Ha a kutya nem iszik elég vizet….

A víz a kutya testének alapvető alkotóeleme, mely elengedhetetlen az egészséghez. Szükség van vízre a test minden sejt-, szerv- és szöveti funkciójához. Az emberek általában akkor szembesülnek a víz fontosságával, amikor tapasztalják a vízhiány káros hatásait, azaz a dehidratációt, a kiszáradást és ennek minden tünetét.

Kiszáradásról akkor beszélhetünk, ha a szervezetből több víz távozik, mint amennyi bekerül.

Ez előfordulhat akkor, ha nem elegendő a vízfogyasztás, vagy fokozott a vízkiválasztás. A vízkiválasztás történhet normál folyadékvesztés, azaz nyáladzás, lihegés, vizelés és bélmozgás által. Fokozott vízkiválasztásról beszélhetünk például hasmenés, hányás és/vagy vérveszteség esetében. A test víztartalma 10 %-nak elvesztése már komoly következményekkel járhat.

De honnan tudhatja egy gazda, hogy kutyájának mennyi vizet kell innia? És mi van akkor, ha úgy érzi, nem iszik eleget az eb? Mikor kell állatorvoshoz fordulni, és vannak-e egyéb lehetőségek, hogy vízivásra ösztönözzük az állatot?

a kutya az avarban levő tálkából lefetyel

Mennyi az elegendő?

Azt, hogy egy akármilyen kutyának mennyi vizet kell innia, nem lehet határozottan kijelenteni. A szükséges vízfogyasztás mértéke nagyon sok mindentől függ, például a kutya méretétől, aktivitásától, egészségi állapotától is. Általánosságban azt lehet mondani, hogy testsúlykilogrammonknént 20-40 ml víz a kutyák napi igénye, ez nagyjából 3-4 csésze vizet jelent egy 20 kilós, vagy 6-8 csésze vizet egy 40 kilós kutyának naponta.

Befolyásoló tényezők

Elég sok tényező van hatással a vízfogyasztás mértékére. Például több folyadékot igényel a kutya, ha bizonyos gyógyszereket, például szteroidokat kell kapnia, vagy ha sokat mozog, sportol, dolgozik, esetleg nagyon meleg az időjárás. Hatással van a vízfogyasztásra az étrend is, a magas nátriumtartalmú jutalomfalatok és a száraz eledel etetése mellé több víz kell.

Ha nem iszik eleget a kutya

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is előfordulnak olyanok, melyek több, vagy esetleg kevesebb vizet isznak. Gondot általában az jelent, ha akut változás áll be az állat vízivási szokásaiban, azaz ha hirtelen megtagadja az ivást, vagy jelentős mértékben csökken az elfogyasztott víz mennyisége. Ebben az esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

boxer a csőből kifolyó vizet lefetyeli

Ha úgy tűnik, a kutya általában kevesebbet iszik, mint mások, annak a következő okai lehetnek:

  • Az étrend.  A konzerveledelek 80 %-a víz, míg a száraztápok esetében ez az arány csak 10 %. Tehát a konzerv tápon élő kutyák általában kevesebb vizet isznak.
  • Életmód. A kanapékirályok jóval kevesebb vizet fogyasztanak, mint az aktív, sportos vagy munkás életet élő ebek. A testmozgás ugyanis folyadékvesztéssel jár, ezt pedig ösztönösen pótolja az állat.
  • A környezet. A lakásban élő kutyák sokkal kevésbé vannak kitéve az időjárási körülményeknek, így ők kevesebb vizet isznak, mint a kertben, udvaron élő társaik. Megfigyelhető az is, hogy az évszakok változásával, a hidegebb hónapok beköszöntével egyes kutyák vízfogyasztása csökken.
  • Szorongás és stressz. Az ismeretlen helyzetekből vagy az új helyekre történő utazásból kialakuló stressz és szorongás csökkent vízfogyasztást eredményezhet.
  • Egészségi problémák. Bármilyen betegség, amely miatt a kutya nem érzi jól magát, csökkentheti a szomjúságérzetet. Ez lehet vírusos vagy bakteriális fertőzést, gyomor- vagy bélrendszeri betegség, rák,  vesebetegség, hólyagfertőzés, és minden olyan helyzet, amely hányingert, a száj fájdalmát vagy sérülését, ízületi gyulladást stb. okoz.
  • A kor. Az idős állatok gyakorta kevesebbet isznak, különösen ha ízületi problémáktól szenvednek, hiszen ilyenkor a vizes tálhoz való eljutás is fájdalmas lehet a számukra.
  • A víz megváltozása. Ha a kutya hozzászokott valamilyen vízhez, legyen az akár palackozott vagy folyóvíz, és a víz minőségében változás áll be, az zavaróan hathat a vízfogyasztás mennyiségére.

A kiszáradás jelei

A kiszáradás tünetei nem minden esetben egyértelműek, de általában ezek a jelek figyelhetők meg:

  • Levertség
  • Száraz íny
  • Szapora szívverés
  • Levertség
  • A bőr rugalmasságának elvesztése
  • Beesett szemek
  • Gyengeség
  • Csökkent vizeletkiválaszás
  • Sötétsárga vizelet

kutya palackból lefetyeli a vizet

A kiszáradás otthoni ellenőrzése

A jól hidratált kutya általában aktív, élénk, a szemei fényesek. Otthoni körülmények között is lehet ellenőrizni, nincs-e kiszáradva a kutya. Az íny ellenőrzése, a bőr rugalmasságának értékelése, valamint a vizelet gyakoriságának és színének ellenőrzése lehet iránymutó.

  • Az íny. Emelje meg ujjával a kutya felső ajkát, így láthatóvá válik az íny. A normális állapotú íny selymes, fényes és nedves. Ha a kutya ki van száradva, akkor az íny tompa színű, ragadós és száraz.
  • A bőr. A bőr rugalmasságának elvesztését úgy lehet ellenőrizni, hogy két ujjunk közé csípjük a kutya bőrét a vállak között. Normális esetben azonnal visszaugrik a bőr helyére, amikor elengedjük, ám ha ki van száradva az eb, akkor igen lassan áll vissza a bőr eredeti állapotába.
  • A vizelet. A megfelelően hidratált kutya vizeletének színe halvány sárga. Kiszáradás esetén, de normális vesefunkciók mellett a vizelet színe sötét sárga, a vizeletürítés jóval ritkább.

Érdemes eleinte egészséges, elegendő vizet fogyasztó kutyán megvizsgálni ezeket a jeleket, így ha baj van, a különbséget rögtön észreveszi. Persze ez az ellenőrzési módszer csak durva becslésre ad módot, ha aggályai vannak, minden esetben érdemes felkeresni az állatorvost.

Mit lehet tenni?

Ha a kutya a korábban megszokotthoz képest kevesebb vizet iszik, nagyon fontos, hogy megkeresse a változás okát. Tegye fel a következő kérdéseket:

  • Normálisan táplálkozik a kutya?
  • A széklete normális, vagy esetleg hasmenése van?
  • A vizeletürítés normális, azaz olyan, mint korábban?
  • Nyalogatja az ajkát vagy nyáladzik? Mindez hányingerre utalhat.
  • Hány a kutya?
  • Megfigyelhető köhögés, nehézlégzés?
  • Van-e látható jele fájdalomnak? Sántikál a kutya? Összegörnyed? Nem szívesen mozog?
  • Lát sebeket a kutyán?
  • Van-e eltérés a kutya viselkedésében, akitivitásában? Ugyanolyan lelkesedéssel játszik, üdvözli a családtagokat az ajtóban, mint korábban? Vagy esetleg levert és kevésbé aktív?

Bármilyen változás a megszokotthoz képest aggodalomra adhat okot, különösen akkor, ha a kutya nagyon fiatal kölyök vagy igen idős, esetleg vemhes vagy szoptatós, netalán egészségügyi problémái vannak, vagy a veséje beteg. Amennyiben bármelyik fenti kérdésre "igen" a válasz,az állatorvossal ossza meg ezt a tapasztalatot, hogy könnyebben meghatározhassa a kezelést.

Hogyan ösztönözze a kutyát vízivásra?

Ha a kutya kevesebb vizet iszik, de nem mutat komoly, kiszáradásra utaló tüneteket, érdemes ösztönözni, hogy többet igyon.

  1. Sok kutya azért nem iszik eleget, mert a tálkája üres, vagy a víz nem elég friss benne. Minden nap cseréje ki a vizet a tálban, akkor is, ha van még benne. A friss, hideg, tiszta víz ivásra sarkall.
  2. A piszkos tál nem vonzó a kutya számára. A tálban lakozó penész, vízkő, kosz, rovarmaradványok elriaszthatják az állatot az ivástól. Amikor friss vizet önt a tálba, mossa és öblítse el azt, de érdemes minden héten egy alapos súrolásnak, fertőtlenítésnek is alávetni.
  3. Lehet, hogy a tál formája nem megfelelő az ebnek. Túl magas, vagy túl alacsony, esetleg az anyaga nem tetszik neki, és ezért nem iszik eleget. Próbáljon ki más típusú, anyagú, formájú tálat, hátha ez ösztönzően hat.
  4. Ösztönözheti a vízfogyasztást, ha több tálat is elhelyez a lakásban, a kertben, az udvaron. Ez különösen fontos, ha több kutya él együtt a családban, mert megeshet, hogy az egyik megakadályozza a másikat abban, hogy eleget igyon.
  5. Ha a kutya mozgása korlátozott, például ízületi gyulladás miatt, könnyen hozzáférhetővé kell tenni számára a tálat. Akadályt jelenthet az állat számára például, ha lépcsőznie kell, hogy vízhez jusson.
  6. Az automata itatók, ivókutak sokkal vonzóbbá teszik az eb számára a vízfogyasztást. Sok kutya kifejezetten imádja ezeket az alkalmatosságokat. Azért a tisztításra ügyelni kell, mert ez az itató is lehet piszkos, vízköves.
  7. Sok kutya kifejezetten szeret a gazdi ujjáról vizet nyalogatni. Ha így többet iszik, hagyja, hogy a tenyeréből lefetyeljen, vagy az ujjairól nyalogassa le a vizet.
  8. A konzerv eledel víztartalma sokkal magasabb, mint a száraz tápoké. Ha nem iszik eleget a kutya, próbáljon konzerveledeles etetésre váltani, sőt, akár plusz vizet is adhat a falatokhoz. Ezt száraztápok esetében is megteheti, ha a tápszemeket vízbe áztatja etetés előtt.
  9. Ízesítse a vizet vagy a tápot. Alacsony nátriumtartalmú csirke- vagy marhahúslevest adhat a konzervekhez vagy a száraz ételekhez, de víz helyett is kínálhatja, így téve vonzóbbá a folyadékfogyasztást az eb számára.
  10. A jégkocka sok kutya számára vonzó alternatíva. Tegyen pár szem jégkockát a kutya vizébe, így az sokáig friss és hideg marad. Lefagyaszthatja a húslevest is, és meleg napokon kínálhatja a kutyának.
  11. A víz minősége igen fontos. A kutya vízivási szokásaira hatással lehet, ha a víz minőségében változás történik. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, mi történt, és megpróbálni akár palackozott vizet adni, akár forralni azt, vagy szűrővel ellátni a csaptelepet. Megeshet, hogy a kutya otthon boldogan lefetyeli a megszokott vizet, de utazáskor, kiránduláskor már nem igazán akar inni a más ízű vízből. Éppen ezért fontos az utazáshoz, kiránduláshoz megunkkkal vinni az eb megszokott tálját és egy palacknyit a szokásos vízből.
  12. Ha végképp nem akar inni a kutya, fecskendőből is meg lehet itatni. Egy tű nélküli fecskendőbe szívjon fel vizet. Tegye a fecskendőt a kutya szájzugába, a fogak és az ajak közé, és nyomja meg egy kicsit. Ha lenyeli a szájába spriccelő vizet, kínálhat neki még, de érdemes az itatások között kicsit várni. Nem szabad túl sok vizet ilyen módon az állatba diktálni. Egy kistestű ebnél elég 5 ml (egy teáskanál), egy közepes kutya esetében 15-20 ml (egy evőkanálnyi), míg egy nagytestűnél 30-60 ml (2-4 evőkanál). Nem szabad elfelejteni, hogy ha a kutya beteg, gyenge, nagy a veszélye az aspirációnak, ez pedig életveszélyes állapotot okozhat.
  13. Ha fájdalmai vannak az állatnak, és ezért iszik kevesebbet, a hatékony fájdalomcsillapítás megoldást jelenthet a problémára. Amennyiben az idős állat ízületi gyulladástól szenved, ne várja el tőle, hogy a lakás távoli végébe sétáljon a vizestálhoz. Tegye a tálat közelebb, és kérjen az állatorvostól hatékony szert a fájdalom csillapítására.

Bár nagyon fontos, hogy a kutya igyon, ne feledje el, hogy a túlzott vízfogyasztás legalább olyan veszélyes, mint a kiszáradás.

Amikor indulni kell az állatorvoshoz

Ha a kutya nem, vagy nem eleget iszik, fennáll a kiszáradás veszélye. A legjobb mielőbb megmutatni állatorvosnak, és együtt kideríteni a lehetséges okokat, és kitalálni a megoldást. Amennyiben szükségesnek ítéli, akár intravénás folyadékpótlást is tud biztosítani az orvos.

Ajánlott cikkek