Futás a kutyával

Sokak számára a kocogás, a futás, méghozzá a kutyával együtt nem csak a mozgás egy kedvelt formája, de minőségi időtöltés is négylábú kedvencükkel. Persze ahhoz, hogy ez az idő valóban minőségi legyen, figyelembe kell venni a kutya egyéni képességeit, korlátait és természetesen a biztonságot is.

1. Bizonyos fajták jobb futótársak

Minden kutyafajtát más és más céllal tenyésztettek ki egykoron, ebből következően pedig minden kutya más feladatok elvégzésére alkalmas, és más fizikai aktivitásra képes. Így tehát azok a fajták, amelyeket például terelésre vagy vadászatra tenyésztettek, alkalmasabbak a hosszabb távok lefutására, mint a kistestű ölebek, vagy a nagy testtömegű, ám lomhább mozgású őrző-védő kutyák.

szőke lány fut a golden retrieverrel

2. A fokozatosság

Mielőtt maratoni távot akarna futni az ebbel, kezdje az edzéseket kisebb távú, lassabb kocogásokkal. Először csak egy könnyed kocogást ejtsenek meg a háztömb körül, még akkor is, ha egyébként a kutya fajtája miatt alkalmas lenne nagyobb és gyorsabb távokra is. Legközelebb már mehetnek kicsit nagyobb körre, és vehetik gyorsabbra a tempót. Lehet, hogy pár hétbe beletelik, mire a napi távot és a vágyott sebességet elérik, de a biztonság és az élvezhetőség szempontjából a fokozatosság nagyon fontos.

3. Egy oldalon

Futás közben mindig tartsa az egyik oldalán a kutyát. Így megelőzheti, hogy elbotoljon vagy elessen a pórázban és megsérüljön. Ehhez persze a kutyának a séták során meg kell tanulnia, hogy a gazdi melyik oldalán közlekedhet. Csak akkor kezdjen el vele futni, amikor már tökéletesen érti ezt.

4. A hidratáltság

Ha futni indul, mindig vigyen vizet saját magának és a kutyának is. Hosszabb távú, hosszabb ideig tartó futások esetén tartson szüneteket, amikor megitatja az ebet. Ehhez a webáruházakban kapható kiváló, könnyű, összecsukható itatótálka.

fiatal pár fut a golden retrieverrel

5. Az időjárás

Lehet, hogy a gazdát nem zavarja, ha 35 fokos melegben fut, de nem biztos, hogy ez a kutyának is jó. Ne feledje el, hogy a kutyát szőr borítja, ráadásul az ebek nem tudnak izzadni, tehát ha meleg és párás az idő, akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat a fizikai terhelés. Ugyanakkor például megeshet, hogy az állat imád a téli hidegben rohangálni, szaladni, de ezt a gazdi nem kedveli annyira. Az a fontos, hogy a többi feltétel mellett az időjárás is mindkettejük számára megfelelő legyen, azaz sose induljon egyikük sem kényszervől, a másik miatt.

Ahhoz, hogy a kutya egészséges és fitt maradjon, szüksége van a mozgásra. A futás nagyszerű módja annak, hogy mindketten aktívak és boldogok legyenek. Ha a kutyával való futást a gazda a napi rutián részévé teszi, akkor bizony a kutya is várni fogja ezeket az időszakokat, és örömmel lohol gazdája mellett. A futás tehát ideális módja annak, hogy értékes időt  töltsön együtt gazda és kutyája, erősítve a kettejük közöttik köteléket, egyúttal megadja neki azt a mozgást, amelyre szüksége van ahhoz, hogy levezesse felesleges energiáit és mentálisan is kielégítő élményekben részesüljön.

Ajánlott cikkek