Mikor kell a kölyöktápról más eledelre váltani?

Mikor kell a kölyöktápról más eledelre váltani?

A kölyökkutyák és a felnőtt kutyák gondozásának fontos része a megfelelő táplálás. A legtöbb gazda tudja, hogy a kölyökkutyáknak kifejezetten a növekedés és fejlődés elősegítésére készült eldelekre van szükségük. Ugyanakkor sokuk számára jelent problémát, hogy eldöntse, mikor kell átállni felnőtt tápra, azaz meddig lehet adni a kölyökkutyáknak való eledelt. Ráadásul ezt a kérdést nem is lehet gyorsan és egyszerűen eldönteni azzal, hogy mondunk egy számot, hiszen minden kutya más és más ütemben nő és fejlődik.

A kölyöktáp

Egy kölyöknek több kalóriára van szüksége, mint egy hasonló méretű felnőtt kutyának, ez elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez, fejlődéshez, a magas energiaszint kielégítéséhez. Amint egy kölyökkutya eléri a felnőttkort, növekedési üteme lelassul, kalóriaigénye pedig csökken. Amennyiben még ekkor is kalóriadús kölyöktápot kap, az eredmény súlygyarapodás lesz, márpedig ez hosszabb távon elhízáshoz és járulékos betegségekhez vezet.

Egy alomnyi kölyökkutya falatozik a tálkájából

Mikor kell felnőtt tápra váltani?

Bár az eltérő fejlődési ütem miatt nem lehet általánosítani, nagyjából be lehet határolni, mikor éri el egy kutya a felnőtt kort. Ezt a körülbelüli időpontot egy éves korra teszik, bár az is tény, hogy nagyon sok nagytestű vagy óriás fajta esetében ez kétévesen, vagy akár még később következik be. Emiatt ezeket a fajtákat bizony egyéves kor után is érdemes kölyöktáppal etetni. A különféle fajtaspecifikus tápok, melyek sok gyártó szuperprémium kínálatában megtalálhatók, figyelembe veszik ezeket a fajtákra vonatkozó egyedi eltéréseket.

Annak eldöntésére, hogy mikor kell felnőtt tápra váltani, azt kell tudunk és megfigyelnünk, mikor áll le a kutya növekedése. Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan monitorozni kell fejlődését kölyökkorában, hiszen ezen adatok figyelembevételével állapítható meg, mikor kezd lassulni, és mikor zárul le a növekedési folyamat. Ez a legtöbb kutya esetében egy éves kor környékén következik be, de nem lehet elégszer ismételni, hogy fajtánként és egyedenként is változó. Egyes toy fajták már akár 8-9 hónaposan, míg az óriások csak két évesen érik el ezt.

kicsi kölyökkutya feje eltűnik a tálkában

Hogyan mérje fel a kutya fejlettségi szintjét?

Nem szabad elfelejteni, hogy a súly gyarapodása nem feltétlenül jelent növekedést. Ha a kutya hízik, de nem nagyobb vagy izmosabb, akkor nagy az esélye, hogy hamarosan túlsúlyos lesz. Pár lépéssel könnyen meghatározhatja kedvence kondícióját:

  1. Futtassa végig kezét a bordákon. Éreznie kell a bordákat és rajtuk egy vékony zsírréteget. Amennyiben nem tudja kitapintani a bordákat, esélyes, hogy az állat túlsúlyos.
  2. Szemlélje meg oldalnézetből a kutyát. Ideális esetben a has kissé felhúzott ívet alkot. Ez az ív a túlsúlyos kutyánál alig vagy semennyire nem látható.
  3. Szemlélje meg felülről is az ebet. Deréktájban, pont a bordák mellett némileg keskenyebbnek kell lennie. A bordáktól a csípőig tartó egyenes vagy domború vonal túlsúlyos kutyát jelez.

A nagyon látványos bordák, a nagyon keskeny, elvékonyodó derék azt jelzik, hogy az állat sovány, a súlya korántsem megfelelő. Érdemes ezt a vélelmet az állatorvossal ellenőriztetni. Amennyiben a kutya egyéves kor alatti, és úgy tűnik, elkezdett erősen hízni, lehet, hogy elég csak csökkenteni az adagokat, vagy az etetések számát. Az általános ajánlás az, hogy egy kölyökkutyát napi háromszor etessenek, de egyes esetekben, állatorvosi javaslatra ettől el lehet térni.

Az étrendváltás

Bármilyen étrendi változtatás alapja a fokozatosság, csak így kerülhetők el a gyomor- és bélrendszeri zavarok. Ez a folyamat akár egy, vagy két hétig is eltarthat, attól függően hogyan sikerül kivitelezni.

Már az időigényes, és sok kutatást igénylő feladat, hogy milyen táp a leginkább megfelelő a kutya számára. A legtöbben úgy gondolják, maradnak a bevált gyártónál, csak a korábbi kölyöktápot felnőtt eledelre cserélik le. Mások jobbnak találják más gyártó termékét. Ha nem biztos a dolgában, elvész a kínálat bőségében, az állatorvos tud támpontot és tanácsot is adni.

fehér kutya falatozik

Amint sikerült kiválasztani, melyik felnőtt táppal szerertné etetni kedvencét, meg kell határozni a számára ideális mennyiséget, melynek alapja a kutya aktuális testsúlya. Első alkalommal ennek a mennyiségnek csak egy kicsike részét keverje hozzá a már megszokott kölyöktáphoz. A későbbi étkezések során ezt a mennyiséget lehet növelni, természetesen a kölyöktáp mennyiségét ezzel párhuzamosan csökkenteni kell. Ez az útmutató talán segítséget adhat az adag kiszámításához:

  • 1-3, nap: 1/3 rész felnőtt táp és 2/3 rész kölyöktáp
  • 4-6. nap: 1/2 rész felnőtt táp és 1/2 rész kölyöktáp
  • 7-9. nap: 2/3 rész felnőtt táp és 1/3 kölyöktáp
  • 1. nap után: Kizárólag felnőtt táp

A tápváltás során figyelemmel kell kísérni a kutya étvágyát és bélmozgását. Amennyiben hasmenést, esetleg hányást tapasztal nála, akkor lassabb ütemben kell folytatni a váltást. Amennyiben ezek a tünetek ezután is fennállnak, azaz egy napnál tovább tartanak, érdemes más táppal próbálkozni, ebben az orvos lehet segítségére. Az új táppal újra kell kezdeni a fokozatos váltást.

A kutya testsúlyának alakulását az elkövetkező hónapokban is figyelemmel kell kísérni, hiszen csak így állapítható meg, megfelelő mennyiséget kap-e, vagy esetleg változtatni kell az adagokon. Az éves állatorvosi ellenőrzés is igen fontos, ennek során az állatorvos a táplálkozási szokások figyelembevételével a kutya súlyát és kondícióját is megvizsgálja.

Ajánlott cikkek