Pet boom a pandémia idején

Másfél éve ismerkedünk egy korábban csak hírekből, könyvekből ismert fogalommal, a világjárvánnyal. Ha pedig körülnézünk ismeretségi körünkben vagy közösségi oldalaink hírfolyamában, azt láthatjuk, hogy nagyon sok, korábban állatmentes családban élő ismerősünk fogadott be vagy vásárolt kutyát vagy cicát.

A Money.com és a Morning Consult kutatócég felmérést készítettek arról, vajon milyen mértékben nőtt az állattartás iránti kedv a pandémia hatására. Persze a felmérés Amerikára korlátozódik, de ezekből az információkból kiindulva képet kaphatunk arról, hogy nálunk mi lehet a helyzet.

bulldog kölyök a fűben

Mekkor a pet boom?

Hatalmas! Legalábbis Amerikában biztosan, ahol a menhelyek abban a ritka helyzetben találták magukat, hogy sokuknál elfogytak az örökbe adható állatok. A tenyésztők várólistái, melyek eddig is hosszúak voltak, most még tovább nőttek, sokuknál akár éveket is várni kell egy-egy pedigérs állatra. Az American Pet Products Association jelentése szerint az Egyesült Államokban 11,38 millió háztartásban vettek vagy fogadtak örökbe új állatot a 331,5 milliós összlakosságú országban.

És hogy elsősorban milyen állatokat kerestek az emberek? Nos, talán nem meglepő, hogy a kutyák és a macskák vannak az élmezőnyben. A tenyésztők kisállatai mellett sok kutya és cica került gazdihoz ismeretségi körben, szomszédságban született almokból, de a menhelyek 17 százalékkal megelőzték még a jól prosperáló tenyészeteket is.

Ami a jó hír, hogy az új gazdik 95 százaléka boldog és elégedett volt, nem csak új társa, de választása és döntése miatt is. Sőt, a hírek szerint az Y és  Z generáció tagjai közül is sokan döntöttek a kisállat tartás mellett, akárcsak a kisgyermekes családok. Nagyjából 50 százalékkal több ilyen ember vásárolt vagy fogadott be állatot, mint 2020 márciusa előtt.

két pici macska kosárban, egyik alszik, másik nyávog

És az okok…

A Covid 19 járvány nem csak pandémia, hanem komoly mentális egészségügyi válság is. A szeretteinktől való elszakítottság, a szociális kapcsolatok hiánya, a bezártság, a szórakozási és sportolási lehetőségek korlátozottsága sokaknál depresszióhoz, szorongáshoz vezetett. Az US Census Bureau felmérése szerint a depresszió aránya több mint 20%-kal nőtt az országukban vizsgált népesség körében, és az amerikaiak 42%-a számolt be tünetekről. Nem nagyon lehet ez másként nálunk sem.

A tanulmány kitért a kisállatokkal kapcsolatos vágyakra is. Kiderült, hogy a megkérdezettek 72 % már korábban is szeretett volna valamilyen állatot, de a pandémia hozta el – a maga egyedi körülményeivel – a lehetőséget, hogy álmaikat valóra váltsák. Most nyílt módjuk, de főleg elég idejük arra, hogy egy kutya vagy macska nevelésével és gondozásával törődjenek, megszokják az új, immár állattal bővült család adta körülményeket.

A Money vizsgálatában (amelyben több mint 1300 ember vett részt) az új állattulajdonosok hozzávetőleg kétharmada arra hivatkozott, hogy döntése mögött az áll, hogy a pandémia miatt több időt töltött otthon és több szabadideje van, melyből tud áldozni egy kisállat gondozására és nevelésére is.

vizslakölyök takarón fekszik

A szeretet

Persze nem csak a frissen örökbefogadott vagy vásárolt kedvencek profitálnak abból, hogy több időt lehetnek együtt a gazdikkal. A Money.com felmérése szerint a már meglevő állatokkal is mélyült a gazdák kapcsolata. Az állattulajdonosok 58%-a számolt be arról, hogy jobban szereti kedvenceit, mióta a pandémia okán több időt tölt vele, és jobban tud rá figyelni, sőt, 52 % szerint az állatok szeretete irányukba is nőtt, vagy legalábbis ők így érzékelik.

Persze nem minden gazda véleménye egyöntetű ebben a kérdésben, hiszen 11 % azt nyilatkozta, hogy kutyája vagy macskája sokkal jobban bosszantja a bezártság óta, mint korábban. Ez nem meglepő, ha belegondolunk abba, hogy bizony, kedvenceink igényei is változtak az összezártság hatására, hiszen az imádott gazda mindig jelen volt az életükben, nem úgy, mint korábban.

A kötelezettségek

A pandémia mellett, ezzel összefüggésben gazdasági válság is jelen van az életünkben, így azt gondolhatnánk, hogy a legtöbb állattartó igyekezett csökkenteni a kedvenceivel kapcsolatos kiadásait. Nos, úgy tűnik, nem ez a helyzet, legalábbis nem a világ túlsó felén. A felmérésben résztvevő gazdák továbbra is ugyanúgy vásároltak nem csak tápokat, de játékokat és egyéb felszerelési tárgyakat, jutalomfalatokat is. Igaz, ezt nem annyira a nagyáruházakban vagy kisállat felszerelést árusító kereskedésekben tették, sokkal inkább a webáruházakra, az oniline vásárlásokra irányult a fókusz.

kölyökmacska mászik

Ugyanígy továbbra is figyelmet fordítottak az állatorvosi ellátásra is, és háromnegyedük azt nyilatkozta, hogy az éves kontroll időpontját szigorúan betartotta. 67 % azt állította, hogy bármilyen összeget hajlandó lenne költeni, ha kedvencének életmentő beavatkozásra lenne szüksége. A biztosítási ágazat elemzői azt jelezték, hogy nőtt azon gazdák száma, akik biztosítással igyekeztek védeni kedvenceikkel kapcsolatos kiadásaikat, bár sokan nem voltak tisztában azzal, pontosan mit is fedez a kisállat biztosítás.

Igyekszünk keresni hazai felmérést, adatokat is, és megkérdezni szakembereket, vajon hazánkban milyen hatással volt a pandémia a kisállattartási szokásokra.

Ajánlott cikkek