Munka otthonról, kutyával – avagy megoldások home office idejére

Munka otthonról, kutyával – avagy megoldások home office idejére

A világjárvány kirobbanásakor nagyon sok munkáltató küldte home office-ba dolgozni munkavállalóit. Bár voltak, akik visszaálltak a régi rendszerre, sok helyütt megtartották az otthoni munkavégzést, akár gazdasági okokból, vagy hogy így védjék munkavállalóik egészségét az újra és újra fellángoló hullámokban, akár más ok miatt.

Írtunk már arról, hogy a kényszerű bezártság hónapjaiban hihetetlenül sokan döntöttek úgy, hogy kutyát vesznek magukhoz, másoknak pedig meg kellett oldaniuk, hogy otthonról, a már velük élő kutya mellől dolgozzanak. Azok közül, akik nem tértek vissza az irodai munkavégzéshez, egyre többen vállalnak kisállatot, ám ez új kihívások elé állítja a gazdikat. Hogyan lehet úgy dolgozni, hogy körülöttük sertepertél négylábú barátjuk?

1. Séta, játék, etetés munka előtt

Pszichológusok sokat cikkeztek arról, hogy a home office-t ugyanúgy kell kezelni, mintha munkába járna az ember. Nem szabad ágyban fekve, heverészve dolgozni, és bizony, mentálisan jót tesz az embernek, ha rendesen felöltözik, és a munkavégzésre kijelölt helyre átül akkor is, ha nem kell online képet közvetítenie mások felé.

Azaz egyszerűbben megfogalmazva: el kell különíteni a munka és a családi élet időpontját és helyszínét, hacsak aprócska eltéréssel is.

Egy kutya kifejezetten jó lehetőséget teremt arra, hogy a munkaidő és a szabadidő sem térben, sem időben ne mosódjon össze. Mielőtt nekikezdene az otthoni munkavégzésnek, a gazdinak fel kell öltöznie, és ki kell vinnie sétálni a kutyát. Utána meg kell etetnie, és bizony, nem árt vele játszani egy kicsit. Ezután tud leülni a gazdi dolgozni. Egyszóval minden olyan feladatot el kell végezni az állattal, amit rendes esetben munkába indulás előtt elvégezne.

vizsla szemüvegben a komputer előtt

Ahhoz, hogy mindezt időben el tudja végezni, időben kell felkelni, és elsőként a kutyára fókuszálni, persze szigorúan az első reggeli kávé után. Ha betartja a sorrendet, kedvence nem fogja zavarni a munka során, nem fog ételért könyörögni, és kaparni az ajtót, hogy vigye már ki valaki, és nem mancsolja a gazdi lábát, hogy játsszon vele egy kicsit.

2. A kutya helye

Ha van elég hely a lakásban, érdemes kialakítani egy kis munkasarkot, mely a kutyától elszeparált helyen van, azaz ide az állat munkaidőben nem teheti be a mancsát. Persze mindez függ a kutyától is, pontosabban a viselkedésétől, mert ha nyolc órán keresztül tutul a bezárt ajtó előtt, az igencsak zavaró tud lenni.

Természetesen a munkaidő alatt ki lehet menni kisebb szünetekre, és ezt az időt a kutyával tölteni, akár lemenni egy gyors sétára, vagy csak megvakargatni a füle tövét.

Ha mégis úgy dönt, hogy a kutya az otthoni irodai területen lehet, figyelni kell a viselkedésére. Tegyen egy puha ágyat az asztal közelébe, és lássa el játékokkal, például egy töltött Konggal, amivel órákra le tudja foglalni magát. Ha sikerült reggel jó nagyot sétálni vele, és a pocakja is tele, biztos, hogy a munkaidő java részében boldogan pihen majd.

3. Fontos a szünet

A sikeres és hatékony otthoni munkavégzés bizony komoly tervezést, napirendet, jó időgazdálkodást igényel. Ezt igényli a munkáltató, és ezt diktálja a munkavállaló érdeke is. Az, hogy valaki home office-ban dolgozik, nem jelenti azt, hogy a nap 24 órájában dolgoznia kell. Ahogy a munkahelyén is vannak szünetek a munkavégzés idejében, úgy otthon is be kell ezeket iktatni.

Aki kutyával él, ezeket a szüneteket kedvencével tudja tölteni, ilyenkor ki tudnak szaladni egy egészségügyi sétára, lehet egy kicsit játszani.

Ezeket a szüneteket szintén tervezni kell, és beiktatni a napirendbe, akárcsak egy kávé- vagy ebédszünetet, természetesen a munka függvényében.

kicsi kutya a bútorokon áll, mögötte teli íróasztal

4. A meetingek ideje

Az otthoni munkavégzés részei az online meetingek, amikor élő megbeszéléséek folynak, gyakorta kamera bekapcsolása mellett. Már csak ezért is kell felkelni az ágyból. Ám annál bosszantóbb és zavaróbb nincs, mint amikor a kutya végigugatja az online meetinget.

Persze ha az amúgy jól nevelt, és csendes eb beleugat az eb a beszélgetésbe, az megtörténhet, hiszen bármi megzavarhatja, de nem szabad emiatt idegeskedni. Bármilyen munkahelyen előfordulhat zavaró tényező, csak éppen más jellegű. Remélhetőleg a meeeting többi résztvevője megértő lesz, és megvárják, amíg lecsillapítja az ebet.

Fontos, hogy ne szidja le a kutyát, mert nem fogja érteni, mi a baj, inkább csitítsa le, adjon neki egy játékot, és kezdjen el dolgozni azon, hogyan tudja megtanítani neki, hogy parancsra ugasson, és szintén parancsra elhallgasson. Ez része lehet a kutya alapvető engedelmességi képzésének.

Jó ötlet lehet egy kisebb szünetet tartani a tervezett konferenciabeszélgetések előtt, amikor sétál és játszik egy keveset az ebbel. Ezután adjon neki egy rágócsontot, vagy egyéb játékot, amivel tudja, hogy sokáig el tud játszani. Nem szabad a kutyát minden alkalommal kényeztetni, amikor az figyelmet keres, mert ez csak arra szoktatja rá, hogy minél többet követeljen. Legyen türelmes, és próbálja megszervezni a legjobb napirendet.

5. Élvezze a home office előnyeit

Az otthoni munkát lehet eredményesen végezni, és lehet úgy is, hogy élvezetes legyen. Időt kell szánni arra, hogy megtalálja a legjobb megoldásokat az egyensúly megteremtése érdekében. Fontos, hogy a munkáltató tudja, kutyával él együtt, és milyen körülményeket tudott teremteni.

Sok tanulmány született már arról, hogy azok, akik a home office-t kutyájukkal osztják meg, sokkal hatékonyabb munkát végeznek, mint azok, akik ingáznak az otthonuk és a munkahelyük között. Szervezze meg, és legyen Ön is hatékonyabb.

Ajánlott cikkek