétvége után, vagy kérje át magát home office-ba néhány napra. Higgye el, meg fogja szokni az új otthonát, és az új család napirendjét is, csak idő kell hozzá.

Eleinte mindig csak rövid időre hagyja el a házat, lakást, és ilyenkor adjon neki valamilyen klassz játékot, amivel el tudja foglalni magát. Egy tölthető Kong kiválóan lefoglalja és nem csak finom falatokra lel benne, de az elméjét is megmozgatja.  Eleinte csak pár percre menjen ki, majd lassan és fokozatosan növelje az időt.

Ha a szeparációs szorongás tüneteit észleli a kutyán, feltétlenül beszéljen az állatorvossal.

kölyökkutya szájában játékkal szalad

A kutya hány és hasmenése van

Vajon mi lehet az oka? Nos, hányás és hasmenés sok ok miatt fordulhat elő, de ha frissen a családba került kiskutya produkálja, nagy eséllyel a szorongás és/vagy az étrend megváltozása okozza a tüneteket.

Azért ellenőrizze még egyszer az otthonát, hogy nem elérhető-e valamilyen mérgező anyag a kutya számára, nem ér el semmilyen tisztítószert, vegyszert vagy növényt, ami gondot okozhat. Az otthon töltött első napok alatt strukturáltan kövesse a megbízható séta-evés-játék rutint. A séta természetesen csak komplett oltási program után történhet, vagy a család saját, idegen állatoktól mentes kertjében, udvarában.

Kérdezze meg a tenyésztőt, mit evett nála a kiskutya, és ezzel a táppal folytassa az etetést. A váltás másik eledelre kizárólag lassan és fokozatosan történhet, így elkerülhető a hasmenés. Amennyiben az elhozatal után jeletkező hányás és hasmenés súlyos és nem múlik el egy-két napon belül, mindenképp forduljon állatorvoshoz.

A kutya egész éjjel sír és nyöszörög a helyén

A kiskutya - teljesen érthető módon - fél és egyedül van egy számára még teljesen idegen helyen. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kölyök egy kissé kiakadt.

Nem kell feltétlenül beengedni, felvenni a kiskutyát az ágyba, de a dobozát, ágyát akár be is lehet tenni a családi ágy mellé, hogy hallja a gazdi szuszogását, mocorgását. Ez némileg megnyugtató a számára.

két kölyök cipők mellett ül, a csivava feje egy papucson pihen

Persze amikor elkezd sírni, érdemes ellenőrizni, nem pisilnie kell-e. Érdemes lefekvés előtt kissé lefárasztani a kölyköt. Ha már sétálhat kinn, egy kiadás séta hatásos lehet, ha még nem, akkor egy nagy játék a lakásban vagy a kertben igazán kellemesen fárasztó a számára. A fáradt kutya a jó kutya, igaz ez a kicsikre is. Márpedig amelyik kutya mélyen alszik, az nem sír és szűköl a helyén.

Persze az első napokban nem szabad még csodát várni, hiszen a picinek meg kell szoknia az új otthonát, de pár nap után már békésen és nyugodtan fog aludni.

A kutya mindent megrág

Miért rágnak meg mindent a kiskutyák? Nos, lehet, hogy a fogukat váltják, vagy ha még nem, akkor a feszültség, az idegesség legyőzése vagy a félelem elűzése miatt. Érdemes sok klassz játékot és rágójátékot adni a kiskutyának, hogy azokkal elfoglalhassa magát.

Az értékes dolgokat – távirányító, cipők, mobiltelefon, könyvek, stb. – tegye a kiskutya számára elérhetetlen helyre. Lehet, hogy egy időre érdemes megfontolni mobilkennel felállítását, vagy egy külön kutyaszoba kijelölését, legalábbis addig, amíg meg nem tanulja, hogy nem rághat meg mindent. Amennyiben a viselkedése szélsőségessé válik, és nem hagyja abba rágást, lehet, hogy érdemes egy kutyaiskolában tanácsot kérni.

A kutya póráz nélkül elszalad

Lehet, hogy a kiskutya a házat még nem érzi teljesen az otthonának. A megoldás egyszerű: a kiskutyát mindig pórázon kell tartani, amikor kimennek sétálni és csak a lakás, ház biztonságában szabad levenni róla. Sem a kutyafuttató, sem a kutyás park nem a kicsi kölyökkutya helye, legalábbis egyelőre. A kicsinek idő kell, míg alkalmazkodik mindenhez, beleértve a gazdáit is.

Ezzel együtt tegyen a nyakörvére azonosító bilétát, és ellenőriztesse az állatorvossal a chipet, mielőtt az első sétára indulnak. Ellenőrizze azt is, nem túl laza-e a nyakörv, hiszen ha kicsit nagyot vett, mondván, majd belenő a kutya, hamar ki tudja húzni belőle a fejét.

kölyök beagle labdát rág, feneke az égnek áll

A gadzi elbizonytalanodik

Megesik, hogy a gazdi elbizonytalanodik, jó ötlet volt-e az új kiskutya a családban. Nos, ez nem meglepő, hiszen egy teljesen új életformához kell hozzászoknia, és bizony, új felelősség is hárul rá.

A megoldás egyszerű: nem kell stresszelni. A legtöbb gazdinak persze kétségei támadnak, amikor elkezd sírni éjjel a kiskutya, vagy amikor megijed a háztartás egyébként szokásos zajaitól. Egyszerűen csak ki kell tartani, semmi nem tart örökké. Röpke idő, és a korábban még bizonytalan gazdi már azon fog gondolkodni, korábban hogyan is élhetett kutya nélkül, mennyire unalmasak voltak a mindennapok.

Ajánlott cikkek