Ha a kölyökkutya mindent megrág

Akár tetszik, akár nem, a legtöbb kutya rág. Bármennyire is nem tetszik, vagy utáljuk, akkor is megrágnak valamit. De nem mindegy, hogy mi az, amit rág az eb. Mégis, hogyan lehet leszoktatni a kölyköt, vagy akár az idősebb ebet arról, hogy bármit megrágjon, hogy maga körül akármit is elpusztítson?

Miért rág a kutya?

Sokféle oka lehet annak, hogy a kutya rág. A leggyakoribb ok az unalom, a stressz és – természetesen - a móka. A kutya is vágyik arra, hogy csinálhasson valamit, ám a lehetőségei korlátozottabbak, mint nekünk. Míg mi be tudjuk kapcsolni a Netflixet, vagy előveszünk egy jó könyvet, egy társasjátékot, hogy elűzzük az unalmat, vagy csillapítsuk a stresszt, a kutya rág, hiszen számára ez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás.

Persze ha a kutya olyankor rág, amikor a gazda nincs a közelben, azaz nem tud közbelépni, késő a korrigálásra. Már csak annyit tehet, hogy arrébb rakja a kölyköt, feltakarít, és kidobja a romokat, majd továbblép, függetlenül attól, mennyire mérges.

husky kölyök kutyajátékot rág

Hogyan állíthatja meg a rágcsálást?

Ahhoz, hogy megelőzze, vagy megszüntesse a rágást, három dolgot kell tennie. Ossza be a kutya idejét, azaz alakítson ki napirendet a számára, tegye  szórakoztatóvá a környezetét, azaz lássa el feladatokkal és játékokkal, valamint mozgassa eleget a testét és az agyát is.

Szoros napirenddel a rágás megelőzésére

A napirend fontos dolog a kutya életében. Ha tudja, mikor mi fog következni, ha tudja, mikor kap enni, mikor van séta, mikor következik a játékidő, akkor biztonságban érzi magát. Mindezek közé be kell építeni a közös tanulást is. A tanulás lehet önálló feladat a nap során, de lehet része a játékidőnek is, ám fontos, hogy apró kölyökkortól beillesszük az állat napirendjébe. Lényeges még, hogy mindig következetes visszajelzéseket kapjon a gazdától, ezzel növelni lehet biztonságérzetét és bizalmát.

A tanítás során a kutya elsajátítja az alapvető parancsszavakat, melyek segítségével viselkedése irányítható, azaz akár a rágás is megszüntethető.

Persze, mondhatja a gazda, a kutya sosem akkor rág, amikor otthon vannak. Épp ellenkezőleg, alig várja, hogy elmenjenek, és máris támadást intéz a család legféltettebb tárgyai ellen.

husky kölyök kötélrágókát rág

Erre is van megoldás. Persze a legjobb, ha minden értékes, féltett tárgyat biztonságosan elpakol, bár tény, még így is fog találni lehetőséget a rágásra. Éppen ezért a kölyökkutya ne legyen szabadon, felügyelet nélkül, amikor a gazda nincs otthon. Erre való a ketrechez vagy dobozhoz szoktatás. Ennek során nagyon fontos, hogy a kölyök ne büntetésként tekintsen a dobozra vagy a mobilkennelre, hanem olyan biztonságos helyként, a saját kis búvóhelyeként, ahol mindig nyugalomban lehet.

Persze sem a doboz, sem a mobilkennel nem lehet állandó tartózkodási hely a kutya számára, csakis ideiglenes menedék. Még ha nem is kedveli annyira a kiskutya, akkor se ódzkodjon a használatától, inkább gondoljon bele, milyen örömmel jön majd elő, amikor végre hazatér a gazda, ráadásul nyugodt lehet, hogy a kölyök biztonságban van, és nem férhet hozzá olyan veszélyes dolgokhoz, mint az elektromos vezetékek.

Persze mindezek a segédeszközök nem mentesítik a gazdát a kutya állandó figyelése alól. Amint azt látja, hogy valamit rágni kezd, azonnal terelje el a figyelmét valami sokkal izgalmasabb és vonzóbb  dologgal, és persze a gyakorolt és megtanult parancsszavakkal. A kettő együtt biztosan sikerre vezet, hiszen ha azt hallja a kölyök, hogy „fúj, nem szabad”, egy idő után tudni fogja, hogy utána azonnal kap egy klassz játékot, amivel elfoglalhatja magát, vagy ha elereszti a tiltott tárgyat, jutalmazásban lesz része.

husky nyersbőr csontot rág

Szórakoztató környezet a kutya számára

A legtöbb ember, akinek rág a kutyája, nem tudja megmondani, milyen játékai vannak az ebnek. Vagy azt mondja, hogy vett neki egy csomó játékot, a lehető legmenőbbeket és legdrágábbakat, de mégsem azokat rágja, hanem a drága cipőket, vagy a gyerek legó kockáit.

Lehet, hogy temérdek játéka van a kutyának, de biztos, hogy azok neki is tetszenek? Tudja, hogy mit szeret a kutya, vagy csak azt vette meg, ami neki magának tetszett? Biztos, hogy ezek az akár drága játékok nem a gazda számára voltak vonzók? Egy kutyának olyan játékokra van szüksége, amelyek neki kívánatosak, érdekesek és vonzók. Ezek körébe tartoznak a rágójátékok és az egyéb darabok is, beleértve a labdát és akár a plüss csodákat is. A kutyának sem csak egyféle játék kell, hanem több, különféle funkciójú, hogy minden helyzetben elfoglalhassa magát.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kutya is meg tudja unni a játékait, nem csak a gyerekek. Ezért érdemes két vagy három kollekciót összerakni az általa kedvelt típusokból, és ezeket időnként cserélgetn. Így mindig olyan a számára, mintha új játékokat kapott volna.

A figyelem elterelésére és lekötésére kifejezetten hasznosak a különféle tölthető játékok.

A finom falatokkal telepakolt játék komoly mentális kihívás az állatnak, hiszen valahogy ki kell szednie a jutalomfalatot, hogy megehesse. Amíg ezekkel játszik, garantáltan nem fog mást rágcsálni. A tölthető játékoknak sokféle változata létezik, de tény, hogy a legismertebb és legpraktikusabb, valamint leginkább strapabíró a Kong játékcsalád. A jó hír, hogy ezekből temérdek méret és típus kaphatü, így minden kutya számára akár komplett kollekció is összeállítható.

Emellett igen jók az úgynevezett puzzle játékok is, bár erősen és intenzíven rágó kutyák esetében jobb, ha ezekkel közösen játszanak.

Higgye el, akármilyen aktív és elkötelezett rágó bajnok is a kutya, idővel rá fog jönni, hogy nem csak izgalmasabb, de sokkal finomabb végeredménnyel jár egy ilyen játék rágcsálása, mint a rossz ízű bőrcipő, vagy az elektromos vezetékek csócsálása.

Mozgás és gyakorlás

A kutyáknak sok mozgásra van szükségük, és sok-sok gyakorlásra. A kisgyermek is akkor alszik jól és nyugodtan, akkor viselkedik szépen, ha eleget tud mozogni, játszani, hogy felesleges energiáit levezesse. Nincs ez másként a kölyökkutyákkal sem. A séta ne csak abból álljon, hogy leviszi pisilni a sarokra, hanem legalább egy nap egyszer hagyja, hadd fusson, szaladjon, játsszon a többi kutyával. Emellett a séta során gyakorolhatják is az alapvető parancsokat.

A kutyáknak szükségük van az irányításra, arra, hogy a falkavezér, azaz a gazda feladatokat adjon nekik, és ezek elvégzését gyakorolják, kontrollálják. Nem szabad ódzkodni attól, hogy az alapvető engedelmességi feladatokat rendszeresen és folyamatosan ismételjék, mert ez nem uralkodás a kutya fölött, ahogy sokan tévesen gondolják, hanem lehetőség a közös programokra, és nagy öröm a kutya számára.

Persze ehhez ismerni kell az adott fajta igényeit és képességeit, tudni kell, mikor és mennyi ideig képes odafigyelve végezni a feladatokat. De az ügyes gazda játékosan oldja meg ezeket, sok-sok jutalmazással és dicsérettel, amitől a kutya boldog lesz, és eszébe sem jut majd rágni.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban